Direktør for Ældre Sagen er rystet over nødberedskab i hjemmeplejen

Tre kommuner i TV 2 Lorrys område har været nødt til at lade sin hjemmepleje overgå til nødbemanding. Flere andre kæmper også med at få personale nok. Ældre Sagen er rystet over at det er kommet så vidt.

I Helsingør, i Gladsaxe og Solrød kommuner er man så presset i hjemmeplejen, at man nu er nødt til at gå i såkaldt nødberedskab. Det betyder blandt andet at de plejekrævende ældre vil komme sjældnere i bad og få færre besøg. Det er en sag TV 2 Lorry har afdækket de seneste dage. 

Årsagen er et højt sygefravær, afvikling af ferie og mangel på vikarer. 

Derudover fortæller Hvidovre og Hørsholm til TV 2 Lorry, at kommunens hjemmepleje ikke er gået i nødberedskab, men at man er udfordret på medarbejderressourcer, mens Brøndby Kommune "genkender at være pressede på personale både i hjemmeplejen og i sygeplejen".

quote Så bliver de endnu mere en isolerede. Og så får vi de her meget voldsomme ensomhedsproblemer

Bjarne Hastrup, Ældre Sagens administrerende direktør

Men at udrulle et nødberedskab er ikke noget godt tiltag, lyder det fra Ældre Sagen i dag lørdag 

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Årsagen er mangel på medarbejdere. F.eks. står Gladsaxe Kommune lige nu med 21 ubesatte stillinger og i dag har Helsingør Kommune skrevet ud til 2000 borgere om, at hjemmeplejen går i nødberedskab.

Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, kalder det "fuldstændig uacceptabelt", at der bliver skåret i hjælpen i ældresektoren, der i årevis har oplevet mangel på hænder.

- Vi skal tænke på, at det er de allermest svækkede ældre, der bliver visiteret til hjælpen, siger han til Ritzau. 

Bjarne Hastrup fortæller, at det, at man skærer i rengøring, eksempelvis kan føre til, at ældre borgere føler, at deres hjem bliver "en svinesti".

- Så tør de ikke invitere gæster. Så bliver de endnu mere en isolerede. Og så får vi de her meget voldsomme ensomhedsproblemer, der kan føre til depression.

- Så skal vi virkelig i gang med en behandling i stedet for en pleje, og det er meget dyrere, siger Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen kalder det et svigt, at regeringen alene har lovet en milliard kroner til regionerne og ikke fulgt op med et tilsvarende beløb til kommunerne.

Det gør, ifølge Bjarne Hastrup, at de pressede hospitaler kan ende med at tage hænder fra det kommunale plejeområde, som på den måde vil svækkes yderligere.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik