Ny tyggevenlig mad hitter på plejehjem: "Selv plejepersonalet er vilde med det"

En ny måde at lave mad til ældre med tygge- eller synkebesvær har vundet indpas på flere plejehjem. Førhen blev alt maden blendet til umiskendelighed. Nu får de ældre serveret mad, der ligner noget man har lyst til at spise.

- Ej, hvor er det mørt!

Sådan lyder det glædeligt fra en sulten Lis Norma Andersen, der får serveret en ret, der ved første øjekast umiddelbart ligner en helt almindelig portion paneret flæsk.

Hun er ikke vant til at få den slags mad. Hidtil har plejehjemmet blendet deres almindelige retter, så de, der har tygge- eller synkebesvær, også kan få noget at spise. 

Men dagens flæsk er i stedet lavet af en ny særlig fars, der både er tygge- og synkevenlig – en fars, som de nu har brugt på plejehjemmet Ellen Marie i Gilleleje i de seneste par måneder.

- De er helt vilde med det. Selv plejepersonalet er vilde med det, siger Jeanette Pedersen, der er køkkenchef på Ellen Mariehjemmet i Gilleleje.

Risiko for mobning

Farsen, der bliver serveret for folk, der er ramt af dysfagi, en form for synkebesvær, bliver brugt til at lave alverdens retter. Lige fra flæskesteg og stegt flæsk til gammeldags oksesteg og kyllingebryst.

quote Før vi havde det her nye produkt, kom vi simpelthen flæsket op i en blender og hakkede det fuldstændig, serverede det med kartoffelmos og med persillesovs hen over - og ja, undskyld mig, men det lignede jo kattemad

Jeanette Pedersen

De tyggevenlige retter både ligner og smager af de originale retter, men da de er lavet af den tyggevenlige fars, er der nu flere omkring plejehjemsbordet, der kan spise med uden at føle sig udenfor.

Ved første øjekast ligner det en helt almindelig flæskesteg - men selve stegen er lavet af tyggevenlig fars.
Ved første øjekast ligner det en helt almindelig flæskesteg - men selve stegen er lavet af tyggevenlig fars.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

- Hvis alle måltider omkring det samme bord ikke ligner hinanden, så kan man faktisk godt blive mobbet ved bordet, så det betyder rigtig meget, at tallerkenerne er ens, siger Jeanette Pedersen.

Før lignede det kattemad

Under TV 2 Lorrys besøg i plejehjemmets spisestue var de fleste tallerkener tomme efter måltidet. Det var de ifølge personalet sjældent før, plejehjemsbeboerne fik serveret den nye og mere indbydende mad.
Bøffer af tyggevenlig fars gøres klar til servering.
Bøffer af tyggevenlig fars gøres klar til servering.

- Før vi havde det her nye produkt, kom vi simpelthen flæsket op i en blender og hakkede det fuldstændig, serverede det med kartoffelmos og med persillesovs hen over - og ja, undskyld mig, men det lignede jo kattemad, siger Jeanette Pedersen.

Ekskludering af ældre

Den nye tyggevenlige fars er en del af en ny produktserie, som Majken Alexander, der har 25 års erfaring som køkkenchef, har været med til at udvikle i samarbejde med Københavns Universitet.

Farsen er lavet af kød, fond og vegansk geleringsmiddel, og det skal være med til at sikre, at personer, der er ramt af dysfagi får de proteiner og vitaminer, som de har brug for.

Hvad er dysfagi?

Dysfagi betegnes ofte som synkebesvær. 

Personer, der er ramt af dysfagi, har problemer med at få bragt mad og drikke fra mundhulen gennem svælget og spiserøret til mavesækken. 

Der skelnes mellem to former for dysfagi: 
- Orofaryngeal dysfagi, der relaterer sig til problemer i mund og svælg.
- Øsofageal dysfagi, der relaterer sig til problemer i spiserør og mavesæk.

Dysfagi forekommer hos både patienter med forskellige diagnoser og en stor del af den ældre befolkningsgruppe.

Kilde: Sundhed.dk

- Jeg fik idéen til at lave det her produkt, fordi jeg synes, at de ældre ikke var i stand til at spise den mad, som der blev serveret. Derfor blev mange på plejehjemmene ekskluderet fra måltiderne, siger Majken Alexander.

quote Det smagte dejligt, og det var rigtig dejligt mørt!

Lis Norma Andersen

Udover at have stået for at udvikle den tyggevenlige mad underviser Majken Alexander også i, hvordan man bruger produktet ude på plejehjem og hospitaler. Indtil videre har hun været ude i 10-12 kommuner, som laver mad efter hendes anvisninger.

Morgendagens prototyper inden for fødevareområdet

  • KU Food og DTU Food hjælper omkring 70 virksomheder i hovedstadsområdet med at udvikle morgendagens prototyper inden for fødevareområdet.

  • Den tygge- og synkevenlig mad har økonoma Majken Alexander fra Dysfagi Centeret været med til at udvikle i samarbejde med forskere på Københavns Universitet. 

  • Missionen er at finde frem til den bedste smag og det flotteste udseende på maden, samt hvad produktet skal indeholde.

  • Det kan være om den pågældende fars, som bliver brugt til maden, skal have meget saft i sig, så det er nemt at tygge, hvis man f.eks. har mundtørhed, eller om det modsat skal have mindre saft, men til gengæld rigtig meget smag i sig.

  • Du kan læse mere om CPH-Food og deres innovative projekter på https://www.cph-food.dk/


Det skal gøres mere normalt

Det er primært plejehjemsbeboere, der har adgang til den tygge- og synkevenlige mad, men Majken Alexander ser gerne, at hendes produkt bliver bredt endnu mere ud, så det kan komme flere mennesker til gode.

- Vi håber på, at den her mad fremadrettet kommer ud i butikkerne, så hvis man bliver ramt eller ens pårørende bliver ramt af dysfagi, kan man gå ned i butikkerne og købe den tygge- og synkevenlige mad.

Majken Alexander drømmer om, at dysfagi-kost bliver lige så normalt i dagligvarebutikkerne som laktosefrie produkter, og derfor forsætter hun også med sin undervisning.

Hun skal blandt andet undervise regionsygehusenes elever i produktion af dysfagi-kost i januar 2022.

Lis Norma Andersen er vild med den tyggevenlige mad, som de får serveret på Ellen Mariehjemmet i Gilleleje.
Lis Norma Andersen er vild med den tyggevenlige mad, som de får serveret på Ellen Mariehjemmet i Gilleleje.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

Tilbage på plejehjemmet har Lis Norma Andersen næsten færdiggjort sit panerede flæsk, og hun nyder at, køkkenet har fået adgang til den nye madtype.

- Det smager dejligt og er rigtig dejligt mørt!

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik