Stor succes: Anbragte børn lavede middag med professionelle kokke

Børnene fra døgninstitutionen Godhavn i Tisvildeleje omdannede torsdag aften institutionen til restaurant for en enkelt aften. Her lavede de mad sammen med kokke.

Et nyt madprojekt for børnene på døgninstitutionen Godhavn i Tisvildeleje er nu veloverstået. 

Over tre dage i denne uge har de anbragte børn og unge på Godhavn stået bag duftende gryder.

quote Det kunne ikke være gået bedre.

Søren Skjødt, forstander på Godhavn.

Her skulle de i samarbejde med kokke fra Meyers Madhus udvikle og tilberede en tre-retters menu til en stor festmiddag torsdag aften. 

Til selve middagen var omkring 100 gæster inviteret, heriblandt børnenes forældre. De blev på aftenen budt velkommen af børnene, der havde store premiere-nerver. 

Men ifølge medarrangøren af madprojektet forløb aftenen over al forventning. 

- Det kunne ikke være gået bedre. Aftenen var en kulmination af et langt og interessant forløb, og vi er meget tilfredse med vores børn, fortæller Søren Skjødt, forstander på Godhavn. 

 
 

Tre-retters lækker menu 

Aftenenen bød madmæssigt både på en rejecocktail med friskpillede rejer, dildpesto og stegte brødkrummer, samt braisseret og langtidsstegt gris og lam.

Desuden var der helstægt græskar og blomkål og alverdens dyppelser, eksempelvis svampeketchup. 

Ifølge forstanderen på Godhavn bliver det ikke kun til pop up-restauranten, at børnene på Godhavn fremover skal indstille sig på at kokkerere.

På institutionen vil maden og måltiderne nemlig få et langt større fokus i dagligdagen og behandlingen fremadrettet.

- Det er ikke alle børn og unge, som er vokset op med, at familien laver mad og samles om bordet til aftensmad. Nogle af de børn, vi har på Godhavn, har aldrig prøvet andet end at få skubbet en pizza ind under døren til deres værelse. Vi skal lære dem madmod, bordskik, og at lave simple retter af gode råvarer, så de er parate til et liv på egen hånd. Det skylder vi dem, siger Søren Skjødt. 

 
 

 

Børnene skal udvikle madmod

For mange gælder det, at et fælles måltid kan blive starten på et nyt venskab eller en relationen. Men har man ikke oplevet glæden ved at spise sammen med andre, kan det være meget svært at opnå. 

quote Nu tager vi værdierne med videre i fremtiden. 

Søren Skjødt, forstander på Godhavn.

Ensomhed er langt fra en sjældenhed blandt anbragte børn og unge. 

En undersøgelse fra 2018 lavet af Socialministeriet viser, at 20 procent af de nyanbragte børn og unge føler sig ensomme. 

Derfor er det vigtigt for institutionerne at tænke på fællesskabet, og her er måltidet er et godt sted at starte, mener man på Godhavn døgninstitution. 

- Det er første gang, at vi har lavet en pop up-restaurant, og det er samtidig første gang, vi har haft et projekt med Meyers Madhus og Kost og Ernæringsforbundet. Aftenen gik med fejringen af, at vi er nået i mål, og nu vil vi tænke måltidet ind fremadrettet på Godhavn, siger Søren Skjødt og tilføjer. 

- Vi kommer helt klart til at holde en lignende aften igen. Nu tager vi værdierne med videre i fremtiden, så vi kan for eksempel kan fortsætte vores arbejde omkring madmod, så børnene får lært at at træde ud af deres faste vaner og prøve noget nyt. 

Nyt måltidskodeks skal inspirere

Torsdag fandt lanceringen af et nyt måltidskodeks også sted i forbindelse med restaurantaftenen.

Måltidskodekset beskriver, hvordan mad og måltider tænkes ind i hverdagen og behandlingsarbejdet på Godhavn, og er udviklet i samarbejde med Måltidspartnerskabet, Kost- og Ernæringsforbundet og Meyers Madhus. 

Nu er Godhavns store håb, at måltidskodekset kan inspirere andre dag- og døgninstitutioner til at sætte fokus på mad og måltiders betydning for anbragte børns udvikling og trivsel. 

- Der ligger rigtig meget læring og sanseligt i at lave mad. Og det er samtidig en kreativ proces, hvor børnene skal indlære de kokke-tekniske færdigheder. Det er alt sammen kompetencer, som børnene skal tage med sig i fremtiden, slutter forstander på Godhavn Søren Skjødt. 

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik