Lokal restaurant giver kæmpebeløb for enorm tun

En 280 kilo tung tun er blevet fanget i Kattegat. Nu har en Gilleleje-restaurant købt den for et usædvanligt højt beløb.

Menuen står på tunbøf på Restaurant Gilleje Havn de kommende dage.

For restauranten har købt en gigant-tun, som Gillelejefiskere hev op natten til mandag, da de var på fiskeri i Kattegat.

To kuttere fra Gilleleje var på sildefangst, da den store tun kom med som bifangst. Den blåfinnede tun er truet, men er i de senere år efter års fravær igen dukket op i dansk farvand.

quote For os betyder det meget, at det er lokale fiskere, der har fanget den, og at vi er en lokal restaurant, der sælger den.

Annette Bylov Sørensen, indehaver af Restaurant Gilleleje Havn

Den enorme blåfinnede tun vejede 280 kilo og var 2,63 meter lang.

Tun er i de sidste fire-fem år blevet spottet flere gange, men ellers har den store fisk været fravæende i danske farvande i omkring 60 år.

Det er ikke tilladt at fiske efter den, og det kræver en tilladelse at sælge den, hvis den kommer ombord på en båd som bifangst. Den fik Gilleleje-fiskerne - og dermed endte tunen på Gilleje Fiskeauktion.

 
 
Foto: Marianne Lolk / privatfoto
 
 
Foto: Marianne Lolk / privatfoto

Fisker Henrik Tækker var ombord på kutteren, der landede fisken og understreger også det usædvanlige i fangsten.

- Det var jo helt vildt at se den blive halet ombord. Det er sådan en oplevelse, man aldrig tror vil ske for én selv – især når man tænker på, at den sidste, der er blevet landet i Gilleleje, var i 1971.

Klar til auktion

Tidligt tirsdag morgen mødte indehaver af Restaurant Gilleleje Havn, Annette Bylov Sørensen så op på fiskeauktionen med den klare ambition at købe den eftertragtede fisk.

- Min storebror er en af de sidste erhvervsfiskere på Gilleleje Havn. Han ringede til mig og fortalte, at tunen var blevet fanget. Og den ville jeg gerne købe. Så vi håbede, at det blev os, der fik den, men jeg havde da myrer i maven inden auktionen, fortæller Annette Bylov Sørensen til TV 2 Lorry.

Usædvanlig pris på en fisk

Det blev Restaurant Gilleleje Havn, der løb med den eftertragtede tun, efter at køberne havde budt den op i intet mindre end 35.000 kroner.

Indtægten deles mellem fiskerne, der fik den ombord. Fisken vejede 280 kilo ved fangsten, og i renset form var der stadig 250 kilo tilbage.

Skipper Leif Larsen og fisker Henrik Tækker (th) viser stolte den enorme tun frem. Den vejede 280 kilo og er 2,63 meter lang.
Skipper Leif Larsen og fisker Henrik Tækker (th) viser stolte den enorme tun frem. Den vejede 280 kilo og er 2,63 meter lang.
Foto: Marianne Lolk / privatfoto

Ifølge auktionsmester Lasse Nordahl er det lidt mindre, end han havde håbet på - men 35.000 er alligevel en usædvanlig pris på en fisk.

Han har ikke set en lignende fisk på auktion i næsten 50 år.

Lokal fisk på lokal restaurant

Annette Bylov Sørensen ved godt, at tun, som har ry for at være en truet art, er en diskutabel ting at servere. 

Men tunen var død, da fiskerne fik den ombord, og herefter fik de tilladelse til at sælge den.

- Så alt er jo gået lovligt for sig. Og for os betyder det meget, at det er lokale fiskere, der har fanget den, og at vi er en lokal restaurant, der sælger den. Det er et mantra for os at støtte fiskeriet her i Gilleleje. Tunen her er helt frisk og skal ikke fragtes rundt i landet, siger hun og påpeger dermed også, at salget af fisken giver et minimalt klimaaftryk.

Annettes første tun

Annette Bylov Sørensen og hendes mand har haft restauranten siden 2004, og hun er selv vokset op i Gilleleje. Og i hendes levetid er der ikke fanget en tun, som den, hun netop har købt.

- Nu skal vi holde en briefing med kokkene, om hvad vi gør ved den. Men det bliver helt sikkert noget med tunbøffer. Og så skal en del af den røges og fryses, og det bliver så til en del af vores nytårsarrangementer, fortæller Annette Bylov Sørensen.

Restaurant Gilleleje Havn er primært en fiskerestaurant - men det er første gang, der er lokalfanget tun på menukortet.

Her bliver den store tun vejet. Vægt: 280 kilo.
Her bliver den store tun vejet. Vægt: 280 kilo.
Foto: Marianne Lolk / privatfoto
Den store tun bliver fragtet fra kutteren hen til auktionshuset.
Den store tun bliver fragtet fra kutteren hen til auktionshuset.
Foto: Marianne Lolk / privatfoto

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere