Facebook: Derfor skal Nicolai have lov at sige pik

På grund af tourettes udbryder Nicolai Aagaard af og til ting, der kan virke stødende. Det har fået Facebook til at blokere ham fra at lave videoer. Men nu har den amerikanske techgigant ændret holdning og vil fremover acceptere hans udbrud.

Nicolai Aagaard siger ting som ”negerpik”, ”ovnbagte patter” og ”bumser på pikken”, når han laver live-videoer på Facebook.

Det har hidtil resulteret i, at hans Facebook-konto er blevet blokeret, og at hans videoer er blevet fjernet. Men nu har Facebook lagt videoerne tilbage, og meldingen er, at Nicolai Aagaard igen er velkommen på platformen.

- Det er stort! Jeg er så glad, altså jeg er både overrasket og glad, siger Nicolai Aagaard, da vi overbringer ham nyheden.

De lidt grove ord og vendinger siger Nicolai Aagaard, fordi han har tourettes syndrom. Det er en neurologisk lidelse, der får ham til at komme med pludselige og ufrivillige bemærkninger. Han kan altså ikke selv gøre for, at han kommer med udbruddene, og netop derfor vil Facebook igen tillade hans videoer.

- De af Nicolais videoer vi har taget ned, de bliver lagt op igen, og den blokering der har været på Nicolais konto, den bliver også ophævet. Og i fremtiden synes jeg, at Nicolas skal logge på igen og bruge Facebook som han vil. Med det forbehold at det fortsat skal være tydeligt, at han har tourettes syndrom, siger Peter Münster, der er kommunikationschef for Facebook i Norden.

Kunstig intelligens opfanger hadefuld tale

Nicolai Aagaard laver nemlig videoerne for at fortælle om sin lidelser, som udover tourette også tæller ADHD, OCD og angst.

- Alt det her tilsammen føles som 1000 bomber inde i mit hoved, hvert eneste sekund. Det er en terapi for mig selv at forklare andre om mine psykiske sygdomme og komme ud med tingene og de følelser, jeg har, forklarer han.

quote Når han siger noget, så er det jo en konsekvens af en neurologisk lidelse, og altså ikke racistisk motiveret

Peter Münster, Kommunikationschef, Facebook

Hidtil har Facebooks computere med kunstig intelligens opfanget og kodet Nicolai Aagaards tics som hadefuld tale. Men fremover vil Facebook forsøge, at forhindre maskinen i at blokere netop Nicolai Aagaards videoer af den grund.

- Vi har jo de her regler mod eksempelvis racistiske skældsord af en god grund. I udgangspunktet vil vi jo helst blande os uden om folks samtaler, men vi er altså nødt til at gøre det engang imellem, når der er en sikkerhedsrisiko, altså herunder at folk med racistiske skældsord misbruger platformen til at opfordre til had mod en minoritet, siger Peter Münster fra Facebook.

- Men det, Nicolai gør, er jo noget andet. Han udtrykker jo bare sig selv, under de omstændigheder, han nu engang kan. Og det er klart, at den regel vi har, den skal jo ikke anvendes på en dumstædig og stiv måde, men meget mere med hensyn til, hvad er det for en kontekst, der gælder om hans indlæg, siger Peter Münster.

- Når han siger noget, så er det jo en konsekvens af en neurologisk lidelse, og altså ikke racistisk motiveret, siger Peter Münster.

Andre med tourette kan blive påvirket

Derfor er Nicolai Aagaards profil på Facebook altså nu blevet genaktiveret, og han kan igen lægge videoer på platformen. Det betyder dog ikke, at han kan vide sig helt sikker for, at hans tics ikke igen kan få konsekvenser.

quote Nogen gange har vi brug for lidt mere hjælp end andre til at kunne gennemskue, hvad det er der foregår

Peter Münster, Kommunikationschef, Facebook

Kan du garantere, at Nicolai Aagaards videoer ikke bliver taget ned i fremtiden?

- Det kan jeg desværre ikke, men jeg kan garantere dig for, at nu når vi er opmærksomme på det, så vil vi gøre os meget umage for, at det ikke sker, siger kommunikationschef for Facebook i Norden Peter Münster.

Hvordan vil I sikre, at andre med tourette ikke bliver ramt af lignende konsekvenser, altså får deres videoer fjernet og deres konto blokeret?

- Det er svært, fordi der er så mange mennesker og så meget indhold på platformen. Mit bedste råd det er, at man skal være meget klar omkring, at man har den lidelse, så det fremgår klart både af ens indlæg og ens profil, at her er nogle særlige omstændigheder, der gør sig gældende.

Nicolai Aagaard har jo selv forsøgt at kontakte jer, men der er først sket noget med hans konto, efter at TV 2 Lorry tog fat på jer. Er det godt nok?

- Nej, det kan man jo sige, at det er det jo ikke. Det er klart, at det havde været bedst, hvis Nicolai kunne gå på og bruge vores tjenester uden problemer, men det er en af ulemperne ved, at vi har så mange brugere. Altså 2,3 milliarder brugere er jo et helt svimlende tal, og det er klart, at nogen gange har vi brug for lidt mere hjælp end andre til at kunne gennemskue, hvad det er der foregår, siger Peter Münster.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere