Veterantog søger hjælp: Corona har punkteret økonomien

Nordsjællands Veterantog efterspørger på Facebook økonomisk hjælp til at få togene på skinnerne igen.

Kulturlivet kæmper mange steder for at få økonomien til at hænge sammen, og selvom den offentlig kompensation falder på et tørt sted, så skal der tænkes i alternativer for at sikre, at alle faste udgifter kan betales.

Det gælder også for foreningen bag Nordsjællands Veterantog, hvor de faste udgifter går til vedligeholdelsen af blandt andet damplokomotiver, så de kan blive ved med at køre.

quote Vores udfordring er, at vi ikke kan køre særlig meget tog på grund af corona-restriktioner, og det er jo vores eneste indtægtskilde

Michael Randrup, formand for Nordsjællands Veterantog

Under normale omstændigheder ligger foreningens omsætning over en million kroner, og for de penge kan de løbende sikre, at veterantogene lever op til samme sikkerhedsstandarder som de almindelige toge, der fragter folk rundt i kongeriget.

Corona-begrænsninger koster

Men med sidste sæsons corona-begrænsninger, der betød, at togene kun kunne køre med 50 procents kapacitet, faldt omsætning med cirka 70 procent, vurderer formanden for Nordsjællands Veterantog, Michael Randrup over for TV 2 Lorry.

- Vores udfordring er, at vi ikke kan køre særlig meget tog på grund af corona-restriktioner, og det er jo vores eneste indtægtskilde. Det betyder, at vi har nogle frivillige, som vi ikke kan give penge til materialer som for eksempel maling, så de kan sætte togene i stand.

Derfor har Nordsjællands Veterantog i et opslag på facebook rakt ud efter hjælp.

I opslaget opfordres man til at donere penge, så de sidste klargøringer kan komme i hus. Michael Randrup understreger, at det ikke er et spørgsmål om liv og død for Nordsjællands Veterantog, men konsekvensen er alligevel til at tage og føle på.

- Jeg har mest ondt af vores frivillige medlemmer. Det er en social ting at komme her, og vi har pensionister og unge mennesker, der mødes og kommer hinanden ved, når de går og vedligeholder togene. Hvis ikke vi har råd til at købe maling, så er det begrænset, hvad vi kan sætte de frivillige i gang med. 

- Det kan komme til at betyde noget for antallet af toge, der kommer på skinnerne, og hvordan de kommer til at se ud., siger Michael Randrup.

quote Jeg vil allerhelst have, at folk kommer og støtter ved at være her, når togene begynder at køre, så vi også har noget at give tilbage til dem.

Michael Randrup, formand for Nordsjællands Veterantog

Vedligeholdelse koster mange penge

Siden facebook-opslaget 19. marts har Nordsjællands Veterantog modtaget 5.000 kroner i donation, og selvom alle pengene luner, så er udgifterne i en anden størrelse.

- Vi er i gang med at renovere motorerne i et diesellokomotiv, men bare udgiften på at sætte det i stand er omkring 100.000 kroner, og det er bare vedligeholdelse, fortæller Michael Randrup til TV 2 Lorry.

Nordsjællands Veterantog kan i år fejre 50 års jubilæum, og selvom Michael Randrup lover, at togene nok skal komme ud og køre fra pinsen af, så piner det ham, at foreningen er nødt til at række hånden ud efter økonomisk støtte.

- Jeg vil allerhelst have, at folk kommer og støtter ved at være her, når togene begynder at køre, så vi også har noget at give tilbage til dem.

- I år har vi 50 års jubilæum, og vi har klaret os igennem ved at tjene vores egne penge, så det er lidt usædvanligt at stå med hånden fremme, og det er ikke en bestemt hyggelig måde at få penge på, siger Michael Randrup.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

Plejehjemsklovn1

playCirkusklovne måtte ikke optræde. Så lejede de en lift og steg til vejrs

Roskilde Festival

Her kan du komme på festival trods corona-restriktioner

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere