Borgmestre jubler: - Nu bliver det nemmere at kystsikre

Fremover skal sager om kystsikring ikke længere behandles hos Kystdirektoratet. Det vækker glæde hos nord-sjællandske kommuner.

- Det er en meget stor forbedring, for det bliver meget nemmere for lodsejerne, at de fremover kan henvende sig til kommunen, som så tager sig af sagerne om kystbeskyttelse.

Sådan lyder det fra Venstres borgmester i Halsnæs Kommune, Steen Hasselriis, som reaktion på den nye aftale om kystsikring, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er blevet enige om i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2018.

Den nye aftale åbner op for, at kommunerne og grundejerne på kyststrækningerne fremover får lettere ved at tage hånd om udfordringerne, da sagerne ikke længere skal behandles hos Kystdirektoratet.

Det har kørt i ring

- Vi har en række sager på nordkysten, hvor vi gerne vil lave midlertidige løsninger, indtil den store løsning er på plads, og det har hidtil ikke været muligt i forhold til Kystdirektoratet. Det har kørt i ring, da Kystdirektoratet har haft nogle forholdsvis fastlåste holdninger, hvor man har været imod alle former for fast kystsikring, mens vi har ønsket hård kystsikring, de steder, hvor der rent faktisk er fare for husene, siger Steen Hasselriis til TV 2 Lorry.

- Men nu er der blevet byttet rundt på magtbalancen, og det betyder, at det bliver meget nemmere og hurtigere at sagsbehandle de akutte sager, siger Halsnæs’ borgmester.

Halsnæs Kommune kystsikrer i samarbejde med Gribskov og Helsingør Kommune.

Skal regeringen betale?

Gribskovs borgmester, Kim Valentin, Venstre, er også ovenud tilfreds med den nye aftale.

- Det er gode nyheder for borgerne i Gribskov, fordi det bliver meget nemmere og hurtigere at sikre vores kyster.

- Systemet bliver mindre bureaukratisk ved at fjerne Kystdirektoratet som stopklods. Det betyder, at de borgere, der gerne vil investere i at beskytte deres grunde og sommerhuse, hurtigere vil kunne vil kunne få deres sag behandlet, siger Kim Valentin.

Gribskovs borgmester peger desuden på, at regeringen vil se på det ømtålelige spørgsmål om finansiering af kystbeskyttelsen. I dag påhviler det det enkelte grundejer at betale for kystbeskyttelse, men regeringen vil se på en række modeller for, hvordan kystsikring betales, fremgår det af aftalen.

- Jeg ser frem til, at regeringen giver en række bud på nogle modeller for, hvordan regningen kan betales. Det er rigtig vigtigt for borgerne - både dem der i dag har et sommerhus, og for dem, som overvejer at købe, at der er klarhed om betalingen. Og det er nyttigt for kommunerne at få nogle konkrete modeller at arbejde med.

Her betaler ejerne selv

De modeller vil man dog ikke kendes ved i Halsnæs Kommune, hvor borgerne selv må til lommerne, hvis deres huse skal beskyttes.

- Jeg er bange for, at det kommer til at tage for lang tid, hvis man skal have staten med. Vi har en løsning med et kystsikringslag, hvor lodsejerne er medlem. Så betaler de for kystsikring, og så giver vi dem kommunegaranti, hvor vi kan låne dem pengene over 25 år til lav rente. Det er vores måde at gøre det på, og den er der stor opbakning til, siger Steen Hasselriis.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik