Ny højvandssluse giver tryghed: "Man kan sove mere roligt"

Søndag åbnede den nye højvandssluse officielt i Frederiksværk. Slusen skal beskytte byen mod stormflod, og den skaber allerede tryghed hos borgerne.

Det skal være slut med oversvømmelser i Frederiksværk By. Og det skal en ny højvandssluse, som i dag blev indviet, sørge for.

Slusen skal sikre, at beboerne i den lavtliggende del af Frederiksværk ikke længere behøver frygte vand i haver og huse, når vandet stiger, som det for eksempel gjorde under stormen Bodil i 2013.

- Inden for to en halv time, der steg vandet fra normal tilstand og op til halvanden meter i vores kælder. Og det gik hårdt ud over mange ejendele, men selvfølgelig også bygningen, siger Jørgen Kaastrup, som bor i den lavtliggende del af Frederiksværk til TV 2 Lorry.

Tjekkede vandstanden konstant

Efter stormen Bodil har vandstanden i Frederiksværk fyldt meget i borgernes bevidsthed. For Jørgen Kaastrup har det betydet, at han har holdt øje med vandstanden næsten konstant.

- Når jeg står op om morgenen, i løbet af dagen, om aftenen og inden jeg gik i seng, siger han til TV 2 Lorry.

Jørgen Kaastrup glæder sig derfor over tiltaget, som han håber kan give ro i sindet.

- Det kommer jo nok til at tage lidt tid, men på sigt er det jo sådan, at man kan sove mere roligt end tidligere, når det er man får varsling om, at der er tiltag til, at vandstanden stiger, siger han.

Slusen kan sikre hele Frederiksværk

Sluseporten er i sig selv 2,7 meter over daglig vande og samtidig har anlægget to pumper, som kan pumpe vand ud fra Arresø Kanal og Arrenakke Å. 

Selvom slusen først officielt åbnede søndag formiddag, har den faktisk allerede været i brug. Under den nylige storm Ingolf besluttede Halsnæs Kommune og Halsnæs Forsyning nemlig at lukke slusen og dermed holde de stigende vandmasser i Roskilde Fjord fra at strømme ind i kanalerne ved Frederiksværk.

Og den nye sluse skaber også begejstring hos Halsnæs Borgmester, Steen Hasselriis, Venstre.

- Vi har haft ulykker gennem årene, hvor vandet er steget og har beskadiget væsentlige dele af byen. Og nu har vi så en sluse, hvor vi nærmest med et tryk på en knap kan sikre hele Frederiksværk, siger han til TV 2 Lorry.

Du kan se mere om den nye sluse i Frederiksværk i indslaget her:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulykken i Havdrup

18-årige Sebastian blev dræbt i trafikken: Nu kommer familien med opråb

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere