Halsnæs dropper bioposer: Plast til madaffald skåner miljø og økonomi

Plastposer til madaffald er mere holdbare og holder samtidig maddikerne på afstand. Derfor har Halsnæs Kommune droppet bioposerne af majs.

I fremtiden vil den grønne biopose i være fortid i Halsnæs Kommune Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix

Når sommerferien er slut vil de grønne, bløde majsposer til maddaffald være fortid i Halsnæs Kommune.

I stedet vil der blive indkøbt plastposer, som skal erstatte bioposerne.

En af årsagerne er, at plastposerne er langt mere holdbare end de forgængelige og nedbrydelige majdsposer.

Det betyder, at Halsnæsborgere i fremtiden vil opleve langt færre lugtgener, mindre væske i skraldespanden og færre maddiker i den kommende sommervarme, lover kommunen.

Læs også Københavns bioposer tømmes for affald - og brændes af som plast

- Jeg er glad for, at det er muligt at forbedre serviceniveauet og uddele poser, som vi er sikre på vil øge tilfredsheden og kvaliteten af sorteringen hos borgerne, siger bestyrelsesformanden for Halsnæs Forsyning A/S, Thomas Møller Nielsen, til Halsnæs Avis.

Miljøet skånet - og økonomien kommer Halsnæsborgere til gavn

Både miljøet og økonomien bliver desuden skånet med indkøet af de nye plastposer. Hos Halsnæs Forsyning A/S har man skiftet behandlingsmetode for bioaffaldet, og her virker de grønne majsposer ikke efter hensigten.

Hvor det tidligere var en fordel af bruge bioposer på grund af, at bioposen kunne indgå i komposteringsprocessen, er den fordel helt elimineret i den nye behandlingsmetode. 

Her produceres der langt mere biogas før komposteringen, og derfor sorteres posen fra og forbrændes til produktion af el og varme, skriver avisen.

Læs også Snart sorterer halvdelen af hovedstadsområdet affald

Samtidig giver den nye behandlingsmetode en renere biomasse, som efterfølgende skal spredes på landbrugsjord.

- Udover en væsentligt bedre service for vores kunder, og et bedre produkt i behandlingsprocessen, forventer vi også, at de nye poser af genanvendelig plast er billigere end bioposerne, så det samlet set bliver en rigtig god løsning at skifte poserne til efteråret, siger bestyrelsesformand Thomas Møller Nielsen til lokalmediet. 

Lige nu laves der endda forsøg med at genanvende plastposerne i stedet for at forbrænde dem, oplyser affaldschefen hos forsyningen.

Udfordringen er, ikke overraskende, at plastposerne er meget beskidte. 

Læs også Først blev den 'mobbet' – men nu gør den grønne spand comebackTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik