Unge kastede med bøger: Bibliotek tvunget til at lukke i aftentimerne

Flere biblioteker har oplevet uro i de åbne timer, hvor der ikke er personale til stede. Men de griber det hver især forskelligt an.

Biblioteket i Frederiksværk lukkede sidste weekend mellem 19.00 og 23.00, hvor man ellers normalt har åbent. I de timer er der ikke noget personale, men den frihed kunne nogle unge i Frederiksværk ikke håndtere.

quote Vi vil gerne have de unge ind, vi vil ikke udelukke dem, og derfor vil vi også gå rigtig langt ad dialogens vej, inden vi skruer bissen på for alvor.

Lene Jakobsen, biblioteksleder hos Halsnæs Bibliotekerne

- Nogle unge mennesker har brugt biblioteket som festlokale, og de opførte sig ikke særlig forsvarligt. De væltede rundt med inventar og materialer, og der kom andre lånere ind, der ikke syntes, at det var så trygt, når der så så hærget ud, siger Rubina Afzal, der er vicebiblioteksleder hos Halsnæs Bibliotekerne.

Selvom der blev kastet med bøger, gik der ikke noget i stykker.

Allerede fra mandag af har man dog besluttet at genåbne biblioteket i de sene timer. 

Uro på bibliotekerne

- Vi har haft fat i gadeteamet, der hører under SSP, og aftalt, at de runderer bibliotekerne om aftenen fra nu af. De kender også godt de person, som det drejer sig om, siger Rubina Afzal.

Lene Jakobsen, der er biblioteksleder, supplerer:

- Det er en udfordring at efterlade offentlige bygninger uden opsyn, men vi må finde en måde, for det er jo folkets hus. Vi vil gerne have de unge ind, vi vil ikke udelukke dem, og derfor vil vi også gå rigtig langt ad dialogens vej, inden vi skruer bissen på for alvor, siger hun.

Ikke det eneste bibliotek

Frederiksværk Bibliotek er ikke det første bibliotek, der oplever uroligheder i de ubetjente timer.

Vesterbro Bibliotek i København har besluttet at lukke i de selvbetjente timer. Der skyldes, at hjemløse "flytter ind" i aftentimer og drikker, ryger og laver med på biblioteket. 

- Det ærger mig helt vildt. Altså helt vildt! Jeg er så stor tilhænger af selvbetjent åbningstid og synes, det er et mega godt tilbud til københavnerne, så derfor irriterer det mig, at vi bliver nødt til at gøre det, har biblioteksleder Lars Becher tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

På Christianshavns Bibliotek er der også problemer med grupper af unge uromagere. Personalet finder ødelagte bøger og cigaretskodder i sofaerne, når de møder ind om morgenen. Man har derfor besluttet at lade et vagtværn patruljere og sørge for ro på bibliotekerne i aftentimerne.

I Helsingør har man en enkelt gang i 2016 besluttet at indskrænke åbningstiden i aftentimerne:

- Det gjorde vi, fordi vi fandt noget hash - og vi havde derigennem en formodning om, at der blev solgt eller røget hash på biblioteket. Derfor valgte vi at lukke i en periode, siger bibliotekschef Søren Mørk Petersen.

Rykkede aldersgrænsen

I Køge oplever man også med jævne mellemrum, at der er uroligheder på Herfølge- og Borup Bibliotek, der har selvbetjent åbningstid. 

- Der har ikke været noget voldsomt hærværk, men der er nogle, der har chikaneret andre brugerr, så de ikke gad komme der. De har råbt op og spillet smart og engang imellem kastet med tingene. I perioder er biblioteket også blevet brugt som mødested, hvor de kunne holde småfester uden voksne, siger Jytte Dahl, der er bibliotekschef i Køge Kommune.

I Køge har man ikke begrænset åbningstiden, men derimod sat aldersgrænsen op fra 12 til 15 år.

- Vores oplevelse er, at det var de yngste, der ikke kunne styre det, siger Jytte Dahl.

I Halsnæs lader man gadeteamet rundere, så længe der er behov for det. Sker der ballade på biblioteket igen, vil man løbende tage stilling til situationen for at finde en mere holdbar løsning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere