Opsigtsvækkende syn i Øresund giver anledning til optimisme

På en marsvinsafari ud for Nordkysten spottede gæster og marinbiologer 22 atlantiske tun, som jagtede sild. Helt ubegribeligt, siger chefen for Øresundakvariet.

Marinbiolog og akvariechef for Øresundsakvariet i Helsingør Jens Peder Jeppesen har set lidt af hvert i farvandet ud for den nordsjællandske kyst i løbet af de 30 år, han har studeret havet og dets dyreliv.

Men det syn, han, besætningen og de 12 gæster ombord på museets guidede marsvinsafari, var vidner til torsdag aften, tager alligevel prisen som det mest opsigtsvækkende. Af flere årsager.

- Jeg har været beæret med fantastiske naturscenerier mange steder i verden, men denne oplevelse i vores egen Øresund er det største, jeg nogensinde har oplevet, siger han.

Ud for byen Ålsgårde ved den nordsjællandske nordkyst havde deltagerne netop set en lille flok marsvin boltre sig i vandet, men kort tid efter fulgte et syn, akvariechefen aldrig før har set i Øresund.

Op fra vandet omkring båden sprang kæmpestore atlantiske tun med en vægt på mellem 200 og 400 kilo, som på rov efter makreller og sild var i færd med et sandt ædegilde.

- Det så legende let ud for disse kæmpefisk at tage turen op af vandet, men når de landede var det som en fyldt kummefryser blev tabt fra en etages højde, siger Jens Peder Jeppesen.

Spottede 22 springende tun

Ifølge akvariechefen angreb flokkene af tun stimerne af fisk nedefra og bagfra med et tempo, han beskriver som ”vanvittigt”.

- Hele aftenen sejlede vi fra det ene ædegilde til det andet, og som noget af det sidste på aftenen så vi tre mægtige tunfisk springe højt mod solnedgangshimlen. I alt så vi 22 springende tun enten helt fri af vandet, eller hvor bare noget af kroppen blev spottet. Samtidig så vi et utal af hvirvler og strømninger i overfladen efter de stærke fisk, lyder det fra Jens Peder Jeppesen.

Blåfinnet tun

  • Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan bliver over tre meter lang og veje op til cirka 700 kilo.
  • Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
  • Historisk set var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri, før den pludseligt forsvandt herfra for cirka 60 år siden. I de senere år er den blåfinnede tun vendt tilbage til de skandinaviske farvande.

 

Kilde: DTU Aqua

De store tun jager i stimer på mellem fem og 15 ved at presse deres byttedyr op mod overfladen for på den måde at trænge dem op i en krog.

Det sker med en sådan fart, at det kan være svært at stoppe igen. Således kan tunen nå en hastighed på mellem 60 og 80 kilometer i timen, når de angriber.

Viser, at strenge fiskekvoter har virket

Årsagen til, at torsdagens syn begejstrer akvariechefen i så høj grad, skyldes, at den store tun i mere end 50 år har været forsvundet fra de danske farvande.

Tunen var ellers meget normal i Danmark frem til midten af det 20. århundrede, hvor den forsvandt. For nogle år begyndte fiskere og sejlere at spotte stimer af kæmpestore fisk i Øresund igen til stor glæde for marinbiologer og professorer på de danske universiteter.

Nu tyder det på, at bestanden af tun i Øresund har nået en sund størrelse. Det skal især kobles til internationale restriktioner på fiskeri, forklarer Jens Peder Jeppesen.

- I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i blandt andet Middelhavet. Det har forårsaget, at de store tun er i stor vækst, og der er grund til tro at bestanden fortsat vil stige, hvis restriktionerne fortsætter, siger han.

Samtidig er Øresund et oplagt sted for tun at søge hen, når det skal finde føde.

- Der er masser af makrel og sild i Øresund. I kæmpemængder. Tunen elsker begge dele. Og Øresund fungerer som en tragt, som silden og makrellen skal igennem. Det er et oplagt fangststed, hvor tunen står som en ulv, parat til at slå til, fortæller akvariechefen.

Forskere på DTU Aqua igangsatte sidste år et omfattende mærkningsprogram. Her fik universitetet danske sportsfiskere til at fange de store fisk for så at tage vævsprøver og tagge dem med avanceret sporingsudstyr, så man kan blive klogere på tunenes bevægelsesmønstre.

Skulle man få lyst til at give sig i kast med at hive en tun i land fra Øresund, bliver man dog skuffet. Fordi Danmark hverken har en erhvervs- eller lystfiskerkvote til at fange tun, er det strafbart at fange fiskene.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik