Derfor er klitter dækket til af fiberdug og sandet fræset op i Nordsjælland

Naturstyrelsen er lige nu i gang med at fjerne invasive arter langs den nordsjællandske kyst, og derfor er der steder, hvor jorden blandt andet er fræset op.

Flere steder langs den nordsjællandske kyst kan du blive mødt af synet af klitter, hvor hybenroser er fræset op af sandet. 

Og hvis du undrer dig over, hvorfor beplantningen er fjernet, for eksempel i Hornbæk, så har Naturstyrelsen et klart svar. 

- Vi forsøger at skabe plads til den oprindelige danske natur, siger Mikkel Bornø Clausen, som er Naturplejeskovfoged hos Naturstyrelsen Nordsjælland.

Han forklarer, at hybenrosen blev indført til klitdæmpning i det forrige århundrede, og siden har man brugt den i mange havebeplantninger i blandt andet sommerhusområder. Derfor er den også indvandret i den danske natur heriblandt klitterne. 

- Dér ønsker vi den ikke. Klitterne er en udfordret naturtype, og hybenroser er en invasiv art, derfor gør vi en aktiv indsats for at bekæmpe den, uddyber han.

Kommunerne og Naturstyrelsen valgte at prioritere at fjerne den i klitnaturen for flere år siden. I 2019 nåede projektet så til Hornbæk, hvor Naturstyrelsen har fuldt op på området henover vinteren. 

Fræser den væk

Helt konkret vender Naturstyrelsen jorden med en fræser for at fjerne hybenroserne. 

- Vi har brugt en effektiv fræser med lange tænder, som vender rødderne op, så de ligger og tørrer ud ovenpå sandet. Det er relativt effektivt at gøre i vintermåneden, for så har vi også noget frostpåvirkning, siger Mikkel Bornø Clausen.

Det er en behandling, der skal gentages i ny og næ, hvis hybenrosen skal holdes nede. Mikkel Bornø Clausen skønner, at der vil være genbehandling de næste mange år i Hornbæk, men kun i de områder hvor rødder har overlevet.

- Vi forventer ikke at blive færdige indenfor de næste par år, fordi det er så massivt i Hornbæk, men jeg håber, at jeg kan holde den i skak og forhåbentlig få den trængt tilbage, så der bliver mere plads. Og det er rigtig fedt at se, hvor hurtigt den hjemhørende natur indfinder sig, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Den japanske pileurt forsøger styrelsen også at bekæmpe, dog med med andre midler.
Den japanske pileurt forsøger styrelsen også at bekæmpe, dog med med andre midler.
Foto: Jan Christiansen - TV 2 Lorry

Anden art skygges væk

Det er ikke kun hybenroserne, Naturstyrelsen forsøger at bekæmpe. Derfor er der andre steder langs den nordsjællandske kyst, hvor man kan blive mødt af synet af områder dækket til af flis. Under den ligger en fiberdug. 

I de tilfælde er det den invasive art japansk pileurt, som Naturstyrelsen forsøger at holde nede.

- Vi dækker fiberdugen over for at undgå de solstråler, der kan nedbryde den. På den måde forventer jeg, at den kan holde i 15 til 20 år. Jeg er dog i tvivl om, hvor længe der er behov for, at den ligger dér for at få den ønskede effekt, nemlig at skygge planten væk, siger Mikkel Bornø Clausen.

I nogle tilfælde har den japanske pileurt overlevet skygge i mere end 20 år.

Hvad undrer du dig over?