Rundforvirret borgmester: Kender ikke kommunes økonomi i nyt udspil fra regeringen

Regeringens forslag til en udligningsreform har skabt mere forvirring end afklaring i Halsnæs Kommune.

Halsnæs kommune er hårdt presset økonomisk, og det har de været i mange år. Borgmester Steffen Jensen (S) håber derfor at kunne få flere penge fra den kommunale udligning.

Men efter at regeringen torsdag har offentliggjort deres udspil til, hvor meget landets kommuner kan forvente at skulle henholdsvis aflevere og få i en kommende udligningsreform, er man stadig et stort spørgsmålstegn i Halsnæs Kommune. 

Den kommunale udligning er det system, der fordeler penge mellem kommunerne ud fra befolkningens sammensætning og skattegrundlag.

Fordelingen er kompliceret og udligningsordningen består blandt andet også af en speciel ordning for kommuner i hovedstadsområdet og også af flere forskellige tilskud. Blandt andet et tilskud til særligt udfordrede kommuner. 

Hvis og hvis og hvis

Da TV 2 Lorry møder borgmester Steffen Jensen på gågaden i Frederiksværk lørdag, kan han ikke sige, om de økonomiske trængsler kommunen har oplevet, er slut. Han ved ganske enkelt ikke, om kommunekassen vokser, eller livremmen skal spændes yderligere ind de kommende år.

- Hvad sker der med vanskeligt stillede kommuner? Hvad sker der med hovedstadstilskud? Det er hvis og hvis og hvis. Jeg har brug for at se det samlede udspil og de teknsike håndtag, siger Steffen Jensen, der dog løfter sløret for mulige scenarier:

- Hvis der samlet kommer flere penge til Halsnæs, så vil det gå til at imødekomme sundhedsudgifter og udsatte børn og forebyggende foranstaltninger, siger borgmesteren. 

Halsnæs Kommune står i udspillet til at få 9,6 millioner kroner ekstra oven i de 80,5 millioner kroner, de i forvejen modtager. Men om udligningsreformen så også ender med et samlet plus for kommunekassen, når alle puljepenge og særordninger er talt med, er altså umuligt for borgmester Steffen Jensen at sige noget endeligt om endnu.

Se, hvordan din kommune bliver ramt af udspil

I TV 2 Lorrys sendeområde er det helt konkret 22 kommuner, der taber penge på reformen.

Nedenfor kan du se, om din kommune skal betale ekstra eller modtage mere, end den i forvejen gør, hvis det lykkedes regeringen at få gennemført sin udligningsreform.

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der står omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.

Tallene beror på, at regeringen får gennemført sit udspil. Partierne var fredag til de første politiske forhandlinger.

 
 
Foto: TV 2 Lorry - grafik

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Øresundstunnelen111

playNyt koks med fartkontrol i Øresundstunnelen - vanvidsbilister kan nu fræse forbi slukkede kameraer

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere