Tosset toiletvane forarger – nu deles skrækfoto

Det har fået kloakkerne til at løbe over med lortevand i nordsjællandsk kommune.

’De sidder og prutter - vi kommer og sutter’, lyder et sjovt slogan fra et dansk kloakservicefirma, som mange sikkert har hørt nævnt.

Knap så sjovt er dog det ulækre syn, som et forsyningsselskab i Nordsjælland ofte støder på.

- Vi oplever desværre store problemer med vådservietter i kloakken. Vådservietter går ikke i opløsning som almindeligt toiletpapir og stopper derfor pumperne på spildevandssystemet, skriver Halsnæs Forsyning på sin Facebook-side, hvor de har delt et billede, der illustrerer problemets omfang.

- På billedet ses en pumpe, der blev tømt for vådservietter forleden dag – og samme pumpe var igennem samme tur kun tre dage tidligere, lyder det.

Halsnæs Forsyning oplyser yderligere, at propper af vådservietter i kloakken kan resultere i nogle værre lortesituationer.

- Når pumpestationen går i stå, løber det tilstrømmende spildevand, typisk via nødoverløb, enten direkte til et nærliggende vandløb eller på terræn, hvilket kan skabe nogle hygiejniske udfordringer, skriver forsyningsselskabet og opfordrer folk til at dele budskabet om ikke at smide vådservietter i toilettet.

FN har udnævnt bestemt dato efter toilettet

Selvom der er langt tid til den 19. november, så er det alligevel en dato, der er værd at bemærke i denne artikels sammenhæng.

Verdenssundhedsorganisationen WHO, der er FN’s sundhedsorgan, har nemlig udnævnt 19. november til at være Verdens Toiletdag, på engelsk World Toilet Day.

Måske er det noget, som får de fleste til at trække på smilebåndet, men tanken bag er faktisk  bundalvorlig.

World Toilet Day blev vedtaget tilbage i 2013 for at sætte fokus på alvoren i, at der på verdensplan er flere end to milliarder mennesker, som lever under så kritisable sanitære forhold, at sygdomme spredes med hast og er med til at gøre mennesker alvorligt syge.

Selvom de fleste danskere har eget toilet og ikke har de samme udfordringer som nogle af de fattigste lande i verden, skal mærkedagen minde os om, at vi skal passe på naturen og kun benytte toilettet til at forrette vores nødtørft.

Kun lort, pis og papir skal smides i wc'et

Forsyningsselskabet Hofor, der står for vandforsyning og spilde- og regnvandsudledning i hovedstadsområdet, har tidligere brugt toiletdagen til at sætte fokus på toilettet og forsøge at gøre borgere opmærksom på, hvad de må og ikke må smide i wc-kummen.

- Det i grunden såre simpelt, der er nemlig kun tre ting, der må ryge i toilettet, og det er: lort, pis og papir. Holder du dig til kun de tre ting, så vil du forblive gode venner med både dit toilet, din kloak og ikke mindst med spildevandsmedarbejderen, udtaler sektionsleder Johnny Pedersen fra Hofors spildevandsafdeling i en pressemeddelelse fra sidste år.

Johnny Pedersen og hans kollegaer oplever i deres daglige arbejde med spildevand, at flere kan glemme, hvad det er, man må smide i toilettet. 

Af mere spektakulære ting har de fundet gebisser og strømper, men selv vatpinde og vådservietter kan faktisk forårsage store problemer for de tekniske anlæg, når det havner i toiletafløbet.