Sæsonen er i gang: Sådan laver du din egen hyldeblomstsaft

Det er så nemt at lave hyldeblomstsaft, at det næsten er en skam at lade være. Her får du en opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Det er utrolig let at finde hyldeblomst lige i øjeblikket. Og mens varmen bager og duften af hyld spreder sig, hvorfor så ikke køle sig lidt ned med en hjemmelavet hyldeblomstsaft? Du behøver måske ikke engang gå særlig langt for at finde dem:

- Hvis du vil have en flaske saft, er det meget nemt. Du skal bare have 50 skærme til en portion, siger Merete Andreassen, der driver Hjortkær Hyld i Græsted

Sammen med sin mand har Merete Andreassen 100 buske med hyldeblomst på sin plantage i Græsted, som de sælger til virksomheder og gårdbutikker.

Vi spurgte, om hun ikke ville dele sin opskrift på hyldeblomstsaft – og hun sagde heldigvis ja:

- Min er den gode gamle traditionelle version med sukker og citron. Mange prøver sig frem med lime og brun sukker, men det synes jeg ødelægger hyldeblomstsmagen, der i forvejen er ret delikat, så det er en skam at overdøve den med andre krydderier, siger hun.

Hvad skal du bruge?

Ifølge Merete Andreasen er det svært at forveksle hyldeblomst, da den krydrede, nærmest parfumerede blomsterduft afslører dem.

De findes rigtig mange steder, men især ved skovområder, anlæg eller marker. Man skal bare ikke tage dem, der hænger ud til en trafikeret vej, da bilosen sætter sig i dem. Og så må de heller ikke være brune:

- Når man plukker blomsterne, må der ikke være brune skærme. 10 eller 20 procent må godt være knopper, men hvis hele skærmen er sprunget ud, får man den bedste smag, siger Merete Andreasen

Sådan gør du:

Man skal dog være opmærksom på at hyldeblomst er meget sarte. Når du samler dem, skal du passe på, du ikke presser dem sammen, for så bliver de brune.

Og så er det vigtigt at lave saft af dem maksimalt en halv dag efter plukningen. Ellers kan man altid fryse dem. Bare brug dem med det samme, når du tager dem op.

Men så er du ellers klar til at nyde din helt egen hyldeblomstsaft. Merete Andreasen nyder den blandet op med almindeligt postevand, men du kan også blande det op med danskvand, eller hvad du nu kan finde på.

- Det er et godt formål for en tur i skoven. Find en god portion, og lav det med det samme, eller frys det ned. Der er også mange, der også laver bowler med hvidvin eller danskvand, men jeg synes den helt enkle med postevand er den bedste, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

oplevelser nat

Her er fire gratis oplevelser i nattens mulm og mørke

Genrefoto

playEndelig: Længe ventet strand åbner til sommer

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere