For få ansøgere: Efter bare to år må udflyttet læreruddannelse droppe årgang

Det er blot to år siden, en læreruddannelse blev flyttet til Helsingør som led i den daværende regerings udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden.

Den udflyttede læreruddannelse i Helsingør har svært ved at finde fodfæste blandt lærerstuderende i Nordsjælland.

Det er blot to år siden, institutionen blev etableret i Kulturværftets lokaler i den nordsjællandske havneby, men allerede nu kniber det så meget med antallet af ansøgere, at den kommende årgang på uddannelsen ikke kan gennemføres.

Blot syv personer er blevet optaget til årets studiestart, meddeler Københavns Professionshøjskole, som driver læreruddannelsen i Helsingør.

Da det ifølge skolen er alt for få til at kunne ”gennemføre en tilfredsstillende undervisning med et sundt studiemiljø”, vil de få ansøgere i stedet blive tilbudt en studieplads på en af de to læreruddannelser i København.

- Antallet er for spinkelt til, at der bliver et godt fagligt og socialt studiemiljø. Der er syv studerende under smertegrænsen, desværre. Vi har ellers kæmpet for at få flere til, siger Lis Madsen, institutchef for læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole til TV 2 Lorry.

- Vi vil ikke gå på kompromis med hverken det faglige eller sociale studiemiljø. God undervisning med indsigtsrige diskussioner og sparring kræver ganske enkelt lidt flere studerende, end vi desværre kunne mønstre i Helsingør i år, siger hun.

Unge fra Nordsjælland fravælger Helsingør

I stedet kan professionshøjskolen konkludere, at der er masser af ansøgere til læreruddannelserne i København, som kommer fra Nordsjælland, og som altså aktivt fravælger uddannelsen i Helsingør.

- Vi er meget glade for uddannelsen med de fine lokaler i Helsingør, hvor vi har gode muligheder for lave tæt samarbejde med skolerne i kommunen. Men vi må også konstatere, at mange unge altså finder det mere attraktivt at læse i København, siger Lis Madsen.

Hun peger på, at der nu er behov for at vende hver en sten for at finde ud af, hvordan man kan sikre flere ansøgere til næste år. Blandt andet skal der rettes fokus på nabokommuner som Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Allerød og Hørsholm, hvor kommende lærerstuderende fravælger Helsingør til fordel for København.

- Det er klart, at det her giver anledning til, at vi skal granske, om denne her model er den rigtige, eller om der er andre modeller, der er bedre. For eksempel at man læser nogle fag i Helsingør og andre i København. Lige nu læser de alle fag i Helsingør det første år, siger Lis Madsen.

Ærgerlig borgmester kræver udvikling vendt

Den meget omtalte læreruddannelse i Helsingør åbnede i 2018 som en politisk mærkesag for borgmester Benedikte Kiær (K).

Det første år blev der oprettet et hold med 18 studerende, mens tallet faldt til 13 studerende i 2019 – og i år altså blot syv.

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at det ikke lykkes at få et helt hold til at starte op. Men det viser også, at det er svært at vende en udvikling, hvor man over årtier har centraliseret alt i og omkring København, siger Benedikte Kiær (K) til TV 2 Lorry.

- Frem mod næste års optag må vi ganske enkelt lægge hovederne i blød og finde på en løsning, så vi får flere til at vælge uddannelsen i Helsingør til. For selvfølgelig er Helsingør det rette sted for en læreruddannelse i Nordsjælland og selvfølgelig har Helsingør grundlaget til at kunne rumme en sådan uddannelse, siger borgmesteren.

Københavns Professionshøjskole understreger samtidig, at det lave antal ansøgere i Helsingør ikke kan kobles til et generelt fravalg deres læreruddannelse, idet antallet af ansøgere i København ligger på niveau med foregående år.

Udskældt udflytning

Læreruddannelsen i Helsingør blev etableret i 2018 som led i den daværende VLAK-regerings udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden med daværende innovationsminister Sophie Løhde (V) i spidsen.

Målet med at placere institutionen i Helsingør var og er blandt andet at sikre uddannede lærere til såkaldte ’udkantsområder’ ved at tilbyde et alternativ til de store læreruddannelser i København.

Uddannelsen i Helsingør varetages af Københavns Professionshøjskole, som opstod fra samme politiske reform i en sammensmeltning af uddannelsesinstitutioner som for eksempel Professionshøjskolen UCC og Professionshøjskolen Metropol, der tidligere tilbød forskellige læreruddannelser.

Allerede inden de første elever påbegyndte læreruddannelsen i Helsingør, havde udflytningen fået kritik fra blandt anden den nu hedengangne Professionshøjskolen UCC, som i stedet gerne havde set, at valget var faldet på Hillerød, hvor der i forvejen er en række uddannelser.

Også den tidligere uddannelsesminister, Christine Antorini fra Socialdemokratiet, udtrykte skepsis ved Helsingør som hjemsted for en læreruddannelse.

Her påpegede hun, at der var risiko for, at en lille satellit-uddannelse i Helsingør med få elever ville være skadeligt for uddannelsesmiljøet, hvorimod Hillerød, påpegede hun, allerede havde et etableret studiemiljø.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik