Kommune havnede i shitstorm: Fortryder bi-massakre

Halsnæs Kommune vil tænke sig om en ekstra gang, hvis de fremover står med bier, der udgør et problem

En stor flok bier måtte lade livet, da de havde indtaget et fortov nær Hundestedskolen i Halsnæs Kommune.

Og dermed havnede kommunen i en "perfekt" shitstorm.

For mens kommunen nogle steder forsøger både at tiltrække bier og at hjælpe andre dyrearter, så vakte det voldsom vrede, at Halsnæs Kommune samtidig sprøjtede biflokken ved skolen med gift, så bierne gik til.

I første omgang hed det sig, at omkring 100.000 bier blev aflivet, men Martin B. Lindgreen, der er direktør i Halsnæs Kommune, siger til TV 2 Lorry, at der snarere var tale om 1.000 bier i kolonien - og at cirka halvdelen er gået til, da kommunen sprøjtede gift på dem.

Kommunens skadedyrsbekæmper havde ganske enkelt talt forkert.

Og meget tyder nu på, at Halsnæs Kommune vil tænke sig om en ekstra gang, før de griber til udryddelsesvåbnet.

 - Næste gang vi måtte få en koloni af bier på vores arealer, vil vi overveje endnu mere grundigt, om de faktuelle forhold - herunder deres placering - udgør et problem og en sikkerhedsrisiko. Kommunen vil desuden opsætte skiltning på det pågældende sted, der oplyser om pragtbuksebierne, og hvordan man kan færdes nær dem. Der skal fortsat ikke herske nogen tvivl om, at vi lægger overordentlig stor vægt på at værne om naturen og biologisk mangfoldighed i Halsnæs Kommune, skriver han i en meddelelse.

I samme meddelelse pointerer han dog, at bekæmpelsen skete efter samråd med en ekspert, og at han ikke har grund til at kritisere den beslutning.

- Det blev vurderet, at der var tale om murerbier, men nu har det vist sig, at det var pragtbuksebier - og at der altså ikke var så mange, som vi troede, siger han til TV 2 Lorry.

Vrede på sociale medier

Biudryddelsen er ikke blevet mødt med venlighed.

En borger skriver for eksempel således på Halsnæs Kommunes Facebook-side:

- Det er intet mindre end ubærligt. Halsnæs Kommune har valgt at aktivt bekæmpe en koloni af jordboende bier på baggrund af en opfordring fra en borger :( Og det sker i en tid hvor vi kæmper for de vilde biers trivsel. De her jordboende bier er sgisme nogen jeg fanger med hænderne af iver når jeg ser dem, og de er så utroligt fredsommelige. Hvis en kratlusker som jeg selv, med hovedet i bi-reder, kolort og myrebo aldrig er blevet stukket, hvorfor skulle skolebørnene så? Jeg håber at denne frygtelige handling vil tjene som et opråb for de vilde bier, og vores pligt til at passe på dem! 

Danmarks Naturfredningsforening reagerede hurtigt på bimassakren.

- Bierne er enormt fredelige og er kendt for at lave deres reder i kolonier i bl.a. løs, sandet jord, som f.eks. parkeringspladser og små stier. De vilde bier er også vigtige for vores økosystem, fordi de bestøver planterne og giver større biodiversitet, siger  biolog Therese Nissen på Danmarks Naturfredningsforenings website - og tilføjer:

- Derfor synes jeg, det er virkelig ærgerligt, at kommunen ikke konsulterede en ekspert på bier, inden de valgte at dræbe bierne. Hensynet til de fredelige bier skulle have stået højere end hensynet til mennesket, som i dette tilfælde ikke var i fare.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

kano i roskilde fjord

playNationalpark gentager succes: Nu kan du igen låne kanoer til sejltur på fjorden

fiskeørn

Fugle-tragedie i Gribskov: Ynglende ørn forsvundet

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere