Stor redningsaktion nord for Gilleleje: Norsk fragtskib i havsnød

Tre helikoptere og en fregat er sendt afsted for at redde fem besætningsmedlemmer ombord på en norsk fragtskib, der torsdag aften er kommet i havsnød.

Opdatering 22.45:
Artiklen er opdateret med nye oplysninger.

Torsdag aften er et norsk fragtskib kommet i havsnød 11 sømil nord for Gilleleje. 

Det danske forsvar sendte en helikopter samt fregatten Niels Juel til forlisstedet, assisteret af to svenske helikoptere for at redde de i alt fem besætningsmedlemmer ombord på fartøjet.

- Besætningen er netop kommet ombord på en af de svenske helikoptere og er på vej til Sverige, hvorefter de bliver sendt hjem til Norge, siger vagthavende officer i Forsvarets Operationscenter, Allan Mortensen til TV 2 Lorry kort efter 22.30.

- Ingen af besætningsmedlemmerne har lidt overlast, og vi har nu stoppet redningsaktionen. Skibet ligger lige nu meget lavt og driver mod land, og der er en vis risiko for, at det synker.

Der er tale om et skib af typen 'coaster', som er et mindre fragtskib, der sejler med kystfart, og Forsvaret kalder endnu årsagen til, at kystfartøjet fik slagside for "helt ukendt". 

De udelukker dog ikke, at det kan have været det voldsomme vejr.

Havde fået slagside

Kort før klokken 22 oplyste vagthavende befalingsmand i Forsvarets Operationscenter Thomas Larsen til TV 2 Lorry, at kystfartøjet havde fået slagside i sådan en grad, at tre mand var gået i en redningsflåden, mens to fortsat var ombord på skibet. 

Forsvaret vurderede dog ikke, at de fem sømænd var i livsfare, men:

- Lige nu har vi fokus på at få bjærget besætningen, for det er ikke rart at sidde i redningsflåder i det her vejr,  sagde Thomas Larsen til TV2 Lorry.

- Herefter må vi se på, hvad der er sket og tage stilling til, hvad der skal ske med coasteren.

Ser ud til at synke

TV 2 Nyhederne har også talt med Forsvaret, og her udtaler Thomas Larsen lidt efter klokken 22, at der nu er to muligheder for skibet.

Den ene mulighed er, at det synker, og så bliver det en sag for forsikringsselskabet.

Den anden – lidt værre – mulighed er, at det bliver liggende og flyder rundt til fare for skibstrafikken. I så fald skal det markeres, indtil det kan bjærges.

- Umiddelbart ser det ud til, at det synker, siger Thomas Larsen til TV 2.

Ifølge hjemmesiden vesselfinder.com, som overvåger skibe til søs, kan der meget vel være tale om det norske skib Bjugnfjord, der ifølge hjemmesiden lige nu er omringet af redningsfartøjer.

Af vesselfinder.com fremgår det, at Bjugnfjord var på vej til Randers fra København. Det 66 meter lange skib, der blev bygget i 1976 er hjemmehørende i Tromsø havn.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik