Simpel terapi: Skovens særlige ro mindsker følelsen af pres hos Gribskovs unge

En hel gymnasieårgang i Gribskov har i tre uger brugt samtlige idrætstimer i skoven. Det har haft en overraskende positiv effekt for eleverne at komme ud i naturen og fokusere på her og nu.

Gribskovs unge bor i en kommune, der spækket med natur: Skove, hegn, strand og hav. Alligevel er der mange, der ikke bruger den. 

quote Det er en rar oplevelse bare at kunne slappe af og trække vejret

Tobias Lassen, 2.A på Gribskov Gymnasium.

- Normalt plejer jeg ikke at gå tur i skoven, fortæller Tobias Lassen fra 2.A på Gribskov Gymnasium.

Hjælp til selvhjælp

  • Naturtimerne er del af projektet Gribskov Går Sammen.
  • Gribskov Kommune støtter med særlige midler til unges mentale sundhed.
  • Eleverne motiveres til generelt at bruge gåture i naturen som et frirum.
  • Eleverne får endnu et forløb i foråret 2021.

Men det har han været tvunget til sammen med sin årgang i hver idrætstime de seneste tre uger. Og oplevelsen har været overraskende god:

- Det er en rar oplevelse bare at kunne slappe af og trække vejret. Man er vant til, at alt går så hurtigt, specielt i gymnasielivet og i det unge liv, siger Tobias Lassen.

Øver sig i at være i nuet

Ud over selve gåturen på de bløde skovstier, øver eleverne sig i at sanse nuet og at trække vejret helt ned i maven.

- Mental sundhed er et kæmpe problem i vores samfund, og det gælder desværre også for gymnasieelever, siger Signe Narp, der er naturterapeut.

Det er hende, der har lavet forløbet i skoven for eleverne fra Gribskov Gymnasium og Hf. 

quote Mental sundhed er et kæmpe problem i vores samfund

Signe Narp, Naturterapeut

- Eleverne har mange erfaringer med stress allerede, og jeg synes, det er vigtigt, at de får nogle redskaber til både at forebygge og afhjælpe symptomerne, siger Signe Narp.

Hun har lagt mærke til, at det har været uvant for eleverne ikke at være i konstant, mental bevægelse.

At glemme listen med gøremål og bare lytte til vinden i bladene og lydene fra skoven er nærmest terapi i sig selv, fortæller eleverne fra Gribskov Gymnasium og Hf. Så enkelt kan det i virkeligheden være, når man tager sig tiden til det. 
At glemme listen med gøremål og bare lytte til vinden i bladene og lydene fra skoven er nærmest terapi i sig selv, fortæller eleverne fra Gribskov Gymnasium og Hf. Så enkelt kan det i virkeligheden være, når man tager sig tiden til det. 
Foto: Daniel Odborg, DGI

At glemme listen med gøremål og bare lytte til vinden i bladene og lydene fra skoven er nærmest terapi i sig selv, fortæller de.

- Det gik op for mig, hvor sjældent jeg egentlig stopper op i min hverdag. Normalt er der en lang liste af gøremål, man skal nå i løbet af dagen. Det var rart at stoppe op og mærke efter, hvordan jeg egentlig har det, fortæller Rachel Øhlenschlæger fra 2.A. på Gribskov Gymnasium.

quote Det gik op for mig, hvor sjældent jeg egentlig stopper op i min hverdag

Rachel Øhlenschlæger, 2.A. på Gribskov Gymnasium.

Gåture virker i sig selv

Det er veldokumenteret, at regelmæssige, raske gåture på grund af biokemiske reaktioner i hjernen forbedrer vores opmærksomhed, koncentration og hukommelse, modvirker stress og depression og generelt løfter humøret.

Naturterapeutiske gåture for alle

Signe Narp er også frivillig gå-vært i Gribskov Går Sammen.

Her laver hun naturterapeutiske gåture for alle, der ønsker at få roen tilbage i krop og sind. 

Og så taler man også godt sammen, når man går. Ikke mindst om det, der er svært at tale om. 

- Eleverne har været utroligt modige og seje, fordi de har turdet tale om deres oplevelser med angst og stress. Det er et sårbart emne i det samfund vi lever i - hvor det gælder om at have succes, lykkedes hele tiden og se ud på en bestemt måde, siger Signe Narp.

Modvægt til præstationskulturen

Det gælder ikke kun i Gribskov. Stress, angst og depression er et stigende problem i mange unges hverdag. De lever i en præstationskultur, der årligt sender tusindvis ud af uddannelsessystemet med stress eller andre psykiske symptomer.

Signe Narp er naturterapeut og gå-vært i Gribskov Går Sammen. Her lærer hun andre at finde ro i krop og sjæl ved skiftevis at bevæge sig i naturen og stoppe op og mærke den. 
Signe Narp er naturterapeut og gå-vært i Gribskov Går Sammen. Her lærer hun andre at finde ro i krop og sjæl ved skiftevis at bevæge sig i naturen og stoppe op og mærke den. 
Foto: Daniel Odborg

Derfor er det så vigtigt at finde enkle måder at ruste vores unge til at tænke over deres mønstre, og hvad de kan gøre ved dem - ligesom de her gåture, øvelser og ærlige samtaler i skoven.

- Jeg tror, det er vejen frem at få skabt en bedre balance for den enkelte og for samfundet som helhed, siger Signe Narp.

Gribskov Går Sammen

  • DGI Nordsjælland og Gribskov Kommune står bag “Gribskov Går Sammen” i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen.
  • "Gribskov Går Sammen" er støttet med midler fra Friluftsrådet.
  • Læs mere om "Gribskov Går Sammen" her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik