”De larmer psykopat meget”: Nu går kommune radikalt til værks

I Halsnæs har man flere gange forgæves forsøgt at få bugt med en støjende rågekoloni. Nu mener man at have fundet den endelige løsning på problemet.

Jagt, rovfugledrager og borgere bevæbnet med hundeprop-pistoler.

Stort set alle idéer og tiltag er efterhånden blevet afprøvet omkring Møllegårdsvej i Melby, hvor støjgenerne fra en rågekoloni de sidste mange år har været til stor gene for områdets beboere.

Nu planlægger Halsnæs Kommune så at få fjernet rågekolonien én gang for alle her til efteråret.

En stor del af træerne i det cirka et hektar store skovområde, hvor rågerne bor, bliver simpelthen fældet.

- De larmer psykopat meget og går ned i græsplænerne og roder dem op. Det er lige op og ned af et ældrebolig-kompleks, siger Jakob Christian Lausen, specialkonsulent i Halsnæs Kommune, til TV 2 Lorry. 

Han fortæller, at kommunen i årevis har forsøgt at få reguleret bestanden ned på et ”ordentligt niveau”. Men samtlige tiltag har slået fejl.

Intet har virket

For fire år siden talte kommunen 60 reder, og nu antallet cirka oppe på 90, vurderer Jakob Christian Lausen.

- Det er to råger per rede til tre unger, du skal gange op med. Alt sammen på en lille hektar. De sidder der og råber og skriger helt vildt såvel forår som om efteråret, hvor de samles til overnatning, siger han.

Kommunen påtænker at fælde store dele af bevoksningen i det markerede område, for at komme af med rågekolonien.
Kommunen påtænker at fælde store dele af bevoksningen i det markerede område, for at komme af med rågekolonien.
Foto: Halsnæs Kommune / Presse

Gennem årene har man ellers forsøgt sig med lidt af hvert for at komme råge-generne til livs. Blandt andet med jagt og diverse skræmmekampagner.

- Vi satte tidligere nogle drager op, der mindede om en rovfugl. De er gode til måger, men ikke til råger. Der gik tre dage, og så indså de, at den ikke udgjorde nogen trussel, siger Jakob Christian Lausen.

- Vi har oprindeligt også bedt borgene om at skræmme dem væk med hundeprop-pistoler, tilføjer han.

Men heller ikke dette viste sig at være en gangbar idé.

- De skulle ud hver morgen mellem klokken fem og otte og i solopgangstimerne og skyde med hundeprop-pistolerne, for at få dem fjernet fra rederne. Men det fik vi desværre ikke borgerne med på, og så tiltog problemet, siger Jakob Christian Lausen.

Kimet ned de sidste mange år

Kommunen har desuden fået den lokale jagtforening til at skyde efter rågerne gennem de seneste par år. Heller ikke den indsats havde den ønskede effekt. 

- De fik ram på nogle råger. Men de fik ikke reguleret bestanden ned. Så nu fjerner vi så træerne, som de yngler i. Det er et område på cirka 8.000 kvadratmeter, siger Jakob Christian Lausen.

Han fortæller, at planerne om at fjerne store dele af den bevoksning, hvor rågerne yngler, foreløbig ikke har udløst nogen protester.

- Tværtimod har folk i den grad kimet mig ned de sidste seks til otte år omkring de skide råger. Jeg har hele tiden været tilbageholdende med, at vi skulle gøre noget radikalt. Men folk er meget begejstret for, at vi gør noget, og det er ikke mit indtryk, at folk bliver kede af, at vi fjerner træerne, siger Jakob Christian Lausen.

Også andre kommuner bekæmper råger

Også i Greve Kommune forsøgte man i foråret at nedkæmpe flere rågekolonier. Ikke på alene på grund af støjgenerne, men også fordi rågerne oversked både børn og boldbaner.

Så slemt er det dog ikke i Melby, understreger specialkonsulent Jakob Christian Lausen.

- Det er inde ved selve skoven, at klatterne ligger. Men det er fordi skoven ligger lige op i matrikelskellet til ældreboligerne, at støjen fra dem udgør et problem, siger han.

Hvis du er i tvivl om, hvordan råger lyder. Så kan du høre det i videoen nedenfor:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik