Elsa og Pikachu satte fut i plejehjem ❤️

Det var ikke kun de små, der var klædt ud, da børnehavebørn og ældre fejrerede fastelavn sammen fredag på et plejecenter i Ålsgårde.

Selvom fastelavn 2020 først falder søndag den 23. februar, så har masser af skoler, børnehaver og vuggestuer allerede fredag været i gang med rundboldbat, tønder af træ og birkeris med slik.

I Ålsgårde nord for Helsingør er det dog ikke kun børnene, der har svinget battet. 

Her har man nemlig tradition for, at Ålsgårde Børnehave besøger de ældre på Plejehjemmet Falkenberg for sammen at slå katten af tønden. 

Det har man nu gjort i ni år, og det bliver man ved med, for det er en tradition, man holder særligt meget af. 

- Det giver bare rigtig meget, når man mødes på tværs af generationer. Det er ikke alle vores ældre, der har børnebørn eller oldebørn, så de elsker simpelthen, når de får besøg, forklarer social og sundhedsassistent Jane Olsen til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: Tine Uffelmann

Børn lærer alderdommen at kende

I alt skiftedes 33 børn til at slå til tønden, mens cirka 50 ældre deltog på sidelinjen.

Og selvom børnene var de mest aktive og koncentrerede omkring at vinde titlen som kattekonge eller kattedronning, så var de ældre også en aktiv del af arrangementet.

Godt nok bar de ældre ikke Elsa-kjoler og Pikachu-dragter, som mange af børnene gjorde, men så bar de i stedet masker.

- Det er min opfattelse, at både børn og ældre får rigtig meget ud af det her samarbejde, siger Jane Olsen til TV 2 Lorry.

- Børnene løber rundt mellem de ældre, der får julelys i øjnene. Det er meget livgivende. Og tit, når børnene kommer her, giver de udtryk for, at de ikke har set så gamle mennesker i deres egen familie. De siger for eksempel: "Årh, der er én, der er så gammel! Må vi hilse?", forklarer hun. 

 
 
Foto: Tine Uffelmann

Historien om fastelavn

Oprindeligt og indtil langt op i 1800-tallet var fastelavn en voksenfest, hvor de voksne drak alkohol i rigelige mængder, spiste kød, festede, dansede og klædte sig ud og slog katten af tønden, ofte til hest og med en levende kat i tønden.

 

Katten symboliserede det onde, som man gerne ville beskytte sig imod. Skikken med at slå katten af tønden formodes at være kommet til Danmark med de hollandske bønder, som Christian II fik herop i 1500-tallet.
 

Fastelavnssøndag ligger altid syv uger før påskedag, der falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. 

 

I dag er børnene udklædte som seje riddere, søde prinsesser, stærke superhelte og selvstændige indianerpiger til fastelavn. Dengang fastelavnsfesterne var for voksne, klædte man sig ud som bjørn, djævel eller noget andet farligt for at skræmme det onde væk.

 

Kilde: Kristendom.dk

Børnebesøg gavner særligt demente

Plejehjemmet Falkenberg får ikke kun besøg af de lokale børn omkring fastelavn. Man har også et samarbejde med den lokale skole, der blandt andet fremfører teaterstykker.

Og så kommer en anden børnehave og danser en gang om måneden. 

Således skriver plejehjemmet sig ind i en større tendens. 

På landsplan er mødet mellem børn fra daginstitutioner og ældre på plejecentre nærmest eksploderet de seneste år, viser en undersøgelse fra 2019 af fagbladet Børn&Unge.

25 tilfældigt udvalgte kommuner er blevet spurgt, og heraf svarer fire ud af fem, at der er indgået faste aftaler, hvor børn løbende er på besøg hos de ældre.

 
 
Foto: Tine Uffelmann

Det kan gøre særligt gavn blandt ældre med demens:

- Har man demens, er man kognitiv svækket, mens barnet endnu ikke er kognitiv udviklet. De kan hver især træde ind og yde omsorg der, hvor den anden har besværligheder, og i musik og leg mødes de på lige fod og intuitivt, forklarer demensforsker Rikke Gregersen til fagbladet.

I december 2019 kunne TV 2 Lorry berette om et forsøg i Fredensborg Kommune, hvor 44 skoleelever rykkede på plejehjem i 14 dage. Børnene imponerede de voksne, og der blev knyttet venskaber på tværs af generationer.

 
 
Foto: Tine Uffelmann
 
 
Foto: Tine Uffelmann

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik