Nordsjællandsk kommune er tæt på at runde nul smittede

Borgmesteren håber på en snarlig, lokal genåbning, hvis den positive tendens fortsætter.

De seneste dage har der været stort mediefokus på Ishøj på den københavnske vestegn grundet kommunens fortsat store problemer med coronasmitte.

Stik modsat nordpå finder man Ishøjs diametrale modsætning.

Halsnæs Kommune, der ligger placeret i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland, er nemlig næsten fri for corona.

De sidste syv dage er der således kun registeret to smittetilfælde, hvilket svarer til 6,4 smittede per 100.000 indbyggere.

quote Det tyder på, at borgerne opfører sig meget ansvarsfuldt. Vi ved det hurtigt kan vende, men jeg er fortrøstningsfuld

Borgmester Steffen Jensen (S)

Halsnæs er dermed den eneste kommune i TV 2 Lorrys sendeområde, der ligger under sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse på 20 smittede per 100.000 indbygger.

Tilfreds borgmester

Det samme gør 24 andre kommuner i landet. Af disse ligger Halsnæs nummer fem, når det gælder færrest smittede, og det glæder borgmester Steffen Jensen (S).

- Det er naturligvis glædeligt, at smittetallene er lave i Halsnæs, og det tyder på, at borgerne opfører sig meget ansvarsfuldt. Vi ved det hurtigt kan vende, men jeg er fortrøstningsfuld, fordi tallene gennemgående har været lave under hele coronakrisen, siger han i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry.

Borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen (S).
Borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen (S).
Foto: TV 2 Lorry


Med kun to aktuelle smittetilfælde ligger positivprocenten i Halsnæs på 0,08 procent. Antallet af testede de sidste syv dage er dog noget lavere i den nordsjællandske landkommune, end hvis man sammenligner med de resterende kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Der er således blevet testet 2.490 i Halsnæs de sidste syv dage, svarende til cirka 8.000 per 100.000 indbyggere.

I nabokommunerne Gribskov og Hillerød ligger testtallet på henholdsvis cirka 10.000 og 14.000, mens det i Ishøj, hvor der er flest smittede , er lidt over 16.000 testede.

Ingen besøgsrestriktioner på plejehjem

Som en direkte positiv konsekvens af det lave smittetal - i kombineret med  vaccinationsindsatsen på ældreområdet - fik Halsnæs tidligere på ugen ophævet besøgsrestriktionerne på alle kommunens plejehjem af Styrelsen for Patientsikkerhed.

At der ikke længere er besøgsrestriktioner på plejecentrene i Halsnæs gør det lidt mere fleksibelt for de ældres pårørende at komme på besøg.

Helt konkret betyder det, at der nu ikke er en begrænsning for, hvor mange besøgende, der må komme i beboerens egen bolig, og der vil ikke længere være krav om, at besøg skal foregå udendørs eller i besøgslokaler.

At besøgsrestriktionerne er ophævet betyder dog ikke, at der nu er frit spil på plejecentrene, da alle besøg fortsat skal leve op til en række retningslinjer fra de danske myndigheder.

Det vil blandt andet sige, at alle besøgende på plejecentrene fortsat skal overholde regler omkring afstand, værnemidler og hygiejne, ligesom ophold på plejecentrenes fællesarealer endnu ikke er tilladt.

Halsnæs Kommune er placeret i naturskønne omgivelser i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland. Kommunens motto er: "Halsnæs - rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte".
Halsnæs Kommune er placeret i naturskønne omgivelser i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland. Kommunens motto er: "Halsnæs - rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte".
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix/arkiv


Borgmester håber på lokal genåbning

Udover mere frihed på kommunens plejecentre kigger den nordsjællandske landkommune ind i en fremtid, hvor genåbningen af det danske samfund er på alles læber.

Spørger man borgmester Steffen Jensen, er det hans håb, at Halsnæs står forrest i rækken af kommuner, hvor der muligvis kan blive tale om en snarlig, lokal genåbning.

- Det er selvfølgelig mit håb, at det giver mulighed for en mindre lokal genåbning i den nærmeste fremtid. Det endelige svar på det spørgsmål må dog helt og holdent bero på, hvad myndighederne anbefaler, og hvor langt man politisk er villig til at gå, siger han til TV 2 Lorry.

Siden man herhjemme begyndte at registrere corona den 27. januar, har der i Halsnæs Kommune været registeret i alt 793 smittetilfælde, hvilket svarer til 2.534 smittede per 100.000 indbyggere.

FAKTA: 25 kommuner er under bekymringsgrænse for smitte