Borgmester jubler over nye planer for bedre kystsikring

Regeringen vil med en række nye initiativer gøre det lettere for borgere og kommuner at kystsikre. Og de har fat i den lange ende, mener borgmester.

Regeringen er lige nu på vej med en række initiativer, som skal forbedre kyst- og klimasikringen i Danmark. 

Man vil med initiativerne især sikre, at man undgår flere fremtidige oversvømmelser:

- Nu sætter vi med initiativerne på det kommende forslag til finansloven gang i at få udarbejdet en vurdering af, hvor vi i fremtiden kan forvente, at der vil ske kysterosion og oversvømmelser, så vi kan sætte ind, inden mennesker eller bygninger kommer til skade, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen på ministeriets hjemmeside.

Man vil blandt andet lave et kortmateriale, så kommunerne kan se, hvor der er særligt behov for at beskytte sig mod vandmasserne. 

Borgmester: Godt vi selv får ansvaret

Planerne indebærer også, at kommunerne i fremtiden selv skal stå for behandlingen af kystbeskyttelsesanlæg, hvor det tidligere var en delt myndighed med Kystdirektoratet. 

Og så skal beboere ved udsatte områder selv kunne beskytte deres grunde. 

Det vækker glæde hos borgmesteren i Halsnæs Kommune, hvor man sammen med Helsingør Kommune og Gribskov Kommune forsøger at kystsikre strækningen i Nordsjælland.

Kystdirektoratet har eksempelvis ikke givet lov til at lave en række midlertidige lørsninger i området.

Men vil I have kompetencerne i kommunen til at løfte, hvad Kystdirektoratet har lavet før?

- Vi køber os i forvejen til viden udefra. Vi har rådgivere, som hjælper med vores projekt fra Hundested til Helsingør. Den her model vil gøre sagsgangen mere enkel. Det er jo os, som ved, hvor skoen trykker, siger Steen Hasselriis (Venstre). 

Han fremhæver desuden, at det er glædeligt, at der nu sættes et loft på seks måneder over behandlingstiden på klagesager vedrørende kystbeskyttelse. 

- Det gør jo, at vi allesammen kan komme videre med vores projekter. Så det betyder altså noget, at sagerne bliver afviklet, siger han til TV 2 Lorry. 

K: Kommune skal købe plagede huse af beboere

De Konservative foreslår, at boligejere, der igen og igen får oversvømmet deres huse, skal kunne få penge til en ny byggegrund. 

I stedet for at genopføre huset på samme grund med risiko for endnu en oversvømmelse, skal kommunen tilbyde at købe husejerens grund, lyder ideen.

Sammen med den erstatning, der kommer fra forsikringen for skaden på huset, kan det give husejeren råd til at bygge nyt et andet og mere tørt sted.

Regeringen forestiller sig, at pengene skal komme dels fra kommunen, dels fra stormflodsordningen.

Den del af foreslaget, kan borgmester Steen Hasselriis i Halsnæs dog ikke se meget fidus i:

- Det er ikke kommunens opgave at købe borgernes byggegrunde. Hvem, der har købt en grund hvor, kan ikke være noget, som kommunen skal tage sig af. Vi har desuden ikke borgere, så vidt jeg ved, der gentagende gange er blevet oversvømmet. Vi har tilgengæld borgere, som er truet af at kysten rykker sig, siger han til TV 2 Lorry. 

Regeringens nye kystsikringsinitiativer

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere