Brandattentat mod rådhus får konsekvenser: "Det er en trist udvikling"

Dagen efter brandattentatet mod Helsingør Rådhus kan chokket stadig mærkes. Kritikken af politiet er ikke blevet mindre. Og nu får hele episoden konsekvenser.

Mandag aften blev Helsingør Rådhus udsat for et brandattentat, da en antændt taske, fyldt med brandbar væske, blev kastet ind i indgangen på rådhuset, hvor dørene var åbne.

Dagen derpå har chokket stadig godt fat i Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

- Det her er alvorligt. Det er ikke hverdagskost, at nogle forsøger at sætte ild til en bygning, hvor der er mennesker i. Det er svært at begribe, at nogen kan finde på det, siger hun og fastslår:

- Det er en trist udvikling.

Retter skarp kritik af politiet

En medarbejder og et byrådsmedlem blev efterfølgende undersøgt for røgforgiftning – ifølge borgmesteren er alle meldt ok.

Det er dog ikke kun selve attentatet, der har chokeret borgmesteren. Også politiets ageren har skabt undren.

Allerede mandag aften var hun ude og kritisere, at det tog politiet 20 minutter at komme til rådhuset. Og i dag er kritikken ikke blevet mildere.

quote Det er meget bekymrende.

Benedikte Kiær, Borgmester, Helsingør Kommune, Kons.

Holder du stadig fast i kritikken?

- Ja, det er meget bekymrende. Vi må bare konstatere, at den nærmeste politibil var langt væk.

Og hun er langt fra den eneste, der er uforstående over for den lange ventetid. I et opslag på borgmesterens Facebookside skriver flere borgere, at det er for dårligt.

"Ikke i orden, at det skal tage så lang tid før politiet kommer," lyder det blandt andet fra Erik Svarer Jensen.

Hvorfor tog det så lang tid?

Derfor agter Benedikte Kiær også at komme til bunds i sagen. 

- Vi skal finde ud af, hvordan der kan gå så lang tid. Vi har jo en politistation ved Prøvestenen, så det kan ikke passe, at det tager så meget længere for politiet at komme end for beredskabet, der ligger lige så langt væk.

Hun understreger dog, at der ifølge hende ikke var en finger at sætte på politiets arbejde, da de endelig ankom til gerningsstedet.

Benedikte Kiær. Arkivfoto.
Benedikte Kiær. Arkivfoto.
Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Får konsekvenser

For borgerne i Helsingør får attentatet også betydning. Allerede nu har ledelsen og kommunaldirektøren besluttet at lukke døren til byrådet.

- Folk, der vil deltage i de åbne byrådsmøder, kan kun komme ind på særlige tidspunkter og med sikkerhedstjek. Det er en direkte konsekvens af det her, fortæller Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.

Er det ikke et demokratisk problem?

- Det er rigtig ærgerligt og trist. Men hvordan skal vi ellers kunne varetage vores medarbejderes sikkerhed?

Én anholdt - én på fri fod

Nordsjællands Politi anholdt mandag aften en 46-årig kvindelig mistænkt, og eftersøgte i samme forbindelse en identificeret mand. Tirsdag opfordrer Nordsjællands Politi manden til at melde sig selv.

Motivet for brandattentatet er ifølge politiet en uoverensstemmelse mellem de to mistænkte og forvaltningen i kommunen.

TV 2 Lorry har tirsdag formiddag forsøgt at få et interview med Nordsjællands Politi. Vi ville gerne have spurgt dem ind til, hvordan de forholder sig til kritikken, men de er ikke vendt tilbage på nuværende tidspunkt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik