Se listen: Så mange penge bruger de nordsjællandske kommuner på renovering

En analyse fra Dansk Industri viser, at Helsingør Kommune investerer mere end dobbelt så meget i byggeri og anlæggelse som Gribskov Kommune.

Det er meget forskelligt, hvor mange penge de nordsjællandske kommuner bruger på at renovere skoler, reparere huller i vejene og bygge nyt. 

En analyse fra Dansk Industri viser, at Helsingør Kommune er i top ti over de kommuner i Danmark, der investerer mest i byggeri og anlæggelse, mens Gribskov og Fredensborg Kommune ligger i modsatte ende af skalen og er i top ti over kommuner, der investerer mindst.

quote Det ses hurtigt i bybilledet, hvis skoler, veje, plejehjem og andre offentlige bygninger trænger til en kærlig hånd.

Jørgen Simonsen, formand, DI Dansk Byggeri Nordsjælland

Dansk Industri har udregnet gennemsnittet af beløbet brugt på byggeri i årene 2017 til 2019 for alle kommuner. 

Helsingør Kommunerne har i de tre år brugt godt 4.000 kroner pr. indbygger i gennemsnit.

I Gribskov er det samme tal godt 1.600 kroner.

Og det lave beløb kan blive et problem, mener formanden for DI Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

- Det ses hurtigt i bybilledet, hvis skoler, veje, plejehjem og andre offentlige bygninger trænger til en kærlig hånd. I min optik har Nordsjælland brug for i dag såvel som i fremtiden at være et attraktivt sted at bo – både for dem, der allerede bor her, og for at få flere til at vælge at slå sig ned i vores del af landet. Jeg ved godt, at det selvfølgelig kræver, at der er penge i kommunekassen, men det er en kortsigtet løsning at lade bygninger og veje forfalde, siger han. 

Investerer for flere 100 millioner kroner

I Gribskov Kommune tager man ikke den lave placering så tungt og forsikrer, at der bliver investeret i renovering af byens bygninger for at skabe en attraktiv by.

- Gribskov Kommunes investeringer varierer fra år til år. I år har vi for eksempel en markant investering i en skoleombygning til cirka 100 millioner kroner, og næste år bruger vi for eksempel cirka 130 millioner kroner på anlægsinvesteringer i forbindelse med et administrations- og sundhedsfagligt hus, siger udvalgsformand for Udvalg for Udvikling By og Land Pernille Søndergaard fra partiet Nytgribskov.

Investerer I nok i byggeri og anlæg?

Vi investerer så meget, vi kan inden for de økonomiske rammer, fortæller Pernille Søndergaard.

Lavere end resten af Danmark

I gennemsnit investerer kommunerne i Danmark 2.920 kroner pr. indbygger. Generelt er det beløb lavere i det meste af Nordsjælland. 

- Hvis kommunerne også i fremtiden vil have et velfungerende erhvervsliv i Nordsjælland, så skal de investere i fremtidens bosætning. De lokale virksomheder er afhængige af, at de kan finde de medarbejdere, som de har brug for, i lokalområdet, og det er de færreste, der vælger at flytte til en kommune, hvor skolerne er nedslidte og vejene fulde af huller, mener Jørgen Simonsen.

Se en oversigt over de nordsjællandske kommuners investeringer her.