Sygeplejerske om plejefirma: Jeg kunne ikke stå inde for det

Tidligere ansattes beretninger om hjemmeplejefirmaet Attendo i Gribskov får nu sygeplejerskernes fagforening til at råbe vagt i gevær.

03:05

Rettelse: Tidligere skrev vi: "Flere sygeplejersker står nu frem og fortæller, hvordan plejeopgaver, der bør løses af sygeplejersker, er blevet varetaget af personale med anden eller slet ingen relevant uddannelsesbaggrund, eksempelvis social- og sundhedsassistenter". Det er ikke korrekt og er nu rettet i teksten.

Kritikken af virksomheden Attendo, der som den eneste udfører hjemmesygepleje i Gribskov, tager nu til.

Det er rigtigt alvorligt, for det betyder potentielt at borgeren får forværret sin tilstand. For patientsikkerheden og den faglige kvalitet er det rigtig alvorligt

Mette Sofie Haulrich, næstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden

Flere sygeplejersker står nu frem og fortæller, hvordan plejeopgaver, der bør løses af sygeplejersker, er blevet varetaget af personale uden relevant uddannelsesbaggrund.

Næstformanden for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Hovedstaden, Mette Sofie Haulrich, er bekymret for, at det går ud over det faglige niveau i sygeplejen.

- Det er rigtigt alvorligt, for det betyder potentielt at borgeren får forværret sin tilstand. For patientsikkerheden og den faglige kvalitet er det rigtig alvorligt, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Kommune har stadig tillid til plejefirma efter alvorligt svigt

Jeg kunne ikke stå inde for den sygepleje, jeg skulle ud og udføre. Jeg vil vove påstå, at man har et ønske og et behov for at yde omsorg for de borgere, man tager ud til

Tidligere sygeplejerske hos Attendo i Gribskov

Ansatte har mundkurv på

Det kan være opgaver som medicindosering og sårpleje, der har været varetaget af personale uden sundhedsfaglig baggrund.

TV 2 Lorry har talt med en af de tidligere ansatte hos Attendo. Hun er anonym, fordi hun kontraktligt ikke må udtale sig om forholdene, heller ikke efter ansættelsen – og fortæller, at hun og flere andre sygeplejersker har forladt firmaet, fordi de fik nok af vilkårene.

- Jeg kunne ikke stå inde for den sygepleje, jeg skulle ud og udføre. Jeg vil vove påstå, at man har et ønske og et behov for at yde omsorg for de borgere, man tager ud til, siger sygeplejersken.

Læs også Kvinde døde af fejl: Her er plejefirmaets andre møgsager

Fysisk umuligt

Hun fortæller, hvordan der i det område, hun arbejdede i, som svarer til en tredjedel af Gribskov Kommune kun var en eller to sygeplejersker på arbejde i dagtimerne, mens der kun var en i aften- og nattetimerne, som skulle dække hele kommunen.

- Det er fysisk umuligt at nå alle de sygeplejeopgaver, der er, siger sygeplejersken, hvis navn er redaktionen bekendt.

For Dansk Sygeplejeråd betyder tavshedspligten i de Attendo-ansattes kontrakter, at man først hører om problemerne flere måneder efter, de er opstået.

Læs også Kvinde døde efter fejl fra plejepersonale

Inkompetent ledelse

Når fagforbundet kontakter kommunen, lyder svaret ofte ifølge Mette Sofie Haulrich, at der er kommet styr på det.

- Det er et kæmpe stort problem for borgernes patientsikkerhed, hvis der foregår noget, der ikke er i orden. Det burde være i alles interesse at få det frem i lyset, så man kan forbedre kvalitet over for borgerne, så de får den kvalitet, de har brug for, lyder det fra Mette Sofie Haulrich.

Sygeplejersken, som TV 2 Lorry har talt med, beretter om en arbejdsplads, hvor visionerne er store, men, siger hun:

- Ledelsen er slet ikke kompetent til at rejse den opgave, som Attendo i virkeligheden gerne vil have. Det betyder, at sygeplejerskerne er hos Attendo fra et par dage til et halvt år, før de siger op. 

04:19

Flere tidligere sygeplejersker hos Attendo fortæller nu, hvordan deres opgaver blev varetaget af personale uden de rette kompetence

Luk video

Læs her hvad Attendo siger til kritikken. Vi følger også op med en kommentar fra Gribskovs borgmester Kim Valentin, Venstre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik