Nyt eksporteventyr? Kineserne vil have snegle fra havbunden

En fisker fra Hundested Havn er begyndt at hale kongsnegle op af havet i store mængder. Det er en efterspurgt delikatesse i Asien.

Fiskerne på Hundested Industrihavn ser lyst på fremtiden.

Max Christensen er som den første i TV 2 Lorrys sendeområde begyndt at fiske efter kongsnegle, og inden længe følger flere fiskere efter.

- Det er jo som i gamle dage. Vi slipper for at skulle tage hensyn til kvoter og bureaukrati, fortæller Max Christensen.

Delikatesse i Kina 

Før i tiden havde kongsneglen ingen værdi for fiskerne, men den er en stor delikatesse i Kina, og den voksende middelklasse i verdens folkerigeste land kan slet ikke få nok.

Alle de kongsnegle, som Max Christensen haler op af havet, bliver afsat til det asiatiske marked.  

quote Det er jo som i gamle dage. Vi slipper for at skulle tage hensyn til kvoter og bureaukrati.

Max Christensen, fisker på Hundested Havn

- Da muligheden bød sig, og der var nogle fabrikker og nogle fiskeopkøbere, der var med på den, så tænkte vi, så springer vi på og begynder at investere, fortæller han. 

Sneglefiskeriet foregår med en slags bure på havbunden. Max Christensen kommer typisk hjem med et ton kongsnegle ad gangen, og han får 9-10 kroner pr. kilo. 

Ingen kvote på kongsnegle

Ifølge havbiologerne er der uanede mængder af kongsnegle i det sydlige Kattegat. Det er en såkaldt ukvoteret art, så fiskerne kan fange så mange, de vil. 

- Jeg render ikke rundt med hænderne oppe over hovedet endnu. Men det håber jeg, vi kommer til. Der er hverken bestilt Mercedes eller noget endnu. Ferien lader vi også vente lidt. Men vi håber, siger Max Christensen.