Muslimsk far i Græsted: "Nu er folk sure på os"

Muhamad Hamed er far til en datter på Gribskolen i Græsted. Han har sendt et åbent brev til skolen, efter man har valgt at droppe den traditionelle julegudstjeneste.

Foto: Privat foto og Google Maps

- Hvorfor har de ikke spurgt os? spørger Muhamad Hamed, da TV 2 Lorry fanger ham over telefonen. 

- Jeg kender selv skolelederen, og hun er meget fornuftig og flink, så jeg forstår det ikke, lyder det. 

Muhamad Hamed kom til Danmark for tre år siden som flygtning fra Syrien. Og i alle tre år har han og hans familie boet i Gribskov Kommune og været rigtig glade for det. 

Det er en dansk skoletradition, og det har vi al respekt for. 

Muhamad Hamed

Muhamad Hamed er blandt andet leder af en lokal weekendskole, hvor de underviser flygtningebørn i arabiske sprog, og derfor har han også stor kontakt til andre muslimske forældre i Græsted. 

- Dem jeg har talt med er kede af, at gudstjenesten er blev droppet. Det er en dansk skoletradition, og det har vi al respekt for.  At droppe en gammel og vigtig tradition hjælper ikke vores børn. 

Læs også Ballade om skolegudstjeneste: "Politikerne laver drama"

Tilbage i sommermånederne valgte Gribskolens ledelse, at man vil droppe den traditionelle skoleafslutning i Græsted Kirke. 

Beslutningen er taget af hensyn til andre trosretninger end kristendommen: 

- Beslutningen tog vi som følge af, at vi på skolen har børn med anden tro end den protestantiske. Vi er meget glade for samarbejdet med kirkerne og vil bestemt fortsætte med dette samarbejde, da det giver alle børn en kulturel og almendannede viden - men julegudstjenesten er også forkyndende, og det må derfor være op til de enkelte familier, om de ønsker at deltage i julegudstjenesten i privat regi, skrev skoleleder Marianne Vedersø Schmidt på forældreintra torsdag i sidste uge. 

02:44

Muhamed Hamed oplever, at han og andre muslimer nærmest har fået skylden for en beslutning, de intet har haft med at gøre

Luk video

Men ifølge Muhamad Hamed er det et misforstået hensyn: 

Folk bliver jo sure på os nu, og de peger på os.

Muhamad Hamed

- Jeg vil meget gerne takke jer, fordi I tænker på vores trivsel, og jeg sætter rigtig høj pris på jeres initiativ, men som forældre der kender mange af de muslimske familier der har børn i Gribskolen, kan jeg godt sige, at jeres beslutning på mange måder er rigtig uheldig, skriver Muhamad Hamed i sit brev til Gribskolens ledelse og uddyber overfor TV 2 Lorry: 

- Folk bliver jo sure på os nu, og de peger på os. Der er kommet en meget hård tone og på Facebook er der mange hårde kommentarer. 

Læs også Skole dropper julegudstjeneste: Nu blander Lars Løkke sig

- Integrationen har været inde i en rigtig god udvikling her i kommunen, men jeg frygter for, hvad der kan ske nu.

Muhamad Hamed føler, at han bliver taget til indtægt for noget, som slet ikke er hans ønske. 

- Deres tanke med gudstjenesten er pæn, men det er en fejl. 

Muhamad Hamed afslutter sit brev med en klar opfordring: 

- Derfor håber jeg, at I genovervejer jeres beslutning.

Og han uddyber til TV 2 Lorry:

Det er vigtigt, at alle har ret til at deltage, og hvis man ikke ønsker, at ens barn skal deltage i gudstjenesten, kan man jo bare holde dem hjemme. På denne måde har alle en retfærdig mulighed for at tage stilling til kirkebesøget.  

Læs også Julegudstjeneste aflyst: Nyvalgt borgmester blander sig udenom

03:51

Græsted har været centrum for hele landets opmærksomhed mandag. Den lokale skole har aflyst årets julegudstjeneste, og det har vakt store følelser. Foto: Google maps

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik