Skal Gribskov være vildere?

Naturen Nu tager dig denne gang med til de dele af Gribskov, hvor den vilde natur har fået lov at tage over.

En ”vild” udvikling er i gang i Gribskov. I to hundrede år har der været fokus på at producere tømmer, og man har indrettet skoven derefter. De seneste årtier har flere afkroge af skoven dog fået lov til at udvikle sig til natur.Naturformidler Philip Hahn-Petersen har, i den nye udgave af videodagbogen Naturen Nu, bedt naturfotograf og forfatter til bogen ”Vildere Vidder i Dansk Natur” Rune Engelbreth Larsen vise nogle af de steder frem, hvor Gribskov har blevet vildere til fordel for naturens mangfoldighed.

Første stop er Sandskredssøen i nærheden af Ulvedalene. Ifølge Rune Engelbreth Larsen var stedet i 1700-tallet et lysåbent område. Men udviklingen ville dengang, at man ville have en masse træer til at vokse i området, så man forsøgte at få vandet væk ved at lave grøfter. Men det gik ikke så godt, så til sidst gav man op. I 1990’erne sløjfede man så grøfterne og genskabte vandniveauet. Det blev ikke til en mose, men til en sø, fortæller Engelbreth Larsen og roser initiativet.

- Det får måske ikke det samme udtryk, som det oprindelig havde, men det er med til at sætte en proces i gang med noget mere dynamik og noget mere variation, siger han i videodagbogen, som kan ses øverst i denne artikel.

På turen rundt i Gribskov støder Philip Hahn-Petersen og Rune Engelbreth Larsen også på en flok fredelige islandske heste. Igen et naturelement, der er godt for at få en vildere natur. For de store planteædere sætter deres helt eget præg på økosystemer, og hver dyreart gør noget forskelligt. For at skabe variation er det derfor, ifølge forfatteren, godt med forskellige arter af store planteædere i de danske skove. Det kan være elge, bisoner, heste eller kvæg. Det vigtige er dog, at arterne får lov at leve vilde liv – hvor de går ude hele året uden tilskudsfoder.

- I et naturligt landskab ville det jo ikke være sådan, at der dumpede mad ned som serveret på et sølvfad. Dyrene skal forblive så vilde som muligt, siger Rune Engelbreth Larsen.

Noget helt andet som er med til at skabe vild natur er døde og døende træer, der får lov til at blive i naturen.

- 40% af vores truede arter lever KUN i vores skove, og mange af dem, de har behov for, at der er et dødt træ som svampene kan nedbryde og som skaber hulrum og skaber alt det her liv, fortæller Rune Engelbreth Larsen og fortæller hvorfor han er glad for at, det danske vejr nogle gange bliver lidt vildt.

- Orkaner og storme er gode, for de hjælper skoven. De vælter de her træer ned og skaber flere levesteder og giver mere lys til skovbunden.

Selvom Naturstyrelsen i videodagbogen roses for at lade Gribskov have flere vilde områder end tidligere, så er der dog lang vej til det, skoven var engang, og til den naturskov den kan blive i fremtiden. I midten af 1800-tallet var næsten 25% af skoven vådområder, i dag er det kun 9 %. Men en udvikling er i gang. Grøfter sløjfes og ikke mindst er bæveren vendt tilbage til Gribskov.

Rune Engelbreth Larsen præsenterer i videodagbogen sin vision for, hvordan den 56 kvadratkilometer store skov kunne blive endnu vildere og endnu rigere på arter og oplevelser.

Naturen Nu er et projekt skabt i samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry og støttet af 15. Juni Fonden. Formålet er at give inspiration til din næste tur ud i naturen.

Se alle videodagbøger fra Naturen Nu her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik