Tre personer smittet med farlig flåt-sygdom i Nordsjælland

Imellem juni og august er tre personer blevet smittet med TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, i Nordsjælland.

Flåten er en mide med otte ben og skal ikke forveksles med en tæge, der har seks ben og ligner en edderkop. Foto: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix

Danmarks farligste dyr er flåten. 

Og den er ikke blevet mindre farlig, efter den ikke kun bærer sygdommen borrelia med sig, men nu også centraleuropæisk hjernebetændelse. 

I Danmark betragtes Bornholm og Tisvilde Hegn i Nordsjællands som TBE-risikoområder. Og det er med rette. For denne sommer er tre personer, netop i Tisvilde Hegn, blevet bidt af en flåt og smittet med TBE.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. 

Læs også Flåter med livsfarlig sygdom igen fundet i Nordsjælland - legeplads er lukket ned

- Det drejer sig om tre personer, der henholdsvis bor i, har været i sommerhus i eller har opholdt sig i skoven i kortere tid uden for stierne. Alle har været indlagt med typiske symptomer på TBE, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Legeplads blev flyttet 

SSI og Københavns Universitet har i både 2019 og 2020 fundet TBE i flåter ved en velbesøgt naturlegeplads i den nordøstlige del af Tisvilde Hegn. Flåterne blev samlet ved såkaldt ”flagging”, hvor man trækker et stykke stof hen over vegetationen.

TBE - centraleuropæisk hjernebetændelse

 • Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter. 
   
 • Ikke alle flåter i en geografisk ”TBE-virus-plet” indeholder TBE-virus. 
   
 • Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et tofaset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer (”sommerinfluenza”) i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på cirka en uge udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE). 
   
 • Diagnosen stilles på Statens Serum Institut oftest serologisk med påvisning af IgM straks-antistoffer i en blodprøve. TBE-virus kan påvises i flåter med gen-tests. 
   
 • Omkring 1/3 af dem der må hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få mindre oplagte indlæringsvanskeligheder. 
   
 • TBE-virus overføres fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt. Typiske virusværter er mus, ræve og hjorte. Skov- eller engområder med tæt undervegetation og krat indebærer den største risiko for flåtsmitte. 
   
 • Det er vigtigt under alle omstændigheder at undersøge kroppen hyppigt for flåter og fjerne flåter på kroppen så hurtigt som muligt fx med en flåpincet eller bare med neglene. 
   
 • TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i TBE-endemiske områder. 
   
 • TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år. 
   
 • Støvler, lange bukser og lange ærmer samt nogle myggesprays kan hjælpe til at hindre flåtbid. 
   
 • Højsæsonen for flåter er maj til oktober.

 

Kilde: Statens Serum Institut

Se mere

I juni blev det derfor besluttet at lukke naturlegepladsen helt, og så vil man flytte den til et TBE-frit område.

Sygdommen spreder sig

- Vaccination mod TBE bør derfor især overvejes til personer, der jævnligt færdes uden for stier i skov og krat, som f.eks. skovarbejdere, jægere, orienteringsløbere, svampe- og bærplukkere, og folk der fast dyrker leg, sport eller andre aktiviteter i skoven, siger Peter Henrik Andersen.

I alt er fire personer blevet smittet med TBE denne sommer. Det fjerde tilfælde er en kvinde på Falster. 

Læs også Flåtbid gav Jesper kødallergi: Kan aldrig spise gris og ko igen

Det nye tilfælde påvist på Falster tyder på, at TBE fortsat spreder sig geografisk, både her i landet men også i resten af Europa.

- Vi må derfor være forberedte på, at der kan optræde stadig flere TBE-risikoområder i hele Danmark, siger Peter Henrik Andersen.

03:01

En legeplads i Tisvilde er lukket, fordi der er flåter på stedet, som kan give hjernebetændelse

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik