Valg i Gribskov: Svingkommune står over for nervepirrende valgnat

En lokalliste lovede fornyelse – men har den leveret det? Venstre står på spring for at generobre det tabte land i hovedstadsområdets nordligste kommune.

Fire valgperioder - fire borgmestre. Kommunalvalg er altid spændende i Gribskov.

For i modsætning til langt de fleste andre steder, så er det her reglen frem for undtagelsen, at der kommer et nyt politisk flertal og en ny borgmester, når vælgerne har været ved stemmeurnerne. 


Hvad er der på spil?

Intet er afgjort på forhånd i kommunen på nordkysten, der som den eneste i hovedstadsområdet har en borgmester valgt for en lokalliste - nemlig Anders Gerner Frost fra partiet Nytgribskov.

Hans position som kommunens førstemand er langt fra sikker. Gribskov har historisk set været Venstre-land, og den nye spidskandidat Bent Hansen vil kæmpe for, at det bliver sådan igen.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er den nuværende borgmester Anders Gerner Frost fra Nytgribskov.

 • Lokallisten gik sidste gang til valg på løfter om mere åbenhed i kommunale beslutningsprocesser og mere borgerinddragelse. Vælgerne skal derfor nu tage stilling til, om det er blevet indfriet, og om Nytgribskov i det hele taget har skabt den fornyelse, som der blev lovet.
 • I Gribskov kommer alt til at afhænge af, hvem der er bedst til at forhandle på valgnatten, for stemmerne kommer formentlig til at fordele sig på en måde, hvor det kan gå mange veje.
 • Her er det mest sandsynligt, at borgmester Anders Gerner Frost og Nytgribskov vil trække det længste strå, da lokallisten frigjort fra ideologiske lænker har lettere ved at forhandle til flere sider og dermed har gode kort på hånden.


Hvem er førsteudfordrer, og har han en chance?

Det er spidskandidat Bent Hansen fra Venstre.

 • Gribskov har som oftest været styret af Venstre. Det gælder både i kommunens nuværende form og i de to kommuner, der i sin tid blev sammenlagt til Gribskov. Venstre fik også flest stemmer i kommunen ved det seneste valg.
 • Så ja, Bent Hansen har bestemt en chance. Han er dog udfordret af, at det går dårligt for Venstre på landsplan, og at han er ny spidskandidat, som vælgerne først skal til at lære at kende.
 • Bent Hansens muligheder for at samle et flertal bag sig ser umiddelbart mere begrænsede ud, end de gør for Anders Gerner Frost.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Anders Gerner Frost blev borgmester i en konstituering med seks mandater fra Nytgribskov, fem mandater fra Socialdemokratiet og et enkelt mandat fra Enhedslisten. 

Det betød, at Anders Gerner Frost fik opbakning fra 12 af byrådets 23 medlemmer.

Der er efterfølgende lavet flere omkonstitueringer i Gribskov. Den seneste var en bred aftale med hele byrådet, der dog faldt delvist fra hinanden igen, da Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti meldte sig ud.


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

 • Det første budget i valgperioden blev en aftale indgået mellem Venstre, Nytgribskov, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten. Kun en løsgænger stod udenfor. Gribskov var i økonomiske vanskeligheder, og mest markant i dette budget var en skattestigning fra 24,70 procent til 25,40 procent, hvilket førte til sanktioner fra staten. Årsagen til skattestigningen var udligningen, lød det fra byrådet.
 • Kommunens økonomiske vanskeligheder sluttede ikke der. Et samlet byråd vedtog året efter et budget med store besparelser, der især ramte de store velfærdsområder med flere lukkedage i daginstitutionerne og færre bad og mindre rengøring til de ældre. Der var tale om en to-årig aftale, der året efter blev bekræftet med mindre tilpasninger af partierne Venstre, Nyt Gribskov, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre.
 • Det seneste budget – der blandt andet gælder for næste år – ser anderledes ud uden store besparelser. Her er der blandt andet fundet penge til at tilbagerulle nogle af forringelserne på ældreområdet, og så er der afsat midler til et stort tværkommunalt kystsikringsprojekt. Det er partierne Nytgribskov, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og en løsgænger, der står bag budgettet. Dermed står Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og en anden løsgænger udenfor. Der er i byrådet uenighed om, hvorvidt budgettet er realistisk eller ej


Hvem har indgået valgforbund?

Der er tre valgforbund i Gribskov Kommune:

 • Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet
 • De Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre
 • Nytgribskov, KultureltFokus og Klimapartiet i Gribskov


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

Man kan sige meget om lokalpolitik i Gribskov - men kedeligt er det sjældent. Det gælder derfor om at holde tungen lige i munden, hvis man vil følge med i, hvad der sker.

 • Hele fem lokalpolitikere har skiftet parti eller er blevet løsgængere i denne valgperiode - herunder 1. viceborgmesteren.
 • En anden af de fem lokalpolitikere er Morten Ulrik Jørgensen, der forlod Nytgribskov i forbindelse med sagen om den skandaleramte kostskole Havregården i Smidstrup. Her var Morten Ulrik Jørgensen forstander, indtil han blev fyret og politianmeldt i forbindelse med afsløringerne om forholdene på stedet. Seks medlemmer af byrådet skrev et åbent brev til Morten Ulrik Jørgensen, hvor de bad ham trække sig som formand for det særlige udvalg i Gribskov, der håndterer tvangsfjernelser af børn. Morten Ulrik Jørgensen er blevet efterforsket af politiet i længere tid, men der er på nuværende tidspunkt ikke rejst tiltale mod ham. Morten Ulrik Jørgensen har efter en periode som løsgænger nu stiftet en lokalliste.
 • Intern fløjkrig og uenigheder om den politiske linje i Socialdemokratiet i Gribskov førte til, at partiets spidskandidat trak sig tre måneder før kommunalvalget. To andre kandidater sagde også farvel og tak. Socialdemokratiet har siden sammensat et nyt hold.
 • Der har også været sagen om et budgetseminar, hvor en lokalpolitiker blev krænket. Byrådet har siden fået en drejebog for håndtering af krænkende adfærd samt etiske spilleregler.


Forudsigelsen:

Det er mest sandsynligt, at Anders Gerner Frost fortsat vil bestride borgmesterposten efter kommunalvalget, men alt kan ske i Gribskov.  
Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Gribskov Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Gribskov Kommune. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Gribskov Kommune