Teenagepiger fik puttet ukendt pulver i deres drink under privat fest på skole

I weekenden drak tre unge piger fra Hundested af en forgiftet drink under en privat fest på en skole. Episoden har fået en stor gruppe forældre til at samle sig, og de forsøger nu at råbe politikerne op, fordi de er utrygge på deres børns vegne.

En større forældregruppe i Halsnæs Kommune har fået nok af at unge bliver kontaktet af pushere og tilbudt stoffer til private fester, hvor der ikke er opsyn fra voksne.

Det har nu resulteret i, at forældrene har samlet sig i en gruppe på Facebook, som på få dage har samlet omkring 1000 medlemmer. De kræver nu handling fra politikerne og Nordsjællands Politi.

Gruppen er blevet oprettet, efter tre unge piger mellem 13 og 15 år blev forgiftet, da de angiveligt fik puttet stoffer i deres drikkevarer til en udendørs privat fest på Lerbjergskolen i Hundested, som ikke var arrangeret af skolen selv.

Til TV 2 Lorry fortæller to af pigerne, hvad der skete.

Drink smagte mærkeligt

I lørdags deltog 15-årige Zille Guldborg Jensen i festen på Lerbjergskolens område. Med sig havde hun blandt andet veninden Kira Ethelberg, der er 13 år gammel. 

På et tidspunkt i løbet af aftenen stiller Zille Guldborg Jensen sin kop fra sig, mens hun går på toilettet. Da hun kommer tilbage, synes hun, at indholdet i koppen smager mærkeligt.

Veninden Kira Ethelberg og en tredje veninde smager på drinken og de synes begge, at der er noget galt med den. Udover en underlig bismag lægger pigerne mærke til, at der i bunden af koppen ligger en klumpet substans fra noget pulver, der ikke helt er opløst. 

Efter lidt tid kunne de også mærke, at benene begyndte at dirre under dem, og der gik det op for dem, at noget var for alvor galt.

Der blev derfor ringet efter både forældre og ambulance, og de tre piger blev tilset af ambulancens personale på stedet.

quote Man tænker bare "fuck!", for man ved jo ikke, hvad de har puttet i, og hvor meget de har fået. Det gør mig rigtig vred at tænke på det, og jeg synes, det er fuldstændigt sindssygt, at man sætter andres liv på spil på den måde

Linda Guldborg Jensen, mor

En af de første voksne, der ankom til festen, er Louise Diemar Hansen. Hun er ikke mor til nogen af de implicerede piger, men tog hånd om dem, indtil deres forældre dukkede op. Til TV 2 Lorry fortæller hun:

- Falck-personalet vurderede, at der var puttet noget i drinken, men efter at de havde undersøgt pigerne, kunne de konkludere at ikke var i fare, og derfor blev de ikke taget med til sygehuset.

Men selvom pigerne ikke umiddelbart var i livsfare, var det en skræmmende oplevelse, og Louise Diemar Hansen overværede personligt pigernes efterfølgende reaktioner:

- Den ene veninde fik et angstanfald. Man kunne se på hende, at hun ikke havde det godt, og hendes tunge begyndte at køre rundt i munden på hende, og hun kunne pludselig ikke orientere sig, i forhold til hvem der var omkring hende, siger Louise Diemar Hansen.

Okay, men rystet

Alle tre veninder har det efter omstændighederne godt nu, selvom de er meget rystede ovenpå det skete.

- Dagen efter havde jeg det stadig dårligt, men jeg er okay nu, siger Zille Guldborg Jensen til TV 2 Lorry nogle dage efter episoden.

Samme melding kommer fra Kira Ethelberg, der har svært ved at forstå, hvorfor det skete:

- Jeg forstår slet ikke, hvorfor nogen vil gøre sådan noget. Jeg tror slet ikke, personerne har tænkt sig om. Fremover tror jeg mere, jeg vil komme til fester, hvor det er hjemme hos folk, og der er nogle voksne, siger Kira Ethelberg.

Zille Guldborg Jensen var en af dem der drak af den forgiftede drink.
Zille Guldborg Jensen var en af dem der drak af den forgiftede drink.
Foto: Privatfoto

Også Zille Guldborg Jensens mor, Linda Guldborg Jensen, er stærkt berørt af lørdag aftens begivenheder.

Hun var på vej på natarbejde, da hun modtog et opkald om, at hendes datter muligvis havde fået puttet noget i sin drink. 

- Man tænker bare "fuck!", for man ved jo ikke, hvad de har puttet i, og hvor meget de har fået. Det gør mig rigtig vred at tænke på det, og jeg synes, det er fuldstændigt sindssygt, at man sætter andres liv på spil på den måde, siger hun til TV 2 Lorry.

Borgmester går ind i sagen

Selvom det ikke var hendes datter, det gik ud over, har oplevelsen også gjort Louise Diemar Hansen utryg.

Sammen med Kira Ethelbergs mor har hun derfor stiftet Facebook-gruppen, så forældrene får bedre mulighed for at snakke sammen og koordinere, når de unge holder fest i området.

Samtidig retter forældrene kritik mod kommunens politikere, fordi de ikke mener, at der er nok tilbud til kommunens unge, der gerne vil samles til fest under sikre forhold, hvor dem der sælger stoffer ikke så nemt kan få adgang. Det kunne for eksempel være i form af arrangerede halfester eller ved at holde ungdomsskolen åben i weekenden, foreslår flere forældre.

I en tråd i Facebook-gruppen har Halsnæs' borgmester Steffen Jensen (S) reageret på weekendens hændelse.

- Jeg har allerede tidligere i dag bedt vores administration tage kontakt til vores lokale betjente og lokalrådet, for at drøfte de seneste beskeder der har været her, skriver han i tråden.

Venstres byrådsmedlem i Halsnæs Kommune, Frederik Germann, er lidt mere meddelsom. Han mener, at initiativet med en forældregruppe er rigtig godt, men han afviser dog, at det kan komme på tale med kommunalt arrangerede fester. 

- I bund og grund synes jeg, det er en misforståelse, at det er kommunens ansvar at levere et sted, hvor de unge kan drikke.

- Det er altid godt med flere tilbud til de unge, men vi kan som kommune bare ikke lave tilbud, hvor de unge må drikke alkohol, siger han til TV 2 Lorry.

Politiet kom efter to timer

Louise Diemar Hansen, der anmeldte episoden til politiet, fortæller til TV 2 Lorry, at der gik to timer og 15 minutter før en patrulje dukkede op, og på det tidspunkt var festen stort set slut.

- Hvis ungerne står i en eller anden situation, hvor de synes, det er farligt, så kan de ikke bruge det til noget, hvis der går så lang tid, siger hun.

Ifølge Matias Arvidsen, der er vicepolitiinspektør hos Nordsjællands Politi, kunne det dog ikke have været meget anderledes i lørdags.

- Selvom vi tager borgernes henvendelser til os, så har vi som politikreds en lang række af opgaver, hvor vi er nødt til at prioritere i hvilken rækkefølge, vi har mulighed for at løse dem. I den konkrete situation var den akutte hjælp, der var brug for i form af en ambulance, og den ankom hurtigt, så vidt jeg er orienteret, siger vicepolitiinspektøren til TV 2 Lorry.

Han fortæller samtidig, at politiet løbende vurderer situationen med salg af narkotika i kommunen, men at det fra politiets side kan være svært at danne sig et billede af, hvordan det står til.

- Vi har fået ganske få henvendelser fra borgere, som relaterer sig til mulig besiddelse af stoffer i det område. Det er ret vigtigt, vi får kenskab til de hændelser der er, så det kan indgå i det samlede billede af situationsvurderingen i området. Så jeg vil opfordre til at borgerne, hvis de ser noget eller har viden, giver det videre til politiet, siger han til TV 2 Lorry.