Naturens ingeniør bygger endelig dæmning: "Det er en sensation"

Bæveren har endelig bygget en dæmning i Gribskov, og det er en sensation, mener vildtkonsulent.

En bæverdæmning i Gribskov er intet mindre en sensationelt, hvis du spørger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen, Nordsjælland, Niels Erik Worm.

I otte år har man ventet på, at de bævere, man satte ud i Pøle-Å, der udspringer i Hillerød og løber ud i Arresø i 2009, skulle få unger, der selv ville bygge nye dæmninger.

quote Hvis man er stille i skumringen, og man sætter sig ved åen, er der mulighed for at se bævere

Niels Erik Worm, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen, Nordsjælland

Og nu er det endelig sket - og så endda i Gribskov.

I mange år drænede man nemlig moserne i Gribskov, men dem forsøger man nu at genskabe, og det er her bæveren kommer ind i billedet:

- Bæveren kommer og laver ravage med sin dæmning, der oversvømmer hele dalen. På den måde sikrer de gode levemuligheder for andre dyrearter ved at sætte nogle arealer under vand og ved at fælde træer, siger Niels Erik Worm.

En dæmning på en nat

Bæveren har haft travlt. Niels Erik Worm skyder på, at den har bygget den 75 centimeter høje dæmning på en nat.

Dæmningen er bygget af urter og rødder, og bæveren bruger den til at oversvømme et område, så den kan få indgangen til sin hule under vand. På den måde er den beskyttet mod dens naturlige fjender.

- Bæverne skaber ravage og gør naturen mere naturlig igen. Ved at gnave træer over, så de ligger i åerne, former den langsomt landskabet. Bæveren er naturens egen ingeniør, siger Philip Hahn-Petersen, der er naturformidler ved Verdens Skove og vært på TV 2 Lorrys program, Naturen Nu

- Det sensationelle er, at bæveren kommer ind i skoven, hvor den virkelig kan gøre en forskel og gøre skoven vildere med flere arter, siger han.

Måske med bæverunger om tre år

Bæveren, som ifølge Niels Erik Worm er godt to år, er højst sandsynligt blevet for stor til at bo med sin familie godt en kilometer derfra. Derfor er den flyttet hjemmefra og har skabt sig sit eget.

Og forholdene i Gribskov er optimale for den unge bæver, så måske der kommer endnu flere: 

- Hvem ved, måske om tre til fire år kan det være, der er unger her. Vi har lov at håbe og glæder os, siger Niels Erik Worm.

Bæveren inde i Gribskov er svær at finde, men bæverfamilien i Pøle-Åen kan man godt få øje på.

- Vi har et aktivt bæver-territorium ved Pøle-Åe. Der går en offentlig cykelsti langs åen, og cirka midtpå er der aktive bæverbo. Hvis man er stille i skumringen, og man sætter sig ved åen, er der mulighed for at se bævere, siger Niels Erik Worm. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik