Borgmester bebuder barske beslutninger efter ny aftale - sådan går det i din kommune

Halsnæs-borgmester, Steffen Jensen (S), ærgrer sig over, at der ikke blev afsat flere midler til specialområdet i den nye kommuneaftale.

Det vil ramme Halsnæs-borgerne på den ene eller anden måde, at den nye aftale om kommunernes økonomi ikke indeholder flere penge til det specialiserede område.

Det mener Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune.

- Vi havde håbet, at Finansministeriet havde handlet på det her. Nu må vi finde ud af det med hårde prioriteringer, siger Steffen Jensen til TV 2 Lorry.

Halsnæs Kommune er en af de kommuner i hovedstadsområdet med flest udgifter til det specialiserede voksenområde per borger - og tallet er steget fra 11.653 kroner per borger i 2018 til 12.273 kroner per borger i 2020.

Den nye aftale om kommunernes økonomi for 2022 blev indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen sent tirsdag aften.

Aftalen indeholder et løft af servicerammen på 1,4 milliarder kroner, hvilket især skal dække den demografiske udvikling med flere ældre og flere små børn. Beløbet skal fordeles mellem alle landets kommuner. 

Servicerammen er et udtryk for, hvor meget kommunerne tilsammen må bruge på serviceudgifter det kommende år.

quote Nu må vi finde ud af det med hårde prioriteringer

Steffen Jensen (S), borgmester Halsnæs Kommune

Forud for forhandlingerne havde kommunerne ønsket sig 5,5 milliarder kroner over tre år til at hæve kvaliteten på det specialiserede område, som blandt andet dækker over personer med fysiske, psykiske og sociale handicap. 

Det fik kommunerne dog ikke.

Hårde prioriteringer forude

Det kommer ifølge professor Kurt Houlberg ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til at få afgørende betydning for flere kommuner landet over.

Kommunerne kan selv bestemme, om de vil bruge deres del af de 1,4 milliarder kroner til et stigende antal af ældre og små børn eller på eksempelvis øgede udgifter til det specialiserede område.

Men for mange kommuner i hovedstadsområdet venter der både flere udgifter til det specialiserede område og børn og ældre i de kommende år - blandt andet Halsnæs, Fredensborg, Frederikssund, Egedal, Brøndby, Ballerup, Halsnæs, Lejre, Stevns og Furesø Kommuner (se mere i grafen nedenunder.)

- Så flere kommuner står overfor nogle hårde prioriteringer. Skal man øge budgetterne til de mindreårige og ældre for at følge med den demografiske udvikling? Eller skal man holde igen her for at undgå besparelser på andre områder? siger Kurt Houlberg til TV 2 Lorry.

En fuckfinger til handicapområdet

KL-formand, Jacob Bundsgaard (S), fremhævede i forbindelse med aftalen ligeledes, at “borgerne ikke kommer til at mærke noget løft i velfærden,” og at der nu er udsigt til nogle "vanskelige prioriteringer ude i kommunerne.”

Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, mener, at man med aftalen nedprioriterer handicapområdet, der i forvejen er presset.

quote Det her er en decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer

- Det her er en decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen, siger han til Ritzau.

Herunder kan du se en oversigt over, hvor mange penge din kommune har brugt på per borger på det specialiserede voksenområde de seneste år.

I oversigten kan du også se, hvor mange flere mindreårige og ældre, din kommune får i de kommende år.

HVIS DU LÆSER PÅ SMARTPHONE - VEND DIN TELFON:

Lavere serviceniveau

I en pressemeddelelse fremhæver finansminister Nicolai Wammen (S), at den nye aftale styrker velfærden i de danske kommuner.

- Regeringen har lovet, at pengene skal følge med, når der kommer flere børn og ældre. Det har regeringen leveret på de seneste to år, og det leverer vi også på i dag. Faktisk har vi styrket velfærden i kommunerne mere de seneste tre år end i de foregående ti år, siger han.

I Halsnæs Kommune påskønner borgmester Steffen Jensen dog, at der de seneste år er sendt flere penge til velfærd i kommunerne.

Steffen Jensen (S), borgmester Halsnæs Kommune.
Steffen Jensen (S), borgmester Halsnæs Kommune.
Foto: TV 2 Lorry

- Men når det er sagt, er der jo stadig et kæmpe udgiftspres på det her område. Vi forventer, at både antallet af børn og ældre stiger, siger Steffen Jensen.

Han vil i det kommende budget kigge på alle områder, for at få enderne til at nå sammen. Folkeskoler, dagtilbud, ældreområdet og administration. Og også det specialiserede område.

- Vi kommer også til at omlægge indsatser på det specialiserede områder. Det er ikke sådan, at mennesker med handicap så får et højere serviceniveau. Man får nok et lavere serviceniveau, siger Steffen Jensen.

Forsøger at optimere

I Halsnæs Kommune er der heller ikke råd til at anbringe børn uden for hjemmet i samme grad, som regeringen ønsker det, mener Steffen Jensen.

- Hvis man har den ambition, så skal der altså følge penge med, siger Steffen Jensen.

I den nye aftale står der, at “kommunerne skal blive ved med at have fokus på at styre og prioritere udgifterne på området indenfor rammen.”

Steffen Jensen, skal I ikke arbejde på at bruge jeres midler bedre?

- Det skal vi. Og det gør vi også. Vi omlægger indsatser og laver nye tiltag. Og sådan har vi nedbragt stigende udgifter. Men vi tænker over, om der er nogle områder, vi kan hjemtage? Skal vi være villige til at stoppe familiebehandling, hvis det ikke virker? Vi skal kigge på at lave noget om, hvis ikke det virker, siger Steffen Jensen.

Efter sommerferien skal kommunen lægge nyt budget. Op til en kommunalvalg plejer budgetterne som regel af være fyldt af erklæringer om flere penge til flere forskellige områder.

- Det bliver ikke det allersjoveste valgbudget, jeg skal lave. Men det, tror jeg, også borgerne forstår, siger Steffen Jensen.