Søborg Sø et skridt nærmere

Regeringen vil have Søborg Sø tilbage, og de første skridt i dét projekt bliver taget i starten af det nye år.

Engang var det Danmarks fjerde største sø. Så blev den afvandet. I det nye år starter regeringen arbejdet op med at genskabe Søborg Sø på frivillig basis.

- Umiddelbart opfatter jeg det positivt.

Sådan sagde formanden for Søborg Sø Landvindingslaug, Kaare Larsen, den 29. november, i en kommentar til, at regeringen vil genoprette Søborg Sø i Nordsjælland. 

Søborg Sø var tidligere Nordsjællands fjerde største sø, men i 1870'erne blev den tørlagt for at der i stedet kunne drives landbrug i området.
Men regeringen vil altså have genskabt søen, og i en pressemeddelelse skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at de vil holde et borgermøde om planerne i starten af det nye år.

Her vil der blandt andet blive informeret om en såkaldt VVM-undersøgelse, som regeringen vil sætte i gang efter nytår. Det er en undersøgelse, som skal kortlægge, hvordan projektet påvirker miljøet. 

Frivillighedens vej skal bruges

Planerne om at gøre det 600 hektar store område til sø igen omfatter mere end 60 lodsejere. Lodsejererne har da også selv i fire år arbejdet på en lignende plan, fortæller Kaare Larsen. 

Ifølge regeringens planer skal genopretningen ske ad frivillighedens vej. Lodsejerne skal ikke tvinges. 

Netop den fremgangsmåde er ifølge Kaare Larsen da også også nødvendig, hvis fonde skal have lyst til at gå ind i projektet, som han mener let løber op i 80-100 millioner kroner. Årsagen til, at det er så dyrt, er blandt andet, at en række ejendomme skal købes helt op, mens andre ejendomme skal sikres mod vandet. 

quote - Der er følelser i klemme i sådan et område. Mange er måske fjerde eller femte generation, der har boet i området

Kaare Larsen, formand for Søborg Sø Landvindingslaug

Selv om et overvejende flertal blandt lodsejerne i Søborg Sø Landvindingslaug ifølge Kaare Larsen er posítive over for ideen om at genskabe søen, er det samtidig også et emne, som berører mange mennesker.

- Der er følelser i klemme i sådan et område. Mange er måske fjerde eller femte generation, der har boet i området, siger han. 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik