Efter 14 år siger Emil stop: Nu kan historisk biograf blive din

Halsnæs Kommune leder med lys og lygte efter en ny forpagter til den lokale biograf i Frederiksværk.

Siden 1947 har der været biograf i Frederiksværk, men skal der fortsat være det, så skal der findes en ny forpagter til Kosmorama.

Og det skal gå en smule tjept.

quote Nu har det blødt et par år, så er det på tide at, plasteret kommer af

Emil Nørholm, forpagter, Kosmorama

Den nuværende forpagter Emil Nørholm, der har styret den lokale biograf de sidste 14 år, har besluttet at kaste håndklædet i ringen - knap et halvt år før planlagt.

Dermed bliver sidste visning søndag 3. juli. 

- Årene med corona har været for dyre. Folk er ikke kommet tilbage, siger Emil Nørholm til TV 2 Lorry.

Økonomien halter

Han forklarer, at det nu ikke længere er økonomisk forsvarligt at fortsætte. Dermed lakker Kosmoramas tid mod enden indtil videre.

- Det er da trist, men man må også rive plasteret af. Nu har det blødt et par år, så er det på tide, siger den snart forhenværende biograf-forpagter.

Emil Nørholm driver udover biografen i Frederiksværk også Atlas biograferne i Rødovre og Humle Bio i Humlebæk. Her er billetsalget tilbage til niveauet før corona. Hvorfor det ikke er tilfældet i Frederiksværk tør Emil Nørholm ikke gisne om.

Udsigten til en slukket filmprojektor ærgrer Helle Lunderød, der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Demokrati i Halsnæs Kommune.

- Det er jo en ting, vi har med i historien. Der har været biograf i bygningen siden 1947. Den er en del af det kulturelle historiske billede for os, der er vokset op i byen, som jeg. Den er en vigtig del af det brede kulturliv, vi har i Halsnæs Kommune, siger Helle Lunderød (S) til TV 2 Lorry.

Kommunen vil finde hurtig løsning

Hun mener, at det er vigtigt for byen, at der fortsat er nogen, der har mod på at drive den lokale biograf videre, og derfor er hun opsat på, at der findes en løsning.

- Jeg er lidt optimist, og jeg tænker fanden stå i det, selvfølgelig skal vi have det til at fungere igen, lyder det fra Helle Lunderød.

Det åbenlyse spørgsmål er, om der er plads til en biograf i byen, når borgerne tilsyneladende ikke benytter den i samme grad som tidligere. 

Helle Lunderød håber dog på, at der sidder nogen derude med en god idé til, hvordan biografen kan drives videre.

- Det kan godt være, der er nogen herude, der ser andre muligheder og har lyst til at prøve det af. Vi synes, vi er forpligtet til at starte med at prøve os af med et udbud. Og hvis ikke det lykkedes, kigger vi selvfølgelig videre på de andre muligheder.

Frivillige kræfter kan være en mulighed

En mulighed kunne være at lade Gjethuset (spillested i Frederiksværk, red.) tage over. En anden mulighed kunne være at lade frivillige kræfter drive stedet videre, indtil der findes en mere permanent løsning.

- Der er ikke noget så slemt for kultursteder som at ligge lukket, så derfor kigger vi på nødløsninger hen over sommeren, indtil vi finder ud af, hvad kan vi gøre. 

Helle Lunderød forklarer, at kommunen allerede nu har fået en række mere eller mindre seriøse henvendelser fra borgere, der gerne vil drive det videre. Derfor er det også hendes vurdering, at udmeldingen har rystet mange i lokalsamfundet.

Næste skridt mod en ny forpagter for Halsnæs Kommune er, at gennemgå den kommende forpagtningsaftale, hvorefter driften af biografen sendes i et nyt udbud.