Halsnæs-borgmester vil give bankgarantier til borgeres kystsikring

Venstreborgmester fra Halsnæs Kommune, Steen Hasselriis, vil udstede kommunale bankgarantier til de borgere, der har svært ved at låne penge til kystsikring.

Halsnæsborgmester vil give bankgarantier til borgere, der ikke kan låne til kystsikring Foto: Scanpix / TV 2 Lorry

Hvad gør man, hvis ens borgere har svært ved at låne penge til en kystsikring? Man stiller dem en bankgaranti, så de kan låne på favorable vilkår.

Nogle gange er store forkromede løsninger svære at få gennemført, men den her løsning er mindre og lettere tilgængelig

Steen Hasselriis (V), borgmester i Halsnæs

Sådan lyder planen fra Steen Hasselriis (V), borgmester i Halsnæs Kommune, der nu vil forsøge at sætte skub i kystsikringen ved at sikre sig, at folk har pengene til at gennemføre det.

- Det er en måde at rykke hurtigere på, og det er også en mere pragmatisk tilgang. Nogle gange er store forkromede løsninger svære at få gennemført, men den her løsning er mindre og lettere tilgængelig, siger borgmesteren til DR P4 København. 

Læs også Sjællandske kommuner kræver at staten kystsikrer

Borgmesteren kan dog meget vel ende i samme situation som Roskilde Kommune, hvor klager til blandt andet Natur- og Miljøklagenævnet har forsinket deres kystsikringsprojekt.

Netop det frygter Frits Thaulow, som er formand for Hyllingebjerg-Liseleje Kystbeskyttelseslaug.

- Idéen om kommunale bankgarantier er ikke dårlig, men hvis det hele stadig afhænger af klagebehandlingen, så frygter jeg, at vi først er klar med en løsning i 2020, og der er flere huse faldet i vandet på det tidspunkt, siger han til DR P4 København.

Ifølge det forslag som Steen Hasselriis vil stille, skal lodsejerne have mulighed for at låne til en rente på 1,5 procent over 25 år. Borgmesteren regner i alt med at bankgarantien er på 30 millioner kroner.

Læs også Ja til kystsikring af Jyllinge Nordmark

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik