Brandvæsen kom for sent til brand - og det sker ofte

Både brandvæsen og ledelse er berørte og tager sagen alvorligt, lyder meldingen fra Frederiksborg Brand & Redning.

"Hvorfor gør vi ikke noget. Dette er uansvarligt. Hvorfor gør vi ikke noget!!!"

Sådan skriver byrådsmedlem Gitte Hemmingsen (Dansk Folkeparti) på sin Facebook-side. 

quote Der er tale om entusiastiske mennesker, der selvfølgelig er berørte over, at tingene ikke gik, som de skulle

Sean Bisgaard, Frederiksborg Brand og Redning

Med store bogstaver brokker hun sig over udrykningstiden søndag, hvor et hus stod i flammer i Hundested.

Det tog nemlig for lang tid fra alarmen gik klokken 09.56 til brandmændene ankom på stedet. 

"Det var et almindeligt hus!!! Skandale!! Så vågn dog op politikere og fyr Frederiksborg Brandvæsen", skriver Gitte Hemmingsen, der dog selv er folkevalgt i Halsnæs Kommune. 

Fire minutter for sent

TV 2 Lorry har været i kontakt med Frederiksborg Brand og Redning, som står for udrykningerne i seks Nordsjællandske kommuner, herunder Halsnæs. 

Her bekræfter man, at der gik for lang tid søndag i Hundested. 

Ifølge beredskabets logbog gik der 14 minutter fra nødopkaldet, til man var klar med slukningsudstyret ved flammerne. 

Der må maksimalt kun gå ti minutter ifølge den gensidige aftale, som kommunen har indgået med Frederiksborg Brand og Redning. 

Netop det fremhæver Gitte Hemmingsen ligeledes i sit Facebook-opslag:

"Det er kontraktbrud nu gennem tre år, hvor længe kan selv en politiker ikke se, at noget er galt", skriver hun. 

 
 
Foto: Local Eyes

Beredskab: Vi forholder os til situationen

Ved Frederiksborg Brand og Redning beklager man episoden søndag. 

- Konkret er udrykningen ikke forløbet, som vi ville. Vi er ved at undersøge, hvad der har været årsag til det. I øjeblikket laver vi en redegørelse, som bliver sendt til administrationen og politikerne. Vi kigger på den måde, som udkaldet er foretaget på. Hvem ankommer, og hvilke dispositioner bliver der taget, forklarer operativ chef for drift Sean Bisgaard til TV 2 Lorry.

Han vel helst ikke gå mere konkret ind i sagen, før redegørelsen ligger klar.  

- Jeg vil dog gerne sige, at det her berører både mandskabet og ledelsen i Frederiksborg Brand og Redning. Vi forholder os til situationen. Beredskabet består af deltidsansatte folk, som altså kombinerer det her job med familieliv og andet arbejde. Der er tale om entusiastiske mennesker, der selvfølgelig er berørte over, at tingene ikke gik, som de skulle. De er også borgere i en lokal by, siger Sean Bisgaard. 

Hvad betyder den her ekstra tid for slukningsarbejdet? 

- Det er klart, at der er jo en grund til, at vi har sat en tidsgrænse på vores udrykninger. Det har selvfølgelig betydning for en brand, hvornår man begynder at slukke den. Jeg kan ikke sige, hvad det konkret har betydet søndag, men det siger sig selv, at jo før indsatsen kommer, des bedre er det. Ambitionen er altid, at vi kører ud med det samme. Vi møder jo ikke ind for at vente med at rykke ud.

Der var heldigvis ingen omkomne under branden søndag. 
Der var heldigvis ingen omkomne under branden søndag. 
Foto: Local Eyes

Hjælpen kommer sidst i Halsnæs

Ifølge Beredskabsstyrelsens tal over de gennemsnitlige responstider i 2017, så er det ikke første gang, at Frederiksborg Brand og Redning ankommer efter de tilladte ti minutter. 

Faktisk er gennemsnitstiden for udrykninger i Halnæs den længste, hvis man sammenligner med kommunerne Hillerød, Egedal, Frederikssund, Furesø og Gribskov. 

I alt tager det 11 minutter og 18 sekunder, før borgerne kan forvente hjælp i Halsnæs, viser den seneste rapport.  

Ifølge driftschefen skyldes det blandt andet de fysiske betingelser i kommunen. 

- Den gennemsnitlige responstid vil være længere, når man skal køre længere afstande. Alle huse og bebyggelser ligger ikke tæt på brandstationen. Infrastruktur og boligmasse varierer fra sted til sted, siger Sean Bisgaard til TV 2 Lorry. 

Borgmester i Halsnæs: Jeg forventer, at det bliver bedre

Det er ellers beredskabet selv, som i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Beredskabskommissionen - bestående af borgmestrene fra de seks berørte kommuner, politidirektørembedet, en frivillig og en medarbejderrepræsentant fra Frederiksborg Brand & Redning - har fastlagt grænsen for en rimelig responstid på 10 minutter.

Borgmester Steffen Jensen (Soc.Dem.) forventer, at man vil gøre noget for at forkorte ventetiden, når man evaluerer den såkaldte dimensionering til foråret, udtaler han til TV 2 Lorry. 

- Jeg har som borgmester stor interesse i, at beredskabet kommer hurtigt i vores kommune. Og jeg ønsker, at man lever op til de 10 minutter, så det må man kigge på, når dimensioneringen evalueres igen, siger han.

Er det her et udtryk for, at aftalen er for stram, eller at beredskabet ikke gør det godt nok?

- Altså jeg har været på besøg på stationerne, og jeg har oplevet nogle meget engagerede brandmænd. De havde til gengæld nogle andre problematikker omkring, hvor mange de er, og hvor meget materiel, de har. Jeg regner med, at når dimensioneringen fastsættes, så lever den op til, at det kan gøres godt nok. Nogle kommuner vælger selv at købe noget til, men jeg regner ikke med, at det bør være nødvendigt, siger Steffen Jensen. 

Responstider i gennemsnit,  Frederiksborg Brand & Redning

Egedal
09:23 minutter

Frederikssund 
08:42 minutter

Furesø
08:31 minutter

Gribskov
09:47 minutter

Halsnæs
11:18 minutter

Hillerød
06:09 minutter

Kilde: Redningsberedskabet i tal, 2017

Falck mister udbud

I år 2019 vil det ikke længere være Falck, som står for brandslukningsopgaverne i Nordsjælland.

Frederiksborg Brand og Redning hjemtager fra årsskiftet driften af de fem brandstationer i Farum, Helsinge, Hillerød, Stenløse og Gilleleje.  

Omkring 100 af Falcks brandfolk - de fleste deltidsansatte - skal skifte arbejdsgiver. Samtidig vil vognparken af brandkøretøjer i de seks kommuner blive skiftet ud. 

Udrykningerne vil dog ske fra samme adresser, da brandvæsenet har indgået en lejeaftale med Falck, så de kommunale køretøjer kan få base på stationerne. 

- Intet indikerer, at det skulle blive dårligere i det nye år. Det er helt sikkert. Der er frem over et lige så stort ønske om at leve op til kravene, som der er i dag, siger operativ chef for drift Sean Bisgaard til TV 2 Lorry.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik