Russisk fragtskib grundstødt: Bliver tilbageholdt

Skibet Yashma har nu ligget grundstødt ud for Frederiksværk siden tirsdag.

Det grundstødte skib fra kystlinjen ved Frederiksværk. Foto: Hjemmeværnsflotillen

Et russisk fragtskib kom tirsdag på afveje nord for Frederiksværk.

Det fik Hjemmeværnsfartøjet Askø, der ligger til i Hundested, til at rykke ud sammen med politiet, for at opklare årsagen til grundstødningen, skriver Halsnæs Avis.

Læs også Reddet fra drukneulykke: 9-årig lå livløs på bunden af svømmehal

Fragtskibet med navnet Yashma grundstødte ud for Frederiksværk tirsdag aften klokken 18.45.

- Der er sket det, at de på vej ud fra havnen i Frederiksværk stødte på grund. Der ligger de nu. Det er sådan, at når man har en grundstødning, så bliver man oftest tilbageholdt, siger Ole Theill Sørensen, der er vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter, til TV 2 Lorry. 

Skibet tilbageholdes, indtil det kan vise Forsvaret en plan for, hvordan de skal komme fri, ligesom det skal udredes, hvorvidt skibet fortsat er sødygtigt.

Her ses det grundstødte skib fra kystlinjen ved Frederiksværk Foto: Pia Johansen, Frederiksværk

- Det er ligesom når man skal til omsyn med bilen. Så skal hjemlandet, her Rusland, udstede et bevis for, at skiber er sødygtigt. Det gør man ved at udlicitere til et klasseselskab, som har repræsentanter i Danmark. De er eksperter i at se om skibe er sødygtige, fortæller Ole Theill Sørensen.

Negativ alkoholtest

Ifølge vagtholdslederen har besætningen fortalt, at en kraftig vind var årsag til, at skibet blev skubbet ud af kurs og grundstødte. 

Tirsdag aften undersøgte politiet, hvorvidt besætningen var under påvirkning af alkohol under sejladsen, men testen var negativ, fremgår det af en døgnrapport fra Forsvarets Operationscenter.

Læs også Torden-torsdag i Nordsjælland med risiko for hagl og torden

Besætningen er fortsat ombord på skibet, som Ole Theill Sørensen forventer bliver flyttet snarest muligt.

- For vores skyld kan det ligge der længe endnu. Men det er dyrt at have liggende, så jeg tror, det kommer fri i dag, siger han. 

Da der er sandbund på stedet, hvor skibet er stødt på grund, er faren for, at der kan ske en forurening ved olielæk eller lignende meget lille.

Derfor afventer Forsvarets Operationscenter nu tilladelser og en plan for fragtskibets videre sejlads, før den russiske coaster kan sejle videre. 

Læs også Nye regler mod vanvidssejlads med vandscootere er vedtaget

Ifølge Forsvarets Operationscenter er grundstødninger i dansk farvand ikke en sjældenhed.

- Jeg vil mene, det sker på månedlig basis i Danmark.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik