Omdiskuteret ungdomshus havner i villakvarter i Helsinge

Trods massive naboprotester flytter Gribskov Kommune et lokalt ungdomshus til en nedlagt børnehave. Men der er også godt nyt for naboerne.

Bølgerne er gået højt i debatten om placeringen af ungdomshuset i Helsinge. Den 1. maj skal Gribskov Kommunes nuværende ungdomshus lukke, da der i stedet skal bygges lejligheder på grunden. Nu flyttes ungdomshuset i stedet til den nedlagte Kongensgave Børnehave.

quote Jeg blev virkelig glad indeni. Fordi jeg har været så stresset oven i hovedet. Men nu kan jeg endelig slappe af, for nu har vi huset.

Søs Kjærgaard, medlem af ungdomshusets brugerbestyrelse.

Det blev udfaldet af dagens møde i kommunens udvalg for udvikling, by og land. Der var bred enighed om at holde fast i den oprindelige plan for placeringen på trods af naboernes mange protester. 

- Det er vigtigt for de unge, at der kommer et ungdomshus, så de også har et sted at være efter 1. maj, siger udvalgsformand Pernille Søndergaard, nytgribskov.

Udvalgsformand Pernille Søndergaard fra partiet nytgribskov.
Udvalgsformand Pernille Søndergaard fra partiet nytgribskov.
Foto: TV 2 Kosmopol

Venstre stemte som eneste parti i udvalget imod den nye placering.

- Vi synes ikke, denne her placering er hensigtsmæssig ift. naboerne. Der er både ældreboliger, en lang række lejeboliger og parcelhuse. Vi havde hellere set en placering i bymidten i det gamle tinghus, der står ubenyttet hen, siger Venstres udvalgsmedlem Jannich Petersen.

Til gengæld bliver naboernes værste frygt ikke til virkelighed. Udvalget besluttede nemlig på samme møde, at den skateboardrampe, som ungdomshuset gerne ville opføre, ikke må placeres på grunden.

- Naboerne har især været bekymrede over skaterbanen. Derfor er vi også nået frem til, at den skal placeres på en anden matrikel. Dels fordi vi har lyttet til naboerne, men også fordi vi kan se, at skaterbanen kan blive en del af et større område på sigt. Som politikere må vi prøve at finde gode kompromiser, forklarer Pernille Søndergaard.

Kommunen vil nu få administrationens forslag til, hvor skateboardrampen i stedet kan placeres.

”Det virker lidt diktatorisk”

For Kirsten Carstensen, der bor klos op af det kommende ungdomshus, blev udfaldet af dagens udvalgsmøde på rådhuset modtaget med blandede miner. For i første omgang var hun ikke begejstret for udsigten til den nye nabo.

- Det må vi jo tage til efterretning. For mig virker det lidt diktatorisk, når der er 23 husstande, der er blevet spurgt, og der er 23 husstande, der er imod et ungdomshus.

- Selvfølgelig skal de unge have et sted at være. Det er jeg helt forstående overfor. Men der må være andre muligheder at lægge det, hvor det ikke generer nogen, siger Kirsten Carstensen.

Kirsten Carstensen bor klos op af det kommende ungdomshus. Hun er ikke just begejstret over udsigten til, at de unge snart bliver hendes naboer.
Kirsten Carstensen bor klos op af det kommende ungdomshus. Hun er ikke just begejstret over udsigten til, at de unge snart bliver hendes naboer.
Foto: TV 2 Kosmopol

Til gengæld er det en formildende omstændighed, at hun slipper for at have en skateboardrampe i umiddelbart forlængelse af sin egen have.

- Det er godt. Det er en god nyhed. Helt sikkert. For det var nok det værste. En skaterbane kan ikke undgås at give larm. Selvom de sætter en støjmur op, vil larmen falde ned i haven til os. Så det er rart, at vi dog har haft lidt at skulle have sagt, lyder det fra den kommende nabo.

Hun har siden oplyst, at de øvrige naboer, hun har nået at snakke med, også er fortrøstningsfulde med udsigten til at slippe for skateboardrampen.

Kakaoaftale på plads over hækken

Ungdomshusets brugere håber nu på, at skateboardrampen i stedet kan placeres et andet sted tæt på adressen. Men først og fremmest er de glade for også fremadrettet at have et samlingssted for de omkring 30-80 daglige brugere.

- Jeg blev virkelig glad indeni. Fordi jeg har været så stresset oven i hovedet. Men nu kan jeg endelig slappe af, for nu har vi huset.

- Der er bedre plads og flere lokaler. Så vi kan lave nogle flere ting også for piger. Det har der ikke været mulighed for i det andet hus, siger Søs Kjærgaard, der er medlem af ungdomshusets brugerbestyrelse.

Søs Kjærgaard er medlem af ungdomshusets brugerbestyrelse.
Søs Kjærgaard er medlem af ungdomshusets brugerbestyrelse.
Foto: TV 2 Kosmopol

TV 2 Lorry har over de seneste måneder både afdækket naboernes bekymringer over ungdomshuset og de unge brugeres brændende ønske om et sted at mødes og spille musik, se film eller fodbold.

Tonen har til tider været grovkornet parterne imellem på de sociale medier, og kommunen besluttede i starten af februar at indkalde til et borgermøde for at høre alle synspunkter. Nu hvor både brugere og naboer så har fået lidt at glæde sig over, kan det måske alligevel alt sammen ende med fryd og gammen på hver sin side af hækken i Helsinge.

- Når nu I flytter ind, synes jeg, det ville være en god idé, hvis vi kom ind og hilste på jer, og så regner jeg med, I giver en kop varm kakao, siger Kirsten Carstensen gennem hækken til Søs Kjærgaard.

- Selvfølgelig vil vi give jer en varm kakao. I er altid velkomne til at komme ind til os, lyder det retur fra medlemmet af ungdomshusets brugerbestyrelse.

Gribskov Kommune har i første omgang givet ungdomshuset lov til at bruge lokalerne i Helsinge i en treårig periode.

Politikerne har besluttet at følge de oprindelige planer om at placere det i en nedlagt børnehave midt i et villakvarter. Her kan du se et nyhedsindslag om hele historien.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik