Havn hyrer vagter over for uroskabende unge - forældrene er fuldstændig passive, siger havnefoged

Problemer med hærværk er eskaleret under corona-nedlukningen, hvor de unge ikke har været i skole, fortæller havnefoged.

Graffitihærværk på havnen i Hundested. Foto: Privatfoto

Hærværk, affald og urinering.

På havnen i Hundested volder grupper af unge problemer i så stort et omfang, at havnen nu har set sig nødsaget til at hyre et vagtværn.

Søren Brink, der har været havnefoged gennem tyve år, har aldrig oplevet lignende.

- Det virker som om, der er en vrede blandt de unge. De smadrer ølflasker, tramper på væggene inde på toiletterne, stopper toiletterne til, smider cigaretskodder og affald og tisser mellem borde og bænke. Vi satte nye handicapborde op sidste år, og dem har de nu brændt hul i. Det er en meget mærkelig adfærd, vi ikke har set før, siger Søren Brink.

Læs også 11 unge spillede høj musik ved skole - fik bøder, da politiet dukkede op

Problemerne med hærværk er ifølge Søren Brik eskaleret under corona-nedlukningen, hvor de unge ikke har været i skole. Flere gange ugentligt har de samlet sig de på havnen i større grupper på cirka 15-20 stykker ad gangen.

Det er lidt som om, der er ved at blive skabt en lovløs tilstand herude

Søren Brink, havnefoged

For at få bugt med problemerne hyrede havnen tidligere på ugen et privat vagtselskab, som patruljerer havneområdet døgnet rundt.

Samtidig har havnen indført skrappere regler, så alle grupperinger, der opholder sig på havneområdet med øl og spiritus, bliver bortvist.

- Vores vagter har hver aften måtte bede unge mennesker om at forlade havneområdet. Nogle gange op til to-tre gange, siger Søren Brink.

Han fortæller, at han flere gange tidligere har været i kontakt med Nordsjællands Politi omkring problemerne, og at politiet da også er dukket op efterfølgende og har optaget rapport.

Læs også Politi efterlyser to drenge: Filmede voldeligt overfald på 11-årig

Tidligere på ugen kunne man således læse i Nordsjællands Politis døgnrapport, at flere virksomheder på havnen var blevet udsat for hærværk i form af graffiti på mure, døre og vinduer. 

Graffitihærværk på havnen i Hundested. Foto: Privatfoto

Graffitihærværk på havnen i Hundested. Foto: Privatfoto

Dertil kommer en anmeldelse fra fredag aften, hvor nogle unge ifølge anmelderen forsøgte at sætte ild til en tank på Færgeveje, oplyser Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry.

- Det er lidt som om, der er ved at blive skabt en lovløs tilstand herude. Selvom politiet har været meget aktive i forhold til corona, så er det mest i dagtimerne, de er her for at se, om der er grupperinger, der samler sig. Og så har vi ikke lige så meget besøg af dem om aftenen, siger Søren Brink.

Savner opbakning fra forældrene 

Han mener dog, at det er mere en forældreopgave end en politiopgave at holde de unge i ørerne.  

- Det kunne være rart, hvis forældrene tog mere ansvar for deres børn. Vi får ingen opbakning fra forældrene. De er fuldstændig passive. Når vi kontakter dem, fordi vi har fat i deres barn, så lyder kommentaren, at det ikke er deres barn, eller også forsvarer de dem. Jeg synes, det er bekymrende, at de ikke tager hånd om de her problemer og ved, hvor deres børn opholder sig henne klokken 23 om aftenen, siger Søren Brink.

Læs også Politiet vil skrue bissen på over for corona-overtrædelser

Han forklarer endvidere, at det ikke har været nogen billig løsning at hyre et privat vagtværn. 30.000 kroner koster det om måneden, og dertil kommer havnens udgifter til deres selvrisiko, hver gang forsikringsselskabet skal udbedre skaderne efter hærværk. Penge, der ellers kunne være brugt på vedligeholdelse af havnen.

- De penge kunne vi have brugt på nye bænke, blomster eller på at forskønne havnen på anden vis. Men vi ville måske alligevel ikke have købt de ting, vi plejer at gøre, fordi de bliver ødelagt. Det er kedeligt, at der er nogle få, der ødelægger det for flertallet, siger Søren Brink.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik