Kæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Tonsvis af klippestykker bliver lige nu smidt i havet ud for Hundested for at genskabe det store, undersøiske rev Hunderevet, der er blevet ødelagt af stenfiskere.

Kort før jul ankom store klippestykker med skib til Hundested fra Norge. 

Siden da har mindre skibe sejlet i pendulfart ud til det sted ved kysten, hvor det store undersøiske rev Hunderevet engang lå. Her er stenene blevet sænket ned i havet for at genskabe det forsvundne rev.

quote Så ved man, at det er nu, at der sker. At der virkelig kommer et stenrev

Frank Eske-Lund, initiativtager til foreningen Hunderevet

Dermed kan havmiljøaktivisterne i foreningen, Hunderevet, langt om længe se deres drøm blive til virkelighed. 

En af initiativtagerne til projektet, Frank Eske-Lund, kunne næsten ikke styre sin begejstring, da han ombord på slæbebåden, Buller, oplevede arbejdet på nært hold. Han og andre i foreningen Hunderevet har arbejdet benhårdt på netop dette øjeblik.

Se indslag om det store undersøiske stenrev Hunderevet, der skal skabe liv i havet ud for Hundested.

- Så ved man, at det er nu, at det sker. At der virkelig kommer et stenrev, fortæller han med stor glæde på egne og foreningens vegne.

Frank Eske-Lund oplevede som dykker, hvor død havbunden var, der hvor det gamle stenrev Hunderevet engang lå. Det gjorde han noget ved.
Frank Eske-Lund oplevede som dykker, hvor død havbunden var, der hvor det gamle stenrev Hunderevet engang lå. Det gjorde han noget ved.

Begyndte med en kedelig dykkertur

Frank Eske-Lund er fritidsdykker, og ideen til Hunderevet opstod, da han første gang dykkede på det sted, hvor det oprindelige Hunderev lå. 

Der var ikke meget at se på ud over en kedelig sandbund, der ikke bidrager til særlig meget liv. Det var dobbelt trist, fordi Hunderevet og byen, det lå ved, har en særlig historie sammen.

quote Hunderevet gav navn til byen Hundested. Så jeg fik den ide, at man kunne genskabe revet.

Frank Eske-Lund, initiativtager til foreningen Hunderevet

- Hunderevet gav navn til byen Hundested. Så jeg fik den ide, at man kunne genskabe revet. Som dykker er det trist at se en bar sandbund, når man nu ved, hvor meget liv et rev tiltrækker lige fra alger, mikro-organismer, muslinger til større havdyr som torsk, sæler og marsvin, fortæller Frank Eske-Lund.

Erfaringerne fra andre rev-projekter i Danmark viser, at der ikke går mange år, før der er masser af liv omkring de genskabte stenrev.
Erfaringerne fra andre rev-projekter i Danmark viser, at der ikke går mange år, før der er masser af liv omkring de genskabte stenrev.

Frank Eske-Lund søgte fondsmidler til at etablere stenrevet, og han fik tilsagn af Velux Fonden, som har støttet flere stenrevsprojekter rundt om i landet.

Miljøaktivister for et usynligt miljø

Foreningen Hunderevet er ikke alene om at genskabe fortidens stenrev. En lang række stenrev er blevet opført rundt om i landet, i TV 2 Lorrys sendeområde, blandt andet ved Køge og i Roskilde Fjord. 

Ved kysten ud for Als har foreningen Als Stenrev lagt sten ned helt tilbage i 2012. Efter fem år myldrede revet med fisk, krabber, muslinger, søstjerne og alt det liv, et rev skaber.

Et af de skibe, der lægger sten ud for kysten ved Hundested for at genskabe det store undersøiske rev Hunderevet.
Et af de skibe, der lægger sten ud for kysten ved Hundested for at genskabe det store undersøiske rev Hunderevet.

- Et stenrev er et fantastisk sted for havdyr og biodiversitet, fortæller Lars Skou Olsen, som er chef for dyr og anlæg på Den blå Planet.

- Hvis der er bar sandbund, så har tang og alger svært ved at sætte sig fast. Når der så kommer et stenrev, så er der masser af grosteder for planter og for muslinger at sætte sig på og for fisk at gemme sig i, fortæller han.

Derfor forsvandt de undersøiske stenrev

De naturlige stenrev blev dannet for mere end 10.000 år siden. Det Nationale Center for Miljø og Energi vurderer, at stenrevene dengang udgjorde et dobbelt så stort areal, som Danmarks landareal. Men fra cirka 1900 begyndte man at fjerne revene for at bruge dem til byggeelementer i havnemoler og anlæg. DTU-Aqua vurderer, at der er fjernet 8,4 millioner kubikmeter stenrev fra 1900 til 1999. Det svarer nogenlunde til størrelsen på Fanø.

Lars Skou Olsen bekræfter, at der er tale om en ny trend indenfor miljøaktivisme.

- Vi har jo længe været fokuseret på miljøet på land, hvor vi jo kan se og opleve miljøet direkte. Men hvad der sker, og hvordan der ser ud på havbunden, det er der ikke mange, der ved.

Men ønsket om at hjælpe livet under havet er voksende, fortæller han.

- Det skyldes jo blandt andet, at havet i stigende grad bliver brugt til fritidsfornøjelser som snorkling, dykning og fiskeri.

Tilbage på slæbebåde, Buller står Frank Eske-Lund og nyder udsigten, selv om den mest består af et ældre rød-hvidt skib, der med en kran ombord fortsat læsser store sten fra lasten og ud i havet. 

Han er selv en af de mange, som har fået øje på livet og miljøet under overfladen, og dem er der mange af - og de er utålmodige.

- I går var der to dykkere herude, og vi måtte lige bede dem om at holde sig væk, så der ikke sker nogen ulykker, fortæller en tydeligt tilfreds Frank Eske-Lund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik