"Æg"-speriment: Kan et supermarkeds-æg blive til en kylling?

En norsk dame puttede en bakke æg i en rugemaskine. 21 dage senere havde hun to kyllinger. Vi vil prøve et lignende eksperiment.

Da Linda Akselsen Bjerke fra Norge var på indkøb i Rema 1000 og havde købt 12 æg, besluttede hun sig for at undersøge, om æggene kunne bruges til andet end morgenmad og bagværk. Det skriver Se og hør.

Hun havde nemlig hørt, at frilandshøns ind imellem får besøg af en hane for at skabe stemning i i en hønsflok.

Mod alle odds begyndte æggene at røre på sig 3 uger efter, hun havde lagt æggene i en rugemaskine. 

- Vi har haft lyst til at få høns længe, og jeg skulle lige prøve at se, om det ikke kunne lykkes at udruge nogle butiksæg, før jeg ville købe fra en opdrætter. Jeg havde hørt, at andre har oplevet det samme før, siger Linda Akselsen Bjerke til VG

Her er ses Rema og Tusen - de små kyllinger, der skulle have været endt som spejlæg eller æggekage.
Her er ses Rema og Tusen - de små kyllinger, der skulle have været endt som spejlæg eller æggekage.
Foto: Facebook

TV 2 Lorry ruger ud

Derfor har vi på TV 2 Lorry indkøbt 25 æg fra tre forskellige steder og lagt dem i rugemaskiner. Følg det hele live lige her. 

Vi har dog opgraderet chancerne for at udruge æggene og købt tre forskellige typer af æg. 

- 10 æg købt direkte fra to Tothavens besøgsgård nær Hundested.
- 7 æg der er købt hos Allerød og Omegnsfjerkræklub, som altså er befrugtet.
- 8 frilandsæg fra Hedegaard, købt i Føtex. 

Men ifølge sektorchef og æggeekspert hos Det Danske fjerkræråd, Jørgen Nyborg Larsen, er det yderst usandsynligt, at æg købt i et dansk supermarked, ville kunne blive udruget.

- Det er kun nogle få producenter, der har haner gående i stalden, så jeg vil mene, at chancen er noget nær nul med æggene fra Føtex, lyder det fra Jørgen Nyborg Larsen til TV 2 Lorry. 

Men han tilføjer dog, at det absolut ikke er umuligt, så længe der blot er en hane tilstede i stalden. 

Flere har haft held med at udruge kyllinger

- Men jeg vil tro, at I ender op med at have 4-5-6 kyllinger, når I har syv befrugtede æg. Selv de professionelle ægproducenter, har kun en klækkeprocent på 80. 

Også en 45-årig mand fra Holland havde held med at ruge et æg ud fra et supermarked. Denne gang var det dog ikke hønseæg, men vagtel æg, som røg i indkøbskurven. 

- På internettet står der flere steder, at æg fra supermarkeder ikke er beftrugtede, men jeg tænkte, at jeg ville se om det virkelig var sandt, siger Alwyn Wils til the telegraph.

19 dage senere brød en lille vagtel gennem æggeskallen og ud i livet. Ægget var blevet befrugtet.

Fakta om æg 

Æggeskallen.
Skallen er bygget af 8-10.000 små porer, som sikrer, at ilt kan trænge ind i ægget, og at CO2og andre gasarter kan trænge ud. Skallen udgør ca. 10% af æggets vægt og består hovedsagelig af kalciumkarbonat med små mængder magnesiumkarbonat og kalciumfosfat. 
 
Æggehviden.
Hviden udgør ca. 60 % af æggets vægt og består af 88% vand og 12% tørstof, primært protein. Hviden er inddelt i tre: et indre og et ydre tyndflydende lag, og mellem dem, en tyktflydende, sej del. Hviden forhindrer udefrakommende bakterier i at trænge ind i blommen.

Æggeblommen.
Blommen har et væsentligt lavere vandindhold end hviden, kun knap 50%. Blommen udgør ca. 28 % af æggets vægt og består af ca. 2/3 fedt og 1/3 protein. Fedtindholdet udgøres primært af triglycerider, kolesterol og fosforlipidet, Lecithin. Mængden af fedt og kolesterol og sammensætningen af fedtet er påvirket af foderet. Blommen holdes på plads af to skrueformede æggehvidestrenge – kalazastrengene.
 
Kilde: eggs.dk

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik