Bodegaejer taknemmelig efter udsigt til coronapassets comeback: "Vi skal passe på hinanden"

- Jeg er så taknemmelig over, at jeg ikke skal føle, at jeg er den eneste i klassen, der har taget den beslutning.

Rebecca Løvestad Garde Johansen ejer og driver to af Helsingørs bedst besøgte beværtninger, Axelhus Bodega & Axelbar, der ligger i centrum af byen, og ordene her er hendes, som de lød kort efter regeringens pressemøde mandag aften.

quote Jeg er ikke ekspert, men jeg føler, jeg giver den tryghed, som jeg har mulighed for at give mine gæster

Rebecca Løvestad Garde Johansen, ejer af Axelhus Bodega & Axelbar

For selvom statsminister Mette Frederiksen på pressemødet om coronasituationen meddelte, at regeringen ønsker at genindføre coronapasset på blandt andet indendørs serveringssteder, så var bodega-ejeren kommet dem i forkøbet.

- Jeg kunne godt se, hvor det her smittetryk bærer hen, og jeg må indrømme, at bare tanken om at skulle gå igennem det, vi gik igennem 17. december sidste år er, er ubærligt for os. Tanken om igen at skulle starte forfra er ubærlig, siger Rebecca til TV 2 Lorry kort efter, at pressemødet er slut.

Derfor bad hun allerede i weekenden sine kunder vise coronapas for at få slukket tørsten i hendes forretning.

Og selvom enkelte kunder blev provokeret af hendes udmelding, så har der været overvældende stor støtte fra kunder såvel som fra ansatte, siger hun og understreger, at hun er meget taknemmelig for, hvordan hendes kunder har taget imod tiltaget.


Nervøs for reaktionerne

Mandag eftermiddag - omkring fem timer før regeringens pressemøde - meddelte hun derfor på Axelhus Bodegas Facebookside, at alle kunder fra mandag skal vise coronapas i hendes butik.

Et opslag, der tog hende tre timer og adskillige omskrivninger at udgive, forklarer hun til TV 2 Lorry:

- Alle har hver deres mening. Jeg var meget nervøs, da vi lagde det ud, for jeg har brugt mange timer på det. Det var svært ikke at gøre det politisk og ikke nedgøre dem, der ikke ønsker vaccinen og forholde sig neutral. Jeg valgte at tale til, at vi skal passe på hinanden, siger hun.

- Jeg vidste, at jeg blev nødt til at gøre det. Jeg har medarbejdere, jeg har haft i mange år, og de har også familier, og nogen er rigtig gamle. Man er bange for den negative anmeldelse omkring det, fordi det er forretning, og man tør jo ikke ytre sig, fordi det er politisk, og hvad hvis det går ud over mit personale, siger hun.

For Rebecca Løvestad Garde Johansen betyder genindførslen af coronapasset på Axelhus Bodega & Axelbar, at der kommer ro på.

- Jeg er ikke ekspert, men jeg føler, jeg giver den tryghed, som jeg har mulighed for at give mine gæster. Jeg ved jo godt, at man også kan få corona, selvom man er vaccineret, men en lille forskel gør også en forskel, siger hun.

- Jeg vælger, at vi passer på hinanden, for det er det rigtige at gøre.

Vil genindføre coronapas

Regeringen anbefalede på et pressemøde mandag aften at indføre et coronapas på en række udvalgte steder som indendørs serveringssteder og natklubber, eller hvor der er mange samlet.

- Jeg synes, det er nemt at leve med coronapasset. Det giver en tryghed for den enkelte, hvis man går i biografen eller til koncert, hvis man ved, at de øvrige er vaccineret eller testet negativt, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

- For alle os, der er vaccineret, er det nemt, der er ikke noget bøvl, uddyber Mette Frederiksen.

Men den melding betyder ikke, at coronapasset absolut bliver genindført. Indførelsen af passet kræver nemlig, at sygdommen ophøjes til det øverste niveau, og at der ikke er et flertal imod coronapas i Folketingets epidemiudvalg, som mødes tirsdag.