Midt i stort byggekaos står historisk hus uberørt

Stationspladsen i Frederiksværk bliver renoveret. Men mens alt er revet op, står ét lille hus tilbage. Fuldstændig uberørt.

Stationspladsen ved Frederiksværk Station er i gang med at blive ombygget og renoveret for mange millioner. Al vej er revet op, mens tons tunge maskiner både graver, asfalterer, planerer og stamper jord og fliser på plads igen.

Men midt i mylderet af store maskiner på stationspladsen ligger et lille gult hus fuldstændig uberørt, som det også kommer til at være gennem hele renoveringen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Da stationspladsen sidst blev renoveret tilbage i 1995, var der snak om, at huset skulle rives ned. Men husets ejere, Tove og Christian Ravnborg, stillede sig i mod.

- Vi ville ikke gå med til det. "Det bliver dyrt for jer", sagde vi. Denne gang har det ikke været på tale. Der er ingen tanker luftet om nedrivning, siger Tove Ravnborg til Frederiksborg Amts Avis.

Alt fra smedje til isbod

Det lille gule hus har siden 1848, hvor det menes at være bygget, været brugt til adskillige formål. Det har både været en smedje, et ligkistesnedkeri, begravelses- og bedemandsforretning, forhandler af landbrugsmaskiner og sågar en isbod.

I dag står huset helt alene tilbage, men det startede egentlig som et mindre husmandssted med længehuse, stråtag og dyr. Men efter Christian og Tove Ravnborg købte ejendommen i 1993 begyndte de en større restaurering.

- Der var kun koldt vand, ingen kloak og ingen isolering. Huset blev varmet op med oliekamin, og vi måtte pille nærmest alt ud. Vi sænkede gulvet, for der var ikke meget plads, og så byggede vi nærmest et hus indvendigt, siger Christian Ravnborg.

Flytter når alderen er til det

Selvom parret har ejet huset i over 20 år, så har de aldrig selv boet i det. Istedet er det primært blevet lejet ud, hvilket det også er under stationspladsens renovering. Og Ravnborg-parret vil blive ved med at udleje ejendommen, indtil de, når alderen er fremskreden nok, selv vil flytte ind.

Men indtil da følger parret med i stationspladsens liv, hvor flere erhvervsdrivende er enten lukket eller flyttet. 

- Jeg tror renoveringen af stationspladsen kommer til at pynte og løfte området, siger Tove Ravnborg.

Renoveringsarbejdet af stationspladsen ved Frederiksværk Station forventes afsluttet i december.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere