Video-efterlysning: Har du set denne mulige elg?

Organisation beder borgere ved skovområder og åbent land i Nordsjælland om at holde øje med en mulig elg. 

00:11

Her er optagelserne af den mulige elg ved Alsønderup Engsø. Optaget af lokale borgere.

Er det vitterligt en elg, der for tiden viser sig frem for borgere på Helsinge-egnen - eller er det blot en kronhjort, der narrer øjnene til at tro noget andet?

Det er spørgsmålet, biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening stiller sig selv og kollegerne i disse dage, efter at have modtaget flere henvendelser og en video fra borgere, der mener at have set en elg i området omkring Helsinge i april og maj. 

Læs også For første gang i 16 år har et nyt storkepar slået sig ned på Sjælland: "Det er ret sensationelt"

- Vi kan ikke udelukke noget. Det er kendt, at elge kan rende rundt, uden at man egentlig lægger mærke til det. Men vi kan heller ikke sige, at det ikke er et krondyr. Men vi er vildt interesserede i at høre fra andre, der kan have set sådan et stort dyr, siger Bo Håkansson til TV 2 Lorry.

Vi vil mægtig gerne i kontakt med folk, der måske har billeder og videoer af dyret, så vi kan kaste mere lys over sagen

biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening

Han opfordrer dermed borgere i hele Nordsjælland til at holde øje - specielt i skovområder og på åbne arealer. 

Læs også To nye storkeunger er kommet til verden: - Vi er rigtig glade, men vi er samtidig lidt skuffede

Bo Håkansson henviser til, at elge, der har svømmet fra Sverige over Øresund, tidligere har vandret helt til Midtsjælland, og derfor kan vise sig flere steder i TV 2 Lorrys sendeområde. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Arkivfoto af to norske elge. Foto: Steffen Ortmann - Ritzau Scanpix

Helga hittede

Det seneste kendte eksempel på, at en elg krydsede sundet fra det svenske, var i 2018, hvor en elg under større mediebevågenhed gik i land og blev set flere gange i skovene i Nordsjælland. 

Læs også Elg spottet i Gribskov: Kvinde troede, det var en stor hest

Bo Håkansson afviser derfor heller ikke, at der sagtens kan være tale om samme elg, der i 2018 blev døbt Elga, men ikke er set siden. 

Danmarks Naturfredningsforening er i en periode på 14 dage blevet kontaktet af tre uafhængige borgere, der alle mener at have set en elg i området omkring Helsinge. 

Her ses en foto af den svenske elg-kvie - Helga - som blev spottet i Gribskov i juni 2018. Foto: Naturstyrelsen

Svært at vurdere

Her i artiklen kan du se en video af det, der altså muligvis kan være en elg. Videoen er optaget af en borger ved Alsønderup Engsø syd for Helsinge den 11. april. 

Bo Håkansson kan ikke på baggrund af videoen afgøre, om det er en elg, men han siger:

- Optagelsen viser et ret stort dyr, hvis ryg synes at have nogen hældning. Det er modsat krondyr og andet hjortevildt, der har mere vandret rygstilling. Så jeg vil bestemt ikke afvise, at det faktisk kan være en elg, siger han. 

Læs også Miljøorganisation vil have flere vilde elge i Nordsjælland

- Vi vil mægtig gerne i kontakt med folk, der måske har billeder og videoer af dyret, så vi kan kaste mere lys over sagen. For lige nu er der ingen afklaring overhovedet, siger Bo Håkansson.

Naturstyrelsen Nordsjælland oplyser til TV 2 Lorry, at de også har fået henvendelser fra borgere, der mener at have set en elg. De vil nu også kigge nærmere på videoen.

Elge i Danmark

  • Selvom der er plads til elge i Danmark, er det usandsynligt, at en vild bestand vil trives på Sjælland. Der er for mange veje og for små sammenhængende naturområder, til at en bestand vil kunne overleve.
     
  • Til gengæld trives elgene i Lille Vildmose i Nordjylland. I 2015 blev en flok på fem individer sat ud, og i slutningen af 2018 var der 15-16 elge. De er i Lille Vildmose for at hjælpe med genopretningen af den interessante højmose, med det unikke fugle- og planteliv, der hører til.
     
  • En elg vejer op mod 500-700 kilo, og den kan blive tre meter lang og to meter høj. Med andre ord er det et stort dyr, som burde være til at få øje på.
     
  • Men det er meget normalt for elgen, at den holder sig i ro i skoven om dagen og først begynder at bevæge sig rundt, når mørket falder på. Derfor giver det god mening, at den er svær at skaffe beviser for.

 

Kilde: Danmarks NaturfredningsforeningTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik