Nye sanktioner sår tvivl om stålvalseværkets skæbne: ”Vi fortsætter som planlagt”

EU-rådet vedtog i går fjerde pakke af sanktioner mod Rusland. Det kan i sidste ende ramme stålvalseværket i Frederiksværk, der importerer russisk stål. Indtil videre fortsætter værket driften, siger de.

På NLMK DanSteel i Frederiksværk følger de i øjeblikket situationen i Ukraine tæt.

Det skyldes primært, at selskabet får deres stål, de såkaldte slabs, fra et område i det centrale Rusland, Lipetsk, der ligger 500 kilometer syd for Moskva.

Som en afledt konsekvens af krigen i Ukraine, vedtog EU-rådet i går at indføre en fjerde pakke af sanktioner mod Rusland. Citerer man fra Rådets officielle websted, står der følgende. 

- Rådet besluttede at indføre yderligere handelsrestriktioner for jern og stål, samt luksusvarer.

Og det er netop denne sætning, der gør skæbnen for det gamle stålvalseværk i Frederiksværk, NLMK DanSteel – og dets knap 500 ansatte - usikker.

Ovenstående citat fra EU-rådet bekræftes også i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

DanSteels betydning for Frederiksværk

Stålvalseværket i Frederiksværk, NLMK Dansteel, er den største arbejdsplads i Halsnæs Kommune. De omsatte i 2020 for 2,3 milliarder kroner, og har ifølge CVR-registret 487 ansatte.

Borgmester i Halsnæs kommune, Steffen Jensen (S), har tidligere udtalt følgende til TV 2 Lorry.

- Det er vores største arbejdsplads. Det er det, der definerer kommunen. Hvis man er frederiksværker, kender man en, der har arbejdet på stålværket, sagde han dengang. 

I dag udtaler borgmester Steffen Jensen (S) til TV 2 Lorry, at man også fra kommunens side holder godt øje med den aktuelle udvikling.

Hvad er slabs? Og hvad laver et stålvalseværk?

  • Når man fremstiller stål, støbes det i første omgang i tykke såkaldte ”slabs”, som er tykke plader, der skal bruges til videre forarbejdning. 

  • Det er disse slabs eller stålplader, som produceres i Lipetsk i Rusland. 
     
  • De fragtes herefter på skibe til stålvalseværket i Frederiksværk. TV 2 Lorry har tidligere afdækket, at der ankommer 170 skibe fra Rusland om året til NLMK DanSteel med det uforarbejdede stål. 

  • Herfra bearbejdes de i stålvalseværket, som blandt andet producerer stål, der bruges i vindmølleindustrien. 

    Kilde: Bygmax.dk og TV 2 Lorry. 

Også de har forsøgt at finde ud af, hvad EU's sanktioner på den russiske stål konkret kan komme til at betyde for stålvalseværket i Frederiksværk. 

- Sådan som vi forstår det lige nu, vil værket ikke blive påvirket af sanktionspakke fire, fordi det er forarbejdet stål, der kommer fra Rusland, der er omfattet af sanktionerne. Det vil sige, at slabs der kommer fra Rusland, ikke er forbundet med sanktioner, som vi læser det lige nu, siger Borgmester Steffen Jensen. 

Det vil altså sige, at værket ifølge borgmester Steffen Jensen som udgangspunkt kan fortsætte produktionen. 

Hvad gør DanSteel 

På NLMK DanSteel følger de den geopolitiske situation i Ukraine meget tæt. I et skriftligt svar til TV 2 Lorry skriver NLMK DanSteel følgende. 

-  Vores nuværende lager af nødvendigt produktionsmateriale er betydeligt og gør, at vi kan fortsætte med vores industrielle aktiviteter. Vores leverancer af stål fra NLMK fortsætter som sædvanligt, hvilket betyder, at DanSteel fortsætter med sin normale drift, skriver NLMK DanSteel i en mail til TV2 Lorry.

På grund af den tilspidsede situation har NLMK DanSteel ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag.

De kan derfor heller ikke svare på, hvilke konsekvenser den fjerde pakke af sanktioner fra EU, vil få for dem.

Men som det er i øjeblikket, vil stålvalseværket fortsætte deres drift som normalt. 

quote Hvis situationen opstår, ville det være tæt på katastrofalt.

Jesper Olsen, 3Fs lokalafdeling i Frederiksværk.

3F-Frederiksværk gør sig klar

I 3Fs lokalafdeling i Frederiksværk forbereder formand Jesper Olsen sig også på, at stålvalseværket risikerer at lukke.

For hos 3F Frederiksværk har de cirka 180 medlemmer fra NLMK DanSteel. Hvis virksomheden må lukke som et resultat af sanktionerne på det russiske stål, kan det blive et hårdt slag for de mange ansatte og byen.

- Hvis situationen opstår, ville det være tæt på katastrofalt. Der er rigtig mange, der lever af stålværket. Der en helt speciel sjæl i byen, som stålværket er en del af, siger han.  

Jesper Olsen forklarer i et interview med TV 2 Lorry, at de i morgen sammen med de øvrige fagforbund blandt andre HK og Dansk Metal og medicinalskolen Pharmakon, skal se på mulighederne for at omskole de ansatte, der risikerer at stå uden job, hvis stålvalseværket lukker. 

- Vi skal have matchet rette mand på rette uddannelse, så vi har en mulighed for at sende folk videre, hvis situationen opstår. Men i øjeblikket er det jo rent gætværk, så hellere være på forkant, siger han.

Se eller gense vores indslag om stålvalseværket i Frederiksværk, og deres russiske ejere her. Artiklen fortsætter under indslaget. 

Stålvalseværket i Frederiksværk er ejet af russere, alligevel fortsætter produktionen. Og det forager i byen.

Dansk Industri kender ikke sanktioner til fulde

Underdirektør og chef for global handel i Dansk Industri, Peter Thagesen, ser med den største alvor på situationen i Ukraine i øjeblikket.

Peter Thagesen sidder i kraft af sin stilling og arbejder på, hvad sanktionerne mod Rusland betyder for hans medlemmer. Altså de godt 18.500 danske virksomheder, der er under Dansk Industri. Iblandt disse er også NLMK Dansteel.

Men hvad den fjerde sanktionspakke, der vedrører handelsrestriktioner på jern og stål, konkret kommer til at betyde for de danske virksomheder, der importerer russisk stål, og bruger det som et led i deres produktion, ved han ikke endnu.

- Vi er faktisk lidt i tvivl om, hvad den fulde dybde af de sanktioner, der trådte i kraft i går, er. Og hvad de konkret kommer til at betyde for de danske virksomheder. Men generelt kan man sige, at vi strammer tommelskruerne endnu mere omkring Putin, hans kumpaner og en russisk økonomi, der i forvejen er vingeskudt, forklarer han.

Om og hvornår sanktionerne mod Rusland kan mærkes i Danmark og dermed på stålvalseværket i Frederiksværk, er altså usikkert ifølge Peter Thagesen.

quote Helt generelt kan jeg sige, at der er stål nok på verdensmarkedet

Underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen

Men generelt er det hans vurdering, at de danske virksomheder, der importerer uforarbejdet russisk stål, ikke nødvendigvis må tage den ultimative konsekvens og stoppe produktionen.

- Konsekvenserne af sanktionerne er noget, der kommer sivende henad vejen. Men helt generelt kan jeg sige, at der er stål nok på verdensmarkedet. Så hvis der er nogen, der kommer i problemer, vil de kunne få deres råmateriale andre steder fra. Men det kan naturligvis tage tid at finde en ny eksportør. Det vil nok skabe nogle bølgeskvulp på den korte bane, forklarer han.

Sådan kunne de slabs, som stålvalseværket modtager fra Rusland se ud. Her er det dog stål i USA.
Sådan kunne de slabs, som stålvalseværket modtager fra Rusland se ud. Her er det dog stål i USA.

Afslutningsvis forklarer Peter Thagesen, at de i Dansk Industri opfordrer deres medlemmer til at udvise et forsigtighedsprincip over for de politisk vedtagne sanktioner mod Rusland.

Før hans medlemmer – de danske virksomheder - kender de fulde konsekvenser, beder han dem om at holde sig på den sikre side af lovgivningen og dermed sanktionerne.

- Jeg vil gerne understrege, at alle vores virksomheder bakker 110% op om sanktionerne. Men når vi er i tvivl, som vi er i øjeblikket, går virksomhederne længere for at sikre sig, at man ikke bryder sanktionerne, siger han.

Den europæiske sanktionsliste

Tarasov, Sarkits, Bokachev og Volovick er alle navne, der fremgår af NLMK DanSteels bestyrelse. Derudover er ejeren af NLMK og dermed også ejeren af DanSteel, russiske Vladimir Lisin, Ruslands fjerderigeste mand.

Der er altså tydelige forbindelser til både Rusland og Ukraine i ledelsen af NLMK DanSteel.

Ingen af de ovenstående navne – hverken ejer Vladimir Lisin eller administrerende direktør Yuri Bokachev – fremgår i øjeblikket af EUs sanktionsliste.

quote Man ikke må handle med virksomheder, der er ejet af personer, som er omfattet af EU's sanktioner

Dansk Industri

Denne liste indeholder de mennesker, der er omfattet af EU's sanktioner. Listen er lang, og på den står blandt andre russiske oligarker og fremtrædende erhvervsfolk, der "er involveret i økonomiske nøglesektorer, som udgør en betydelig indtægtskilde for Den Russiske Føderation", står der på EU-Rådets hjemmeside.

Og på Dansk Industris hjemmeside står der følgende.

- Man ikke må handle med virksomheder, der er ejet af personer, som er omfattet af EU's sanktioner.

Men det gør ejer af NLMK DanSteel, Vladimir Lisin, altså heller ikke, da TV 2 Lorry slår hans navn op i sanktionslisten denne eftermiddag.

Kommer han til at stå der, bliver virkeligheden naturligvis en anden for det stolte stålvalseværk i Frederiksværk. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik