Ny jagtform hitter: - Vi er havets muntre sønner

Flere og flere som Thomas Jacobsen er begyndt at tage på undervandsjagt. Hos Danmarks Naturfredningsforening byder man udviklingen velkommen, da undervandsjagt er den mest bæredygtige form for fiskeri.

- Hvis man går helt tilbage til dengang, jeg startede, er der sket en eksplosion i undervandsjagt.

Ordene er Morten Rosenvold Villadsens, og han ved, hvad han taler om. 

I mere end ti år har han arrangeret undervandsjagt og undervist i fridykning, og i den periode er der begyndt at dukke flere og flere 'jægere' op ved hovedstadsregionens og resten af landets kyster og fjorde.

Thomas Jacobsen og hans ven, Dan Halkiær Andreasen, er to af dem. Og TV 2 Lorry møder dem, da de netop er ankommet til dagens jagtmark ved stranden i Gilleleje. 

Det er første gang, de skal på undervandsjagt her, og udsigten over kystlinjen og det blå hav fremkalder hurtigt en reaktion:

- Det ser fuldstændig perfekt ud, siger Thomas Jacobsen.

Salget boomer

Thomas Jacobsen fik øjnene op for undervandsjagt under corona-nedlukningen i 2021, og nu tager han ud en gang om ugen. 

Det er han langt fra alene om.

Kingfish i København er en af landets største forhandlere af udstyr til undervands- og havsport, og butikken har registreret et regulært boom i salget af udstyr til undervandsjagt i de senere år.  

- De seneste ti år har det været støt stigende hvert år. Vi startede med et lille hjørne af forretningen, og i dag har vi en stor afdeling med grej til undervandsjagt, fortæller Morten Højgaard, der er partner hos Kingfish. 

- Lige da coronaen ramte, eksploderede det, og vi fordoblede vores salg af grej til undervandsjagt, siger han.

quote Der er et selvbillede blandt undervandsjægere om, at vi er havets muntre sønner og passer godt på havet og vil gerne gøre noget for havet

Morten Rosenvold Villadsen, underviser og forfatter om undervandsjagt

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange danskere der dyrker undervandsjagt i deres fritid, men Facebook-gruppen UV-Jagt Sjælland tæller 9.700 medlemmer.

Mærker interessen

Morten Rosenvold Villadsen har også mærket den stigende interesse.

Hans bog om undervandsjagt er solgt i næsten 3.000 eksemplarer, og lyttertallet til hans podcast om undervandsjagt er steget med 50 procent på to år.

Undervandsjagt er ikke længere kun en hobby for en lille gruppe dykker-entusiaster. 

For Thomas Jacobsen handler undervandsjagt om at få aftensmaden på spyddet. 

Handler om hygge 

Men det handler også om noget andet. 

- Det handler i virkeligheden ikke så meget om fisken, men mere om at være på tur sammen og hygge os, forklarer han.

Morten Rosenvold Villadsen ser flere grunde til, at undervandsjagt er blevet mere og mere populært de senere år. 

- Der er et eventyr under havets overflade. Vi har farver, fisk, ting, man kan spise, ting, man kan gå på opdagelse i og blive overrasket over, siger han.

- Du ser grøn tang, rød tang, der ligger østers og muslinger, der ligger fladfisk, du møder dyr, der minder lidt om søheste, siger Morten Rosenvold Villadsen.

Fra zen til jagt-mode

- Du kommer ud i naturen og bruger kroppen og ser de flotte tangskove og stenformationer og kommer i zen med dig selv, uddyber Morten Højgaard.

Action-elementet i hobbyen er også en vigtig faktor, vurderer han.

quote Hvis det lykkes dig at få den med hjem, har du den mest bæredygtigt fangede fisk med hjem til middagsbordet

Morten Højgaard, partner, Kingfish

- Du ser pludselig en stor pigvar eller en ørred, der svømmer forbi, og så går du fra zen-mode til adrenalin og jæger-mode, siger Morten højgaard.

Ikke mindst muligheden for at fange en frisk fisk tiltrækker mange, vurderer han.

- Hvis det lykkes dig at få den med hjem, har du den mest bæredygtigt fangede fisk med hjem til middagsbordet, siger Morten Højgaard.

Hos Danmarks Naturfredningsforening tager man godt i mod nyheden om at flere danskere kaster sig ud i undervandsjagt.

Bæredygtig jagt

- Det er jo dejligt, at der er nogen, der har fået øjnene op for, at havet er andet end bare at tage på stranden, siger Therese Nissen, der er Natur- & miljøpolitisk rådgiver i foreningen. 

Både Morten Højgaard og Danmarks Naturfredningsforening mener, undervandsjagt er den mest bæredygtige fiskemetode, der findes.

- Du kan hele tiden se, hvad du rammer, og du kan dermed også bestemme dig for, hvad du går efter, siger Therese Nissen og understreger samtidig: 

- Det er vigtigt, at man kun tager det, man selv kan spise, og dermed efterlader arter og fisk til de næste fiskere og undervandsjægere. Også fordi at fisk jo skal gyde og dermed producere flere fisk, siger hun.

Netop princippet om bæredygtigt fiskeri sætter undervandsjægere en dyd i at efterleve, mener Morten Rosenvold Villadsen.

Havets muntre sønner

- Der er et selvbillede blandt undervandsjægere om, at vi er havets muntre sønner og passer godt på havet, og vil gerne gøre noget for havet, siger han.

- Mange undervandsjægere er også er med til at naturrestaurere og udplante ålegræs, muslinger og stenrev og engagerer sig i det hele taget meget i havmiljøet, siger han.

Tilbage på stranden i Gilleleje er dagens undervandsjagt ved at være færdig, og Thomas Jacobsen er mere end tilfreds med dagens udbytte.

- Vi har fået fingrene i en pigvar og i en rødspætte. Det er helt perfekt.