Ornitologer i ekstase over ørnerunger i Gribskov

For første gang har både en havørn og en fiskeørn fået unger samme år i Gribskov.

I 2015 ynglede et par havørne i Gribskov for første gang i 100 år.

I år har aktive i Dansk Ornitologisk Forening opdaget, at både havørn og fiskeørn har unger i rederne i Gribskov.

Det er første gang, at begge rovfugle har unger samme år i Gribskov.

- Det er helt fantastisk dejligt, at det har kunne lade sig gøre, siger Luise Ekberg, der er aktiv i DOF Nordsjælland.

Gribskov er en statslig skov, der generelt er meget befærdet, og Luise Ekberg forklarer, at det har krævet et stort arbejde at få ørnene til at yngle i skoven.

- Det har været muligt, fordi vi har et samarbejde med med Naturstyrelsen, som er villig til at være med til at beskytte dem blandt andet med afspærringer omkring området.

- Det gør, at fiskeørnene og havørnene bliver der. Ellers ville de nok forsvinde igen, fordi, der er mange aktiviteter derude, siger Luise Ekberg.

Hun understreger i øvrigt at fiskeørnen teknisk set ikke er en ørn, men en rovfugl der har fået sit navn, fordi den har mange lighedstræk med ørne.

Der findes ifølge Luise Ekberg omkring 100 ørnepar i Danmark, men langt de fleste holder til i private skove.

Sidste år ynglede den første havørn dog i Gribskov, og selv om dens rede faldt ned, så er den kommet tilbage til området for at yngle i en anden rede.

Luise Ekberg opdagede for første gang fiskeørnereden i 2011. Hun konstaterede, i starten af april i år, at fiskeørnene var vendt tilbage til den rede, de byggede i 2014.

I juni så hun så, at parret har to unger, som nu skal opfostres med fisk de næste måneder.

Fiskeørnen kræver et fritstående træ typisk med en flad krone til sin rede, og det har den fundet i en vandmose, forklarer hun.

Selv om rovfuglenes ynglen bringer glæde blandt fugleentusiasterne, så understreger Luise Ekberg, at de hurtigt kan forsvinde igen, hvis ikke der tages hensyn til fuglenes krav til omgivelserne.

- Det kræver, at der er afspærret i et område af en radius af cirka 300 meter hele vejen rundt om reden, og det er der både om havørnereden, som er i den nordlige ende af Gribskov og om fiskeørnereden i den anden ende, siger Luise Ekberg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik