Gamle øjebæer truer havmiljø: Nu fjernes nedslidte joller langs strand

I starten af september fjerner kommunen en række joller ved Frederiksværk og Kikhavn. Jollerne er så ødelagte, at de karakteriseres som affald.

Gamle og udtjente joller på Halsnæs strande udgør så stort et problem, at kommunen nu vil gøre en ekstra indsats for at få dem fjernet.

Kommunen så gerne, at strandene blev brugt til rekreative formål og oplag til joller – Og ikke som jollekirkegård, som det er tilfældet nu.

Flere af de efterladte joller er lavet af plastik og glasfiber, der udover at være øjebæ på strandområderne i kommunen, også udgør en trussel mod miljøet.

Det er derfor flere gevinster ved at fjerne bådene:

- Når vi får fjernet jollerne, bliver strandområderne kønnere at færdes i. Samtidig er der en miljøgevinst, fordi de gamle joller nedbrydes, og små stykker plast og andet materiale ender på stranden og i havet til skade for miljø, mennesker og dyr, fortæller Anja Rosengreen, formand for Udvalget for Miljø og Plan i Halsnæs.

Det er udtjente joller, som den her, Halsnæs nu vil fjerne fra strandområder. Ejerne har indtil d.1. september til at reagere på sedlen, ellers fjerner kommunen jollen.
Det er udtjente joller, som den her, Halsnæs nu vil fjerne fra strandområder. Ejerne har indtil d.1. september til at reagere på sedlen, ellers fjerner kommunen jollen.
Foto: Halsnæs Kommune

Leder efter ejerne

Kommunen har derfor sat sedler på de joller, det drejer sig om.

På sedlen opfordres jolleejerne til at fjerne bådene inden 1. september. Ellers gør Halsnæs det for dem:

- Det er åbenlyst ødelagte og værdiløse joller, som kommune vil fjerne. Hvis vi kan finde ejeren, så vil vi bede dem om at fjerne jollen. Men desværre ser vi, at jollerne ofte har fået fjernet de kendetegn, der kunne føre os til ejeren, udtaler Morten Timmermann, der er miljøsagsbehandler for Natur og Miljø.

Det er ham, der har stået for at udpege de uønskede joller.

Men det er ikke kun på de offentlige strande, at Halsnæs nu vil fjerne udtjente joller.

Langs de private grunde i kommunen ligger der således også gamle joller og flyder. Her kommer kommunen med en opfordring til grundejerne om at få fjernet deres skrald, inden de falder fra hinanden eller ryger ud i havet ved højvande.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

oplevelser nat

Her er fire gratis oplevelser i nattens mulm og mørke

Genrefoto

playEndelig: Længe ventet strand åbner til sommer

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere